Studiecirkel i Permakultur

Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om permakultur. Under kursen kommer vi att fördjupa oss i permakulturens sätt att imitera naturens energisnåla, självgående system och hur du kan designa din egen livsmiljö lika smart. Vi träffas i Studiefrämjandets nya lokaler i Alingsås. Med boken Permakultur – framtiden i din trädgård som utgångspunkt diskuterar vi hur var och en av deltagarna kan jobba vidare för att designa sin plats på jorden. En heldag är vi ute på Östängs gård och funderar över hur permakultur har format gården och dess verksamhet. Då blir det också en del praktiska övrningar. Det här är en grundkurs och du behöver inte några förkunskaper

Börja odla

På denna kurs lär du dig grunderna i odling från sådd och plantering till skörd. Vi tittar på olika grödor och deras behov, vilka grödor som passar för direktsådd och vilka man kan förodla. Olika grödors gödselbehov och vilka olika gödselmedel du kan använda. Du får göra en egen planering för din odling utifrån dina förhållanden samt fundera över växtföljd.

Vi tittar på hur du driver upp plantor och hur du startar en odling med olika odlingsmetoder. VI pratar om jordens välmående och mikrolivets betydelse för bra skörd. Vi tittar på olika enkla redskap för att underlätta odlandet. Vi pratar ogrässtrategier, skadedjur och växtsjukdomar. I kursen ingår en helgdagsworkshop då vi sår, planterar och lär oss praktiskt om odling på Östängs gård utanför Alingsås. Övriga träffar har vi i Studiefrämjandets nya lokaler i Alingsås.

3 odlingskurser

Under en heldag träffas vi på Östängs Gård och lär oss mer om odling under praktiskt arbete. Det kommer att finnas tre möjligheter under säsongen en dag i april, en i maj och en i juni. Varje kursdag kommer att utgå ifrån det som är aktuellt i odlingen just då. I april blir det fokus på jordhälsa, gödsel, bäddläggning, sådd och förkultivering. I maj blir det mer fokus på ogrässtrategier, plantering, sådd och i juni blir det fokus på växtskötsel, plantering, skadedjur och skörd. Du kan välja att delta en dag eller anmäla dig till alla tre dagarna.

18/4

23/5

13/6

Om oss:

Ylva och Jonas driver Östängs Gård sedan oktober 2014. Jonas jobbar halvtid som energirådgivare för Alingsås kommun och Ylva arbetar halvtid från november till och med april med att arrangera Framtidsveckan i Alingsås. Övrig tid ägnas åt att utveckla gården med permakulturens principer som riktmärke. Vi har båda en bakgrund som lärare vilket gör att vi är bra på att leda grupper samt berätta och förklara. På gården finns får, hönor, ankor, bin, katter och ibland grisar. Vi har anlagt en skogsträdgård, 1000 kvadratmeter grönsaksodling i fasta bäddar, en äppellund, bärodling och startat ett gårdssamverkansprojekt med ett mobilt musteri. Under säsong tar vi emot wwoofare från hela världen. Produkterna från gården säljs på en lokal matmarknad som vi startat utanför Alingsås, via REKO-ring och till våra prenumeranter. Vill du veta mer om oss och om vårt gårdsprojekt så gå in på bloggen här på www.östängsgård.se där vi bloggat sedan starten.