Vi försöker odla så många olika sorters grönsaker som vi hinner med. Vi gillar att ha mycket att erbjuda. Sallat, morötter och gurka är lättsålt eftersom alla vet vad det är och hur de ska använda det men vissa saker som mangold, vintersquash och bönor känner sig många mer osäkra på. Därför presenterar vi här några av de recept som vi själva utgår ifrån när vi lagar till våra grönsaker.

Bönröra
Skär bönorna i två cm stora bitar. Fräs dem i olja i stekpannan tills de blir så mjuka som du vill ha dem. Smula över fetaost och låt den smälta. Klart att servera.

Wokad mangold
Strimla mangolden grovt. Hetta upp oljan i en panna och stek mangold, vitlök och chili efter smak på hög värme i två till tre minuter. Salta och pressa över citronsaft.

Mangoldsås till pasta
Skölj och hacka mangolden. Hacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Stek lök och vitlök i olja. Häl i mangolden och stek tills den sjunkit i hop. Häll på grädde och mixa alltsammans till en slät sås. Smula ner ädelost efter smak. Salta och peppra. Red eventuellt med Maizena. Fungerar även att använda rödbetsblast.

Grönkålssallad
Repa av bladen på ca 250 gram grönkål. Finhacka den. Rör till en dressing av 0,5 msk dijonsenap, 1 msk honung, 4 msk olivolja, salt och peppar. Häll den över grönkålen och rör runt så dressingen kommer på alla blad. Rosta 0,5 dl solrosfrön i stekpannan eller ugnen och häll dem över salladen.

Grönkålssoppa
Skölj och repa av bladen på ca 500 gram grönkål. Skär bladen i strimlor. Skala och hacka löken och fräs den i olja i en stor kastrull. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut. Strö två matskedar vetemjöl över grönkålen och rör ut den. Häll på en liter vatten och tillsätt två grönsaksbuljongtärningar. Låt koka i minst 20 minuter under lock. Tillsätt två dl grädde på slutet och låt det koka upp. Smaksätt med salt och peppar. Vill du ha en slät soppa så mixa den.

Grönkålschips
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och repa av bladen från ca 200 gram grönkål så att du får mindre bitar. Blanda grönkålen med en halv matsked olivolja och havssalt. Massera in oljan i grönkålen. Lägg bladen på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 7-10 minuter

Rödbetor i ugn
Koka rödbetorna med skalet på i ca 20 minuter tills de blir mjuka. Skiva dem och lägg dem i en ugnsfast form. Smula över chevréost (eller fetaost om du gillar det bättre) Ringla över honung och sätt in i ugnen på 250 grader i ca fem minuter. Strö över pinjenötter.

Rödbetor som de är
Koka rödbetorna mjuka och ät dem med smör och salt.