Om gården

Östängs gård ligger i Alingsås kommun mellan Upplo och Loo. Gården består av 20 ha skog, 9 ha åker och 5 ha bete. All mark förutom 5 ha skog är samlad i ett skifte. Gårdscentrat är väl samlat. Framför gården mot söder ligger betes- och åkermarken och mot norr ligger skogen. Genom gårdscentrat går en grusväg som leder in till två gårdar och ett hus innanför Östäng.

infarten till gården

På kartan nedan syns två områden som är avstyckade från gården. Området till höger styckade tidigare ägare av till en släkting som byggde en villa där. Området till vänster är resterna av en gammal gård där ladugården brann och huset revs. Marken som hörde till den gården delades sedan upp mellan Östängs gård och gården innanför. På gården finns två grävda dammar med Alingsås kommuns största förekomst av större vattensalamandrar.

Höjdkurvor södra delen med röda gränserÖvre dammen ligger fyra meter över den nedre dammen på ett avstånd av cirka 30 meter. Mot norr skyddar skogen och förmodligen har området runt dammarna ett väldigt gynnsamt mikroklimat. Det utnyttjas inte idag utan är igenväxt av björksly och smågranar. Under våren  2014 ordnade vi en kurs på området för att anlägga en skogsträdgård. Bland annat ska här växa mullbär, valnöt, hassel, blåbärstry och många fler arter.

Övre dammen

Övre dammen

från nedre dammen mot övre

Nedre dammen med övre dammens kant högre upp

betesmarker

Framför gården ligger åker och betesmark. Betesmarken har i första hand betats av kor men nu betas den av våra får tillsammans med grannens kor.  Här finns stor potential för att återskapa en artrik betesmark.

Gammal fägata

På betesmarken finns en gammal fägata med blommor och enstaka träd.

Boningshus2

Boningshuset är stort och har som mest innehållit tre bostäder. Idag finns det fortfarande ett mindre kök på övervåningen så det enkelt kan göras till två lägenheter. Huset är byggt av timmer på torpargrund. Under huset finns en stensatt källare där man förvarat rotfrukter. I huset finns två skorstenar, tre kakelugnar, en öppen spis och en vedspis. Vi har haft en murare på plats som gjort om den ena skorstenen så nu kan vi använda vedspis i köket och kakelugnen i vardagsrummet. Även den andra skorstenen ska göras om på sikt.  Huset värms idag med ved som eldas i en vedpanna i ett intilliggande hus och varmvatten leds in i huset via en kulvert. Varmvattenselement finns i hela huset och är relativt nyligen insatta.

Gårdsvy över hönshus och ladugård till vänster och garage högerDen stora byggnaden innehåller ett hönshus närmast och där bakom ladugård där det funnits mjölkkor. Bakom ladugården finns en lada . Huset är rakt i nock men klädselbrädor och fönster behöver ses över liksom vissa delar av taket.

Mjölkkammare och ladaBilderna i detta inlägg är från övertagandet och vi sparar dem så för att vi ska minnas allt jobb vi lagt ner. Det ser alltså INTE ut så här idag.

Sädesmagasin och garageDen högre byggnaden är ett sädesmagasin och byggnaden i förgrunden innehåller tre garage.

Relief_ôstÑng

Reliefkarta över hela gården

Skiftena närmast gården är sandjordar och skiftena närmare stora vägen är lerjordar. Tanken är att vi ska odla grönsaker, bär och fruktträd närmast gården. Skiftena längre bort från gårdscentrat kommer vi att använda till vallodling i huvudsak.

Sommarsolinstrålning

Sommarsolinstrålning

Vi tror att vår gård ligger i odlingszon 3. Vi har en årsmedelnederbörd på ungefär 1000 mm. Bilderna visar sommarinstrålning och vinterinstrålning . Markerna sluttar mot söder och norrvindarna stoppas av bakomliggande skog. Det kan bli bra det här.

Vintersolinstrålning

Vintersolinstrålning

17 kommentarer

 1. Lau

  Superläge, ser verkligen ut att bli nåt bra av detta!

  • Ylva Lundin

   Det hoppas vi också;-) Fyraårsplanen sedan starten ska utvärderas i oktober men vi ligger väl i fas med planeringen och det känns som om vi är på rätt väg. Många roliga projekt återstår dock.

   • Jan Bagge

    Tur ni inte valde en 5-års plan, då hade det blivit massvält i Ukraina.

    • Ylva Lundin

     Jag tror inte vi är så mäktiga så vi kan påverka Ukraina 🙂

 2. Bosse

  Oj vad spännande och fint det låter.
  Blir skoj att följa er utveckling.
  Verkar även ligga med bra solinstrålning för solenergi, värme och/eller el.
  Jag sysslar lite med småskalig solcellsel till husvagn eller små fritidshus, men mest till mig själv. Är också skoj och spännande.

  • Ylva Lundin

   Hej! Kul att du hittat till oss. Ja solvärme och solel står högt på vår önskelista men än har vi inte haft råd att skaffa det.

 3. Olivia trädgårdsmästarstudent

  Hej! Vad har ni för spännande projekt för 2019?

  • Ylva Lundin

   Hej Olivia!
   Vi har nu haft fyra säsonger på gården där vi startat upp alldeles för många projekt. Vi gjorde upp en fyraårsplan när vi flyttade hit där vi ville testa så mycket som möjligt. Just nu håller vi på att utvärdera vårt arbete hittills och i januari kommer vi att göra upp en ny fyraårsplan. Vad den kommer att innehålla vet vi inte riktigt än. VAd vi vet är dock att prio inför 2019 är att avsluta påbörjade projekt samt effektivisera skötsel och metoder i det vi har på gång.
   Jag går en kurs i småskalig grönsaksproduktion den här vintern och redan nu känner jag att jag hittat många metoder som kommer att göra att vi nästa år kan odla mer per kvadratmeter men med mindre ansträngning. Det kommer dock ta en säsong innan vi satt allt. I grönsaksodlingen kommer vi också fundera mycket över flöden för att öka effektiviteten. Ska vi hålla på med så många olika projekt som vi gör så måste vi hitta vägar att bli effektivare så vi kan ta lite ledigt ibland också. Vi kommer också att ersätta en del nysatta äppleträd som inte klarade sommaren samt utöka vår äppellund med fler träd. Vi håller på att anlägga en skogsträdgård och där är markskiktet något vi vill jobba mer med nästa år. Vi har påbörjat restaureringen av ett gammalt skogsbete och kommer förhoppningsvis att påbörja restaurereingen av ytterligare ett skogsskifte som tidigare varit betesmark. Sedan ska vi plantera fler blommor i vår insektsträdgård och fler bärbuskar.

   Som du hör så är det massor på gång men inte några fasta planer.

   Hälsningar Ylva

 4. Mats Karlsson

  Hej
  Spännande att läsa om ert omställningsprojekt. Alla planer bör vara rullande 4 års och glöm inte att ha en lista på vad ni hunnit göra. Den listan tar man fram när det känns lite motigt.
  Jag tycker att man kan lära sig mycket av Sanna och Jonas på Bossgården de har ju en lång historia som företagare och deras bok känns som en mycket bra handledning både om odling och försäljning av det man odlar.
  All lycka till er!!

  • Ylva Lundin

   Tack för din kommentar. Kul att du läser. Vi gör faktiskt en årsredovisning varje år så det finns fyra långa listor hittills:-)
   Jag går en halvfartskurs för Jonas på Hjo folkhögskola just nu och det kan jag verkligen rekommendera.

   Lycka till själv.

 5. Frida Fälthammar

  Vad kul och inspirerande att hitta er blogg Ylva! Vi jobbar långsammare och i mycket mindre skala än ni (är lite mer upptagna med annat kanske , då vi är i småbarnsfasen av livet) men är inne på samma spår. Vi har inte haft ork och tid att vara engagerade i den lilla gemenskap som finns kring ”Permakultur-intresserade människor” i Alingsåstrakten än men tycker att det är väldigt kul att vi är några stycken. Just nu är det dock lättare för mig att läsa såhär medan jag ammar än komma på fysiska träffar och så. Hoppas i alla fall att få stöta på dig snart och kommer gärna och hälsar på er nån gång! Jag bor på en liten gård i Arelid med min man Mikael, Josef 7 år, Liv 5 år och Märta 3 månader. Samt mina föräldrar Anne-may och Göran.
  Mvh Frida Fälthammar, fd. kollega till dig på Långareds skola.

  • Ylva Lundin

   Hej Frida! Det var ett tag sedan. Ta du det lugnt med de små – tids nog hinner du med annat 🙂

 6. Ronny Floser

  Hej
  Beställde ert bokpaket 30/3 och betalade 656,28! Här inte fått bekrãftelse eller de tre böckerna. Vad kan jag göra mera?
  Mvh
  Ronny Floser

  • Ylva Lundin

   Hej!

   Var beställde du böckerna? De säljs på flera ställen men inte direkt från oss så det viktiga är att du vet varifrån och sedan tar kontakt med säljaren.

   MVH Ylva

 7. Ronny Floser

  Ber om ursäkt
  De kom nu på eftermiddagen!
  Kanon tack

  • Ylva Lundin

   Så skönt att det löste sig. Hoppas du blir nöjd.

 8. Ylva Lundin

  Så skönt att det löste sig. Hoppas du blir nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑