Nu har vi avslutat säsongen 2023. Vi har mustat drygt nio ton äpplen. Både insamlade trädgårdsäpplen och inköpt ekologisk frukt från Jonslundsäpplet. Säsongen 2024 kommer vi att börja ta emot äpplen fjärde september på Östängs Gård och femte september vid torget i Alingsås. Tider meddelas närmare säsongsstart. Vi kommer 2024 att ta emot äpplen fram till den 17 oktober.

2023 gällde följande: Om ni lämnar in sex kilo äpplen så har ni möjlighet att köpa loss en treliters bag-in-box för 100 kronor. Vill ni köpa must utan att lämna in äpplen så kostar en bag-in-box 180 kronor. Vill ni lämna in äpplen utan att köpa tillbaka must så betalar vi sju kronor kilot för äpplen. (Vi tar inte emot äpplen som är jordiga, ruttna eller mögliga). Vi lovar inte att ni får tillbaka must från era egna äpplen då vi mustar 400 kilo äpplen i samma batch. Vår erfarenhet är nämligen att musten blir godare ju fler sorters äpplen den innehåller.

Tillsammans med fem andra gårdar har vi startat ett mobilt musteri. I en släpvagn har vi en kross, två pressar med vattentryck och en genomströmningspastöriseringsmaskin med bag-in-box-fyllare. Vi kan musta ungefär 100 liter i timmen. Tanken är att legomusta åt kunder och att musta själva för att ha must till försäljning vid events och i gårdsbutiken. 

2018 var vår första säsong då vi trimmade in anläggningen och testade intresset. Eftersom det var ett bra äppleår så var intresset enormt. Man får ut ungefär hälfen antal liter mot kilo äpplen man lämnar in. Vi kan inte garantera att man får tillbaka must på egna äpplen men å andra sidan smakar must bäst om den innehåller många olika sorter. Musten har hållbarhet på upp till ett år så länge den är oöppnad och efter att den är öppnad så håller den upp till en månad i kylskåp.  Det går åt sex kilo äpplen för att producera en treliters bag-in-box. 

En bag-in-box med äpplemust är en uppskattad present att ha med sig när man går bort eller som julklapp eller födelsedagspresent. Har du inte några egna äpplen kan du köpa must ifrån oss ändå.

Håll utkik på https://www.facebook.com/alingsasmobilamusteri/ om du vill veta vad som är på gång. Använder du inte facebook så skicka oss ett mail på info@ostangsgard.se

De pressrester som blir över går till grisar, får och hönor och när de fått vad de bör ha så fermenterar vi resten med EM för att sedan använda i komposter och i odlingsbäddar.

Vår utrustning är placerat på ett Hapert-släp:

  • Pastöriserare MP-MKPAG300 med BiB-fyllare
  • Hydropress Garda 80 liter, tippbar med rostfri presskorg
  • Hydropress Lancman VSPIX 120 liter, tippbar med rostfri presskorg
  • Fruktkross Speidel SL22200

Vi har tagit fram en instruktionsbok till vårt mobila musteri ifall någon vill se hur det fungerar närmare. 

Vi har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden via Leader Göteborgs insjörike för att starta vårt samarbetesprojekt ”Gårdssamverkan och mobilt musteri” som vi genomfört i samarbete med Studiefrämjandet.