Såplanering 2026

Traditionsenligt spenderas ungefär en vecka i Tylösand direkt efter sista prenumerationspåsen och sista marknaden är avklarad. Tid för reflektion, promenader, lugn, studier och framför allt planering av nästa säsong. Det är så skönt att få den gjort direkt efter den avslutade säsongen när man fortfarande kommer ihåg vad som känts bra och vad som känts mindre bra. Planeringen finns för nedladdning längst ner i inlägget.

2025 hade vi tänkt odla mer majs än förut. Dels för att vi gillar majs men också för att vi under majs odlar doftklöver (perserklöver) och tillsammans så ger det både grönmassa och fixering av kväve till nästa år. Planen var nio bäddar men vi fick frö utan grobarhet så det blev bara fem bäddar majs odlade. Vi förodlar några bäddar majs och till dem plus en bädd direktsådd räckte våra gamla frön till. Sedan planterade vi om de små förskräckta plantorna som trots allt tog sig i övriga bäddar så vi fick ihop nästan en bädd till. Vi har varit i kontakt med fröfirman så vi vet att det var problem med just de här fröerna. Så där stod vi med fyra tomma bäddar utan uppkomst och sådde helt utan tanke och plan det vi råkade ha frö till hemma. Det blev en bädd gröna bönor, en bädd vaxbönor, en bädd sallat, en bädd spenat.

Här visar sig vikten av planering. En helt oplanerad åtgärd som den ovan i odlingen ställer till det. Det blev ett väldigt bra bönår där plantorna höll ut länge och gav skörd vecka efter vecka. Till och med de bönor vi sått inomhus i tunnelväxthuset gav skörd ända fram till augusti. Det blev väldigt många kilo bönor och vi har inga problem att sälja så mycket så i år står försäljningsvärdet på bönor för nio procent av totalen och är efter tomat vår mest lönsamma gröda. Bönor kommer också på fjärde plats när det gäller lönsamhet per bäddmeter. Men det innebar att vi hade sex och en halv bädd med bönor som skulle skördas måndag, onsdag och fredag och det tar för mycket tid. Det är tråkigt och påfrestande för ryggen. Vi har därför bestämt att nästa säsong så blir det inte mer än fyra bäddar bönor på friland.

Vi behöver inte längre maxa odlingen och då kan man kosta på sig att planera den så det känns bra. Vi gillar att vara grönsaksodlare och vill fortsätta med det några år till. Då är det viktigt att fundera över vad som känns bra och gör att vi gillar vårt jobb. Bönskörd är inte en av de sakerna. Dessutom är det påfrestande för kroppen.

Vi har också blivit mer och mer medvetna av vikten att tänka på att ha växande rötter i bäddarna så länge som möjligt på säsongen. Därför återgår vi till planerade nio bäddar majs 2026. Det är definitivt mindre arbetskrävande än bönor och även om bönor också binder kväve så är en bädd med klöver och majs förmodligen mer gynnsamt för jorden.

De olika delarna i vår verksamhet. 2024 var ett extremt äppleår så musteriet gick för högvarv. Grönsaker är helt klart den största delen i vårt försäljningsvärde men övriga delar stöttar upp. Blir det ett katastrofår i grönsakerna så har vi ändå andra delar att luta oss mot.

Försäljningsvärdet på våra grönsaker har stigit år för år och i år nådde vi en nivå som var mycket högre än vad vi varit på tidigare. (trots att diagrammet ovan endast sträcker sig till 24 oktober). Det har helt enkelt varit ett mycket bra år. Vi har INTE utökat odlingsytan sedan 2019 så ökningen är gjord på befintlig yta. Dels beror det på att vi blir bättre och bättre på att odla så vi får ut mer kilo per ytenhet. Dels beror det på att vi blir bättre och bättre på att planera så vi odlar det vi verkligen får sålt. Men i år så beror det mest på ett fantastiskt odlingsår.

Bäst av alla grödor har i år varit tomater. De står för 13 procent av försäljningsvärdet och även om de ska skördas lika ofta som bönor så är det ett mycket trevligare arbete. Speciellt när det regnar. Ett bra tomatår avspeglar sig direkt på försäljningen på årsbasis då det är så stor del av vår försäljning. Det är bara att hålla tummarna för att det blir fler bra tomatår framöver.

Topp 10 bland våra grödor i år när det gäller totalt försäljningsvärde är

  • Tomat
  • Bönor
  • Sallat
  • Lök
  • Vitkål
  • Rödbetor
  • Morot
  • Zucchini
  • Sockerärt
  • Spetskål

Alla dessa grödor (förutom bönor just i år) odlar vi lagom mycket av. Det finns oftast hela marknadsdagen men blir inte över så det stör.

När det gäller lönsamhet per bäddmeter så är topp tio just i år

  • Persilja
  • Slanggurka
  • Huvudsallat
  • Bönor
  • Tomat
  • Mangold
  • Zucchini
  • Dill
  • Rödbeta
  • Mizuna
  • Bondbönor

Men att räkna lönsamhet per bäddmeter är för oss inte så meningsfullt. Vi har inte någon platsbrist och om vi vill kan vi odla upp nio hektar grönsaker. Det egentligen mest meningsfulla vore om vi hade data på lönsamhet per nedlagd tid men det har vi inte. Vi räknar inte tid på det sättet så vi har mer en känsla än en reell uppfattning.

Lök utgör hittills sex procent av försäljningsvärdet men det är bara fram till 24 oktober. Vi har mycket gul lök kvar i lager så försäljningen av lök fortsätter ända in på nästa säsong. Det har varit ett bra år för gul lök och vi lyckades få till en bra torkning så förlusterna i lager har varit små. Den röda löken har inte gått lika bra utan gett förhållandevis små lökar. Det är riktigt svårt att få tag på bra utsäde av röd lök så om någon har tips så skriv gärna en kommentar.

Vissa grödor är kul att ha i sortimentet men ger mer arbete än inkomst. Vi har hittills odlat dem för att få en variation i våra prenumerantkassar men när vi pratar med prenumeranterna vill de nog hellre ha mer grönkål och morötter än haverrot och stjälkselleri. Vi vill också få in lite mer blommande bäddar för binas skull så nästa år blir det vare sig haverrot eller stjälkselleri och våra kraftlösa försök att få till sådd av persiljerot lägger vi ner. Det ger oss utrymme för odling av mer honungsfacelia och blodklöver och det känns bra.

När det gäller odling av kål så är vi ganska nöjda med vår planering så där gör vi bara små justeringar. Den stora förändringen är nog att vi kommer att odla mer av vitkålen Donator där vi köpt fröer från Bossgården utanför Falköping. En mycket uppskattad och god vitkål som vi hade kunnat sälja ett ton till av. Kul när man hittar nya sorter som verkligen gör skillnad. Donator ger större, lite lösare huvuden som har en fantastisk smak. Vi gjorde i år också ett test med att mjölksyra tio kilo och det blev riktigt bra.

Tanken med att lägga ut odlingsplaneringen är att vi vet att många kämpar med sin planering och inte får till det, kanske kan det vara någon till hjälp. Planeringen har elva flikar. De sju första för våra sju odlingskvartern på friland. Sedan kommer tre för våra växthus och slutligen en med uppgifter om varje gröda. Kopiera de rader ur excel-arken du har nytta av och samla ihop dem till din egen planering. Sedan kan du ändra allteftersom.

Vi behöver bli fler grönsaksodlare i Sverige så därför har vi inte något emot att dela med oss av våra erfarenheter och insikter. Kan det underlätta för en enda nystartad odlare så är det värt det. Lycka till!

4 kommentarer

  1. Fredrik Karlsson

    Fantastiskt av er att dela med er av detta material!!
    Från en som kommer skala upp odlingen under 2026

    • Ylva Lundin

      Kul att höra att du ska skala upp. Vi behöver verkligen bli fler och vi behöver stötta och hjälpa varandra så mycket det går. Ha en fantastisk säsong 2026

  2. Ellinor L

    Tack för alla era matnyttiga inlägg! Både om redskap, odling och diverse annat. Jag orkar nog inte ta tag i min planering riktigt än, tiden går åt till att rensa ur växthuset och täcka bäddarna för vintern. Men jag laddar ner ert underlag och tar fram det tillsammans med mina egna anteckningar en kall vinterdag!

    • Ylva Lundin

      Tack för att du kommenterar. Det känns bra att veta att någon läser och uppskattar det vi skriver. Lycka till med planeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑