Utflyttarkurs 10:e och 11:e oktober 2020 – Tyvärr inställd pga Corona

Vi vågar inte ge kursen i år utan välkomnar er tillbaka i oktober 2021. Även om mycket av kursen sker utomhus så blir det ändå att vi kommer att vara rätt så tätt inpå varandra under ett par dagar vid måltider och annat. Är du intresserad av att gå kursen 2021 så skicka oss gärna ett intressemail så vi kan hålla dig uppdaterad.

Drömmer du om att skaffa gård eller har du precis gjort det? Under en helg får du pröva på många sysslor som ett gårdsköp kan innebära. Vi berättar vad vi själva gjort som är lyckat och vad vi skulle gjort annorlunda om vi varit bättre förberedda.

Du får möjlighet att tillbringa en helg tillsammans med andra som delar dina drömmar. Vi kommer att hålla ett högt tempo för att få med så mycket som möjligt under en helg. Vi själva letade gård i åtta år innan vi hittade vår drömgård Östäng. Under de åren försökte vi förbereda oss på alla tänkbara sätt men så här i efterhand kan vi se att vi hade behövt den här kursen.  Vi var verkligen nybörjare på det mesta och vi har inte något emot att berätta om våra trevande försök och misstag vi gjort.

Under en helg får du inblickar i arbetet på gården samt ta del av föreläsningar och delta i övningar tillsammans med övriga deltagare. Vi kommer att utgå ifrån era planer och anpassa innehållet till det som gruppen har störst intresse för.

Om oss:

Ylva och Jonas driver Östängs Gård sedan oktober 2014. Jonas jobbar halvtid som energirådgivare för Alingsås kommun och Ylva arbetar halvtid från november till och med april med att arrangera Framtidsveckan i Alingsås. Övrig tid ägnas åt att utveckla gården med permakulturens principer som riktmärke. Vi har båda en bakgrund som lärare vilket gör att vi är bra på att leda grupper samt berätta och förklara. På gården finns får, hönor, ankor, bin, katter och ibland grisar. Vi har anlagt en skogsträdgård, 1000 kvadratmeter grönsaksodling i fasta bäddar, en äppellund, bärodling och startat ett gårdssamverkansprojekt med ett mobilt musteri. Under säsong tar vi emot wwoofare från hela världen. Produkterna från gården säljs på en lokal matmarknad som vi startat utanför Alingsås, via REKO-ring och till våra prenumeranter. Vill du veta mer om oss och om vårt gårdsprojekt så gå in på bloggen här på www.östängsgård.se där vi bloggat sedan starten.

De praktiska momenten under helgen innebär t.ex. arbete i odlingarna, stängsling, djurskötsel m.m. Vi vill gärna att du som anmäler dig till kursen skriver vad du är mest intresserade av så anpassar vi helgens innehåll efter era önskemål.

Om kursen

Kursen pågår från 9.00 lördagen den 5:e oktober till 16.00 söndagen den 6:e oktober. Vi kommer att varva teoretiska genomgångar med praktiskt arbete. De teoretiska genomgångarna kommer att ta upp t.ex. permakultur, hustyper, uppvärmning, färgtyper, elkostnader, eldstäder, kartor, växtzoner, solinstrålning, jordmån, bevattning, arrondering, hektar och vad fördelen är med att skaffa jordbruksklassad mark, försäljningskanaler, djurhantering, stallar, lagar och regler. De praktiska momenten kommer att innebära t.ex. djurskötsel, odling, stängsling, biodling och skörd.

Alla måltider och kursdokumentation ingår i kursen. Vi kommer också att finnas till hands för frågor och diskussion även efter avslutad kurs.

Logi sker på madrasser i sovsal (Medtag sovsäck) eller i eget tält/husvagn (vi har ett tält att låna ut) Vill någon ha bekvämare logi har vi två sängar i vår wwoofstuga och två sängar i vår wwoofvagn. Ange gärna varför du behöver bekvämare boende så får vi prioritera bland ansökningarna.

Anmälan

Anmälan sker till info@ostangsgard.se senast 20 augusti. De som blir antagna betalar en anmälningsavgift på 500 kronor för att garantera sin plats. Resterande belopp betalas i mitten av september. Vid avanmälan utan uppvisande av läkarintyg återfås inte anmälningsavgiften.

Vid anmälan: Ange namn, adress, telefonnummer, e-postadress, speciella intressen, eventuella allergier och var ni står idag när det gäller gårdsköp. Har ni redan funnit ert ställe? Vad är det ni letar efter? Vilka djurslag intresserar er? Vill ni producera för försäljning eller för självförsörjning.

Vi kommer att försöka sätta ihop en bra mix av deltagare så att alla får så mycket som möjligt ut av kurshelgen.

Kostnad: 1900 kronor per person inklusive alla måltider och kursdokumentation.

Program:

 • 9.00 ankomst till gården lördag morgon
 • Fika och presentation av deltagarna. Ni får berätta om er och var ni står idag när det gäller gårdsköp.
 • 10.00 Vi berättar om bakgrunden till varför vi lämnade ett bekvämt radhusliv och köpte gård.
 • 10.30 Rundvandring på gården
 • 12.00-13.00 Lunch och incheckning
 • 13.00 Praktiskt arbete t.ex. odling, skogsträdgård.
 • 15.00 Fika
 • 15.30 Vad ska man tänka på när man väljer gård. Vi går igenom olika hustyper, uppvärmning, elkostnader, eldstäder och allt annat man behöver känna till för att välja gård. Vi pratar kartor, solinstrålning, jordmån, arrondering, storlek och vad fördelen är med att skaffa jordbruksklassad mark.
 • 16.30 Praktiskt arbete
 • 18.00 Fri tid – Vi värmer upp vår minimala bastu där de som vill kan bada i omgångar. Möjlighet till bad i grannens grustag eller i sjön Anten.
 • 19.00 Gemensam middag och umgänge. Ni som vill dricka annat än vatten och äpplemust får gärna ta med det.

Välförtjänt nattvila

 • Söndag 8.00 Djuromsorg. Vi hjälps åt att ta hand om fåren, ankorna och hönorna och går igenom vad som behövs för att skaffa djur
 • 9.00 Permakultur som designverktyg, zonindelning, kretslopp, 3 syften och 3 lösningar.
 • 10.00 Gårdssamverkan Vi berättar om vårt projekt tillsammans med fem andra gårdar och visar vårt samägda mobila musteri
 • 10.30 Fika och frågestund
 • 11.30 Praktiskt arbete. Vi visar hur man klyver ekstolpar och prövar på att stängsla. Vad ska man tänka på när det gäller stängseltråd, elaggregat och jordning.
 • 12.30-13.00 Lunch
 • 13.00 Praktiskt arbete enligt era önskemål
 • 15.00 Diskussion utifrån era upplevelser och tankar inför era egna planer. Vi tipsar om bra litteratur, kurser att anmäla sig till och tar upp allt som vi glömt att säga.
 • 16.00 Avfärd.

Vi tänker att deltagarna i och med kurshelgen dessutom får ett nätverk av människor i ungefär samma situation som kan diskutera vidare efter kursen. Vi kommer också att stå till förfogande för vidare frågor och funderingar inför gårdsköp framöver.

Titta gärna igenom vår blogg för att få en uppfattning om vad vi har gjort under vår tid på gården.

Välkommen med din anmälan!

Ylva och Jonas