Odlingsreflektioner – Gurksläktet

Av våra 86 frilandsbäddar odlar vi gurkväxter på 12 stycken. Det är pumpor, vintersquash, frilandsgurka och zucchini som alla är släkt med varandra. Viktigaste råden vid odling av gurkväxter tycker vi är att förodla dem fyra veckor innan utplantering, plantera inte ut dem förrän frostrisken är över och att inte plantera ut dem lägre i jorden än vad de stått i brätte eller kruka. Ett vanligt problem vid odling av gurkväxter är att man tror att man behöver fler zucchiniplantor än vad man gör. Vi odlar 32 plantor av zucchini och de räcker både till våra prenumeranter och till försäljning på marknaden.

I vår växtföljd kommer gurkväxter efter kål. Gurkväxterna får ingen gödsel utan får helt enkelt leva av den gödsel som kålen i dessa bäddar fick året innan. Då gödslades varje 16 meters bädd med cirka 150 liter komposterad fårbädd. Många tänker att alla gurkväxter ska ha massor av gödsel – men för mycket kväve kan göra att plantorna satsar på bladtillväxt och inte på att sätta frukt.

Eftersom vi inte gödslar gurkväxterna så får vi inte några jättestora frukter av vintersquash och pumpa men det ser vi som en fördel eftersom stora frukter ofta är svårare att sälja. Vi känner oss nöjda med vår gödselstrategi för gurkväxter.

På det stora hela så har vi sålt mer grönsaker i år än vi gjorde 2023 men pumpor och vintersquash har gått sämre än tidigare år. Dels beror det på sämre skörd i år men när det gäller vintersquash, rondini och pumpa beror det mest på att vi inte har varit med på REKO-ring. De säljer ganska bra på REKO-ringen och när vi levererar grönsakskassar på REKO-ringen så kan man alltid lägga i en vintersquash eller rondini om man skickar med recept. Det brukar vara uppskattat. Detta äpple-år med mycket arbete i musteriet har REKO under mustperioden inte varit att tänka på. Men vi sålde ändå slut på i princip alla gurkväxter till slut under julmarknaderna.

Vi förodlar alla gurkväxter och planterar ut dem efter fyra veckor. Då har de stått i QP24 brätten med en jordvolym på 240 cm3. De behöver ha över 20 grader vid groning men det kan löna sig med högre temperatur än så så därför förodlar vi gurkväxter på värmematta tills de grott.

Gurkväxter ska vi odla ungefär på samma sätt 2025 som vi gjort 2024. Eftersom vi finner det extremt svårt att hålla efter ogräset under gurkväxter så odlar vi gurkväxterna i markduk med brända hål. Det är då viktigt med en jämn bädd så att duken kan spännas tight mot jorden. Om den fladdrar kommer gurkväxterna att skadas. De är lite klena i början.

Under markduken ligger droppbevattning med två slangar i varje bädd. Det ger oss möjlighet till en jämn bevattning utan att förbruka för mycket vatten och utan att bladen på växterna behöver bli blöta. De är i princip skötselfria när vi väl planterat ut dem, förutom att vrida på bevattningstimern. Det som tar tid är skörd av frilandsgurka och zucchini som behöver ske tre gånger i veckan.

Vi avhärdar inte några plantor utan planterar ut dem under fiberduk som vi tar bort efter några dagar. I år tog vi dock bort fiberduken för tidigt för det blev några blåsiga dagar som skadade flera plantor. Nästa år får vi hålla bättre koll på vädret för att se så det inte kommer in stark vind. Gör det det så får fiberduken vara kvar. Problemet med fiberduk är annars att det kan bli problem med pollineringen så när växterna börjar blomma vill man helst slippa ha duken på.

2024 odlade vi:

  • 2 bäddar zucchini (Cucurbita pepo)
  • 2 bäddar frilandsgurka (Cucumis sativus)
  • 2 bäddar Rondini (Cucurbita pepo)
  • 2 bäddar Uschiki Kuri (Cucurbita maxima)
  • 2 bäddar halloween-pumpa (Cucurbita pepo)
  • 2 bäddar blandade vintersquash (Cucurbita maxima/pepo)

Vi är i princip nöjda med fördelningen. 12 bäddar av 86 känns som en rimlig andel gurkväxter. Fördelningen mellan de olika känns också ganska rimlig. Vi hade kunnat sälja fler frilandsgurkor än i år men det berodde mest på att vissa plantor blev tagna i en storm och andra mådde inte så bra av samma anledning. Därför behåller vi två bäddar. Zucchini säljer bra och vi hade kunnat lägga fler zucchini i kassarna men det är lätt hänt att zucchini blir för många. Eftersom vi skördar tre gånger i veckan så kan vi reglera skördemängden genom att inte låta zucchini bli så stora just när de producerar som mest. Men vi tror ändå på en ökning så det blir ytterligare en halv bädd zucchini nästa år på bekostnad av halloween-pumpor. Vi har odlat två bäddar med halloween-pumpor i år för att alla prenumeranter ska få var sin. Det blev dock väldigt många fler pumpor och vi hade lätt kunnat sälja fler än vad vi producerade om vi lagt ut på REKO-ring. Vi har dock inte hunnit med REKO och kanske gör vi det inte nästa år heller så därför har vi inte något emot att dra ner pumporna. 

Vi har odlat både gröna och gula zucchini men vi hittar inte någon gul zucchini som vi trivs med. De vi provat ger mycket mindre skörd och är sårbarare än de gröna. Skalet blir lättare fult men vissa av kunderna vill ha gula zucchini så vi kommer även fortsatt att odla det men färre plantor.

Rondini är en vintersquash som vi odlar två bäddar av. Den går inte att sälja alls om man inte tipsar kunderna om tillagning men med ett recept som kunderna kan fotografera av så säljer de bra och för många kunder blir det en årlig återkommande favorit som de frågar efter inför säsongen. Vi gillar själva att tillaga Rondini så den är numer väldigt lättsåld för oss.

En annan favorit är Uchiki Kuri men utöver dessa så har vi i år odlat delicata zeppelin, red turban, sweet dumpling, green hokkaido och blue hubbard. De två senaste är smakmässigt ganska lika Uchiki Kuri men vi upplever att de har sämre hållbarhet i lager och att de inte är lika produktiva. När de sedan dessutom är svårare att sälja så blir vi tveksamma till att odla dem. En planta av vardera kanske det blir fortsättningsvis också då det ser trevligt ut med flera färger och former vid försäljningen.

Vissa plantor av vintersquash angreps av mjöldagg sent under säsongen. Det var inte någon större fara men något att vara mer observant på nästa år. Hittar vi utbrott så kan vi försöka hinna med att spraya plantorna med bikarbonat.

Vi vill odla mat men många kunder vill ha ”prydnadspumpor”. Det är ju egentligen inte någon motsättning men odlar man mat vill man att frukterna ska väga cirka 1-1,5 kilo men ska man ha frukterna till prydnad så vill man gärna ha mindre. Vi har i år odlat flera olika sorters vintersquash (matpumpor) och några är små och används gärna av kunderna som prydnadspumpor men några rena prydnadspumpor kommer vi inte att odla nästa år heller.

I år har vi tagit kilopris för alla vintersquash förutom Rondini men det blir orimligt för små frukter som sweet dumpling. Nästa år blir det styckpris även för dem.

När vi skördat vintersquash och pumpor lägger vi dem i värmelager inne i slungrummet där honungsäsongen avslutades innan vi körde igång musteriet. (skälet till det är att vi inte hinner med bina när mustningen kommit igång.) Slungrummet är alltså relativt tomt och i ordning och det är lätt att värma upp. Vi lagrar pumpor och stora vintersquash på bänkarna på tidningspapper och Rondini får ligga i en stapel i svarta backar.

Redan efter några dagar börjar vissa pumpor och vintersquash att ge sig och bli dåliga så vi tittar till dem och ser så ingen blir förstörd. Efter tio dagar så har stjälk och skal torkat till och då är det bättre hållbarhet. Sedan förvarar vi dem i butiken i väntan på att de ska bli sålda på marknader och reko.

Förändring till 2025

  • Halv bädd zucchini till och en halv bädd halloweenpumpa mindre
  • Färre gula plantor zucchini
  • Vara noggrannare med att täcka mellan markdukarna så ogräset inte får fäste
  • Hålla bättre koll på vindarna så vi inte tar av fiberduken för tidigt
  • Odla många fler plantor så vi har ersättningsplantor av alla sorter

I slutet av säsongen täckte vi zucchiniplantorna med fiberduk eftersom vi hade nattfrost ett par nätter. Vi borde dock tagit av fiberduken på dagarna för vi märkte ganska snart att pollineringen blev dålig. Får tänka på det till nästa år att om vi vill täcka för nattfrost så ska duken av på dagen. Efter ytterligare en period med varma nätter kom det frostnätter igen och då fanns det inte ork till att täcka. Det borde vi gjort och ska göra om ork finns i framtiden för det hade gett oss en månad till med zucchini eftersom det sedan blev en varm höst.

Optimeringsmöjligheter:

  • Vara bättre med att täcka med fiberduk men också ta av fiberduk dagtid
  • Bättre koll på bevattningen så att tillgången på vatten blir jämnare
  • Kanske sätta ut en del zucchiniplantor tidigare men ha reservplantor i beredskap ifall det blir frost?
  • Ha plantor i beredskap så alla platser i landet blir fyllda med ”rätt sort”
  • Kanske ha en planta i miniväxthuset för tidig skörd och en vid ankhuset där frosten inte tar på samma sätt
  • Avvakta jordprovets resultat och se hur vi ligger i kalium. Om lågt ev tillföra kaliummagnesia alt kaliumsulfat under året.
  • Eventuellt dela upp frilandsgurkan i två omgångar för längre säsong
  • Ev behandla med svavelhaltigt preparat senare under säsongen vid mjöldagg
  • Så in råg i sista veckan i september

Förutom gurkväxterna på friland odlar vi gurka inne i glasväxthuset. Men kring det får vi reflektera i ett annat inlägg. Detta är första inlägget i vad som är tänkt att bli en serie odlingsreflektioner inför odlingsäsongen 2025.

1 kommentar

  1. Kurt

    Jag är förvånad att frilandsgurkor inte får mera uppmärksamhet. Jag antar att det beror på att folk inte längre kan lägg in gurka själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑