17 juni 2017 startade Nolbygårds Matmarknad. 15 marknadsdagar genomfördes under sommaren 2017 och det gav mersmak. Trevlig stämning och nöjda kunder och försäljare gör att vi kommer att hålla öppet även 2018. Vi startar den 30 juni och kör fram till 29 september då marknaden sammanfaller med Nolbygårds stora höstmarknad. Som producent väljer du att delta så många lördagar du vill. Det krävs inte någon anmälan och kostar ingenting. Ju fler vi blir desto bättre är det. Vi ser oss inte som konkurrenter utan samarbetar för att marknaden ska bli så stor som möjligt för att locka ännu fler besökare.

Mellan 10-14 varje lördag kommer du att kunna sälja och köpa lokalproducerad mat på mysiga Nolbygård strax utanför Alingsås. Tanken är att öka produktionen och försäljningen av lokal mat genom att erbjuda en marknadsplats dit både privatpersoner och företag kan komma för att sälja egenproducerade livsmedel. Vi som står bakom projektet vill att det ska vara så enkelt som möjligt så därför kostar det inte något att vara med och man behöver inte heller anmäla sig.

Det finns stora möjligheter för den som vill sälja egenproducerade livsmedel men alla kanske inte känner till vilka möjligheter man har. Därför har vi satt ihop en broschyr med de regler som finns för den som säljer i liten skala. Eller liten och liten – det är ju förstås en definitionsfråga. Du får t.ex. som privatperson sälja 1 000 kilo honung om året eller 15 000 kilo egenfångad fisk. Förhoppningen är att vi ska stimulera fler att bli matleverantörer till lokalsamhället. Efterfrågan på lokal mat blir allt större och många människor vill köpa bra mat direkt från producenter.  Ladda ner broschyren och läs själv. Broschyr Regler kring livsmedel. Vi har stämt av broschyrens innehåll med tjänstemännen på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Alingsås. De har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma under arbetet.

Vi har också tagit fram ett informationsblad till dig som försäljare. Producentinfo inför 2018.

Marknaden kommer att annonseras i lokalpressen varje torsdag innan marknadsdagarna. Vi har också tagit fram en flyer som vi kommer att trycka upp för att göra så många som möjligt medvetna om att marknaden finns. Flyer inför 2018.

På Nolbygård finns också Lasse Bagare som driver Nolbygårds ekocafé och bageri, Maria Söderberg som driver Ullabutta sömnad och design och så Hus till Hus där Valter Samuelsson och hans medarbetare säljer byggnadsdetaljer och andra roliga saker.

För mer information om marknaden kontakta projektledare Ylva Lundin info@ostangsgard.

Projektet är ett leaderprojekt inom Göteborgs insjörike och har fått stöd ur jordbruksfonden.