Ännu en galen julmarknadshelg med enorm mycket folk på både Nääs Fabriker och Vikaryd.

Jonas och jag fick inför dagarna dela upp de varor vi har kvar mellan oss. Vi börjar helt enkelt få slut på produkter. Jag tog med mig våra fyra sista skinn till Vikaryd. Jonas tog med våra sista must-bag-in-box till Nääs Fabriker och sedan delade vi upp honungsburkarna, pysselullen och mustflaskorna mellan oss. Grönsaker fick vi med oss båda två. En bit in på söndagen såg det ut så här hos Jonas.

När söndagen var över var det värre. Ingen bib, tre små flaskor med must, ingen honung och en påse pysselull. Grönsaker hade han dock kvar en hel del för det sålde inte alls på Nääs.

När vi gick igenom vad vi hade kvar efter helgens marknader insåg vi att vi bara hade två skinn, två påsar pysselull, tre mustflaskor. Inga bag-in-box och ingen honung. Däremot har vi vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, kålrot, morötter, betor, vitlök, gul- och röd lök kvar. Helgen innan såg vårt marknadsstånd ut så här.

Problemet är att vi fortfarande har två julmarknadshelger framför oss. Det är naturligtvis egentligen ett angenämt problem. Att sälja slut är ju det bästa man kan göra och absolut inte något att klaga över. Det enda som känns tråkigt är att många kunder har vant sig vid att servera vår must till jul och kom för att handla framför allt på Vikaryd där vi stått i många år. Då är det tråkigt att behöva säga att det är slut och det blir tråkigare att stå på marknad när man inte kan erbjuda provsmak av tre sorters honung och varm äppelmust kokad med kanelstång. Människor som fryser på julmarknader blir väldigt glada över att få smaka på lite varm äppelmust.

Det känns som om alla julmarknader vi varit på hittills har satt publikrekord. På Nääs kunde människor inte svänga av E20 för det var så mycket bilar på avfarten och detta trots att det gick ett mini-tåg från Tollered där man kunde parkera. På Vikaryd var det kö hela grusvägen ända ut från asfaltsvägen och så fort en parkeringsplats blev ledig så fylldes den med en ny bil hela lördagen. Söndagen var lite lugnare. Människor verkar inte hålla i sina pengar när det gäller julmarknader i år. Det är nog något annat de sparar in på. I alla fall de som producerar mat men även många hantverkare säljer galet bra i år.

En fråga är hur många ton äpplen och hur många kilo honung vi behöver producera för att möta efterfrågan? En annan fråga är hur många julmarknader vi ska anmäla oss till nästa år? Vi gillar, som ni nog förstått, att stå på julmarknader och vi gillar när människor gillar det vi säljer men vi är väldigt noga med att vi inte ska öka produktionen så vi får mer arbete än vi mäktar med för då blir det inte roligt. Frågan blir därför hur mycket kan vi öka produktionen genom att bli effektivare utan att öka mängden arbete?