Kanske undrar ni vad vi håller på med när vi inte bloggar på ett tag? Vi skriver normalt blogginlägg under den mörka tiden på dygnet eller om vädret är riktigt illa så vi inte vill gå ut. En annan anledning kan vara att vi är trötta och hellre sitter i soffan och skriver än går ut och jobbar.
Vi jobbar lite olika när det gäller bloggen jag och Jonas. Han funderar länge över ett inlägg och skriver mer sällan än jag men hans inlägg kräver desto mer eftertanke och research. Alla riktigt nördiga inlägg på bloggen är skrivna av Jonas. Just nu håller han på och fila på ett inlägg som är lite svår-skrivet så det kan dröja både en och tre veckor innan det kommer ut.
Jag är mer spontan och sätter mig ofta ner och berättar vad jag gjort under dagen. Jag gillar verkligen att skriva och skriver därför många fler inlägg än Jonas men de är inte lika grundligt genomarbetade. Jag skriver dessutom med alla fingrar och behöver inte titta på tangentbordet medan Jonas använder två pekfingrar vilket kanske också bidrar till att vi levererar olika många inlägg.
Båda skriver bara när vi vill och när vi tycker att vi har något att berätta.
Just nu skriver vi artiklar till tidningen Åter och jag skriver en bok tillsammans med Jonas och Sanna Ringqvist på Bossgården. Vi har just lämnat ifrån oss artikel nummer två till tidningen och den kommer ut om cirka tre veckor.
När boken kommer ut vet vi inte riktigt för det får ta den tid det tar så att vi blir nöjda. Vi har inte någon deadline men målsättningen är att den ska komma ut innan odlingssäsongen drar igång. Det tar väldigt mycket tid och alla texter behöver gås igenom om och om igen för att det ska bli bra.
Det kommer att bli en riktigt nördig bok om 30 olika grönsaker som vi av olika anledningar tycker är odlingsvärda när man odlar grönsaker i vår skala. Vi kommer nästa säsong att ha ca 2000 kvadratmeter bädd- och gångyta och Jonas och Sanna har ungefär dubbelt så mycket.
Sommaren 2020 ringde jag till Jonas och bad att han och Sanna skulle skriva en bok som kompletterade Jonas bok ”Odla till försäljning”. Jag träffade flera praktikanter från utbildningar i grönsaksodling som lärt sig mycket om redskap, planering, budget och annat viktigt men som hade luckor när det gällde själva grönsakerna och hur de kan odlas. Tips och trix som kan vara bra att veta och saker som underlättar när man odlar i lite större skala än kolonilottens. Det finns väldigt många grönsaksböcker på marknaden men de är i huvudsak skrivna för den som odlar till sig själv och sin familj. Att odla för försäljning ställer helt andra krav och det är för den växande gruppen av småskaliga grönsaksproducenter som vi skriver den här boken.
Jag själv har saknat en sådan här bok och därför tog jag kontakt med Jonas eftersom han är en av dem med längst erfarenhet i Sverige av småskalig grönsaksproduktion och dessutom visste jag ju att han kunde skriva. Jonas nappade inte direkt på idén men gav till slut med sig om jag lovade att vara med och skriva. Att jag inte odlat i lika många år som Sanna och Jonas har visat sig vara en fördel då jag har lättare att minnas vad man faktiskt behöver veta som ny.
Jonas och Sanna har många, många års erfarenhet av att odla grönsaker och har så mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig av. Det känns fantastiskt bra att få vara med och få ner deras samlade kunskap om olika grödor i en bok.
Jonas håller samtidigt på att uppdatera sin första bok och de två böckerna kommer att ges ut samtidigt och är tänkta att komplettera varandra. Just nu håller vi på med textmässigt finlir och layout. Sedan ska den ut till några personer som ska korrekturläsa innan vi kommer att lämna böckerna till print-on-demand. Då kommer de att gå att köpa på de vanliga boksidorna på nätet.
Huvudsysselsättningen just nu är annars vedbacken när vädret är bra. Vi har redan i år kapat och kluvit ett årsbehov men vi har stockar på vedbacken så det nog räcker till ett årsbehov till. Att hålla på med veden är en trevlig syssla om vädret är det rätta och när det inte regnar eller blåser för mycket så blir det några timmar med kapning, klyvning och vedstapling om dagen. Det har vi dock redan skrivit många blogginlägg om.
Om vädret är sämre så ägnas dagens ljusa timmar åt att knacka rent tegelsten i växthuset. Även om det blåser och regnar så är det rätt ok att stå under tak i lä och arbeta med den tryckluftsdrivna hammaren. Det går mycket lättare att få bort gamla murrester med den än med murarhammare. Inte heller detta är så mycket att skriva om.
Jag ser så mycket fram emot den här boken! Ska bli så roligt att få den i min hand när den blivit klar!!
Det närmar sig… 🙂