Östängs gård

En gård för omställning

Alingsås Mobila Musteri är igång!

Idag har vi haft vår första publika mustning. Vi träffades halv åtta i morse för att packa den sista utrustningen. Sedan körde vi in till Nolbygård i Alingsås. Det är ett trevligt ställe där vi ju står och säljer grönsaker varje lördag på Nolbygårds Matmarknad. Idag var det åtta olika säljare på matmarknaden som sålde bär, svamp, bröd, allergibröd och kakor, honung, lammkött, korvar, grönsaker och ägg. Idag gick det också att köpa färdig must direkt från musteriet även om man inte hade egna äpplen med sig. Ett musteri passar bra in i miljön. 

Krossen, pressen och pastöriseringsapparaten fungerade bra hela tiden. Det enda som krånglade var pumparna. Det är lite lurigt att få dem att suga och undvika luftbubblor. Vid ett tillfälle började båda pumparna att krångla men som tur var fick vi ordning på det igen. Knepet för mustpumpen är att inte låta nivån i mellantanken sjunka för lågt. Knepet för pumpen till hydropressen är att vi nog ska göra om vattentunnan på något sätt.

Det kom lagom mycket folk för att musta. Ibland var det lite kö men inte så att det blev för lång väntan. De som väntade passade på att handla andra matvaror, besökte Hus till hus eller tog en fika i caféet. Många var väldigt intresserade av själva mustningen och stod och tittade på en lång stund också. 

Vi har funderat rätt mycket på hur vi ska göra med alla pressrester. Ungefär hälften av alla inlämnade äpplen blir rester och vi har pratat om backar eller sopsäckar men det är svårt att få plats med i vagnen och till slut enades vi om att det var bäst att ta med en gallerkärra och helt enkelt tippa alla mustresterna på den så vi kan ta med dem hem igen. 

Alla kunder verkade nöjda och flera har hört av sig efteråt när de provsmakat och då har de definitivt varit nöjda.

Vi har inte annonserat och inte gjort så mycket reklam och ändå så var det folk nästan hela tiden. På bilderna ser det lite ödsligt ut men större delen av tiden mustade vi inför publik. Flera som inte hade hört talas om musteriet sa att de skulle komma tillbaka med äpplen nästa vecka. På onsdag kommer en artikel i Alingsåskuriren så nästa lördag kan det bli bra tryck om vädret är med oss.

När musteriet var  rengjort och klockan närmade sig 18 kunde vi konstatera att det bästa är att premiären är avklarad utan några större katastrofer. Det var dessutom roligt!

Välkomna nästa lördag!

4 kommentarer

 1. Roligt att musteri-projektet fungerar!
  Men vad gör ni med en vagnslast pressrester när ni kommit hem? Återvinner ni resterna via grisar, får och höns, eller hamnar de på komposten?

  • Ylva Lundin

   9 september, 2018 at 11:45

   Hej! Vi återanvänder dem till grisar, höns, får och kor i huvudsak. När det blir för mycket så får komposten en del också – men i huvudsak går det till djuren.

 2. Maurits Pettersson

  12 september, 2018 at 06:53

  Ser spännande och mycket bra ut! Tänkt att få must! Äppelåret är dessutom alldeles utmärkt hos oss trots den torra sommaren. Must är gott långt in på vintern. Hoppas musteriet skall fungera bra länge länge! PS. Våra får gillade äppelresterna som kosttillskott jättemycket.
  Maurits Pettersson

  • Ylva Lundin

   12 september, 2018 at 15:54

   Tack Maurits!
   Ja, äpplekross är populärt hos fåren men även hos grisarna och hönorna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑