Lammkött

Idag har vi skördat inför morgondagens matmarknad på Nolbygård. Det blir sista matmarknaden för i år och den sammanfaller med Nolbygårds Höstmarknad så vi räknar med mycket folk. Det innebär att vi idag fick skörda mer än vi någonsin gjort förut. Mycket blev slutskördat. Vi har tagit den sista vitkålen, den sista rödkålen, de sista morötterna osv. På sätt och vis känns det väldigt bra. Nu kan vi börja vintertäcka bäddarna och kanske ta det lite lugnare. Dagens storskörd sammanföll med hämtning av lammen från slakteriet. Jonas jobbade på förmiddagen och körde sedan till Trollhättan för att hämta lammkött som han nu är runt och levererar till våra köpare. Vi själva behåller två lamm samt kött från två tackor som vi ska göra korv av. Vi spar och ska röka fyra fårfioler och tog även undan fårfiléerna. Vi har köpt en ny vakummaskin för att kunna packa kött och grönsaker bättre. 

Vi har dels påsar som redan är förslutna på tre sidor och de är väldigt smidiga att använda. Vi har också rullar som är förslutna på två sidor om någon styckdetalj inte får plats i en påse. Lammen är styckade i lammkotletter, filéer, stekar, bogblad och resten färs. Bogbladen passar nog bra att göra pulled lamb av. Lammen såg väldigt fina ut. Inte lika mycket fett som förra året. Färsen var jättefin och med en vacummaksin blev det lätt att packa alla detaljer i olika förpackningar. En vattenfast penna gjorde märkningen tydlig och lätt. Vi har individmärkning av alla skinn och allt kött så vi kommer att veta när vi äter 17001 och när vi äter 17006. Det känns på något sätt bra. Båda lammen som vi behåller är bagglamm som vi har tyckt om. På något sätt är det fint att få äta lammkött som kommer ifrån våra egna lamm som vi vet har haft det bra hela livet. Vacumpackaren suger ur all luft ur varje förpackning och det ökar hållbarheten på köttet och gör att det tar mindre plats i frysen.

 

2 kommentarer

  1. Kurt

    Vad för grönsaker har ni tänkt vakuumpacka?

  2. Ylva

    Vet faktiskt inte riktigt än. Vi får pröva oss fram. Har du några åsikter Kurt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑