Nu startar vi snart säsongen 2023 och vi ser fram mot att ta emot era trädgårdsäpplen för mustning från och med 30 augusti. I år tar vi emot äpplen på Stora Torget i Alingsås på torsdagskvällar 18.00-18.30 och på Östängs Gård i Loo onsdagar 15.00-18.00.

2023 gällde följande: Om ni lämnar in sex kilo äpplen så har ni möjlighet att köpa loss en treliters bag-in-box för 100 kronor. Vill ni köpa must utan att lämna in äpplen så kostar en bag-in-box 180 kronor. Vill ni lämna in äpplen utan att köpa tillbaka must så betalar vi sju kronor kilot för äpplen. (Vi tar inte emot äpplen som är jordiga, ruttna eller mögliga). Vi lovar inte att ni får tillbaka must från era egna äpplen då vi mustar 400 kilo äpplen i samma batch. Vår erfarenhet är nämligen att musten blir godare ju fler sorters äpplen den innehåller.

Tillsammans med fem andra gårdar har vi startat ett mobilt musteri. I en släpvagn har vi en kross, en press med vattentryck och en genomströmningspastöriseringsmaskin med bag-in-box-fyllare. Vi kan musta ungefär 100 liter i timmen. Tanken är att legomusta åt kunder och att musta själva för att ha must till försäljning vid events och i gårdsbutiken. 

2018 var vår första säsong då vi trimmade in anläggningen och testade intresset. Eftersom det var ett bra äppleår så var intresset enormt. Man får ut ungefär hälfen antal liter mot kilo äpplen man lämnar in. Vi kan inte garantera att man får tillbaka must på egna äpplen men å andra sidan smakar must bäst om den innehåller många olika sorter. Musten har hållbarhet på upp till ett år så länge den är oöppnad och efter att den är öppnad så håller den upp till en månad i kylskåp. Det kostar 95 kronor för en treliters bag-in-box om man vill ha sina äpplen mustade. Då går det åt sex kilo äpplen. 

En bag-in-box med äpplemust är en uppskattad present att ha med sig när man går bort eller som julklapp eller födelsedagspresent. Har du inte några egna äpplen kan du köpa must ifrån oss ändå. Då kostar en treliters bag-in-box 160 kronor.

Håll utkik på https://www.facebook.com/alingsasmobilamusteri/ om du vill veta vad som är på gång. Använder du inte facebook så skicka oss ett mail på info@ostangsgard.se

De pressrester som blir över går till grisar, får och hönor och när de fått vad de bör ha så använder vi resten som täckmaterial i odlingarna. 

Vår utrustning är placerat på ett Hapert-släp:

  • Pastöriserare MP-MKPAG300 med BiB-fyllare
  • Hydropress Garda 80 liter, tippbar med rostfri presskorg
  • Fruktkross Speidel SL22200

Vi har tagit fram en instruktionsbok till vårt mobila musteri ifall någon vill se hur det fungerar närmare. 

Vi har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden via Leader Göteborgs insjörike för att starta vårt samarbetesprojekt ”Gårdssamverkan och mobilt musteri” som vi genomfört i samarbete med Studiefrämjandet.