Idag har vi varit på arbetsdag nummer två i projektet Gårdssamverkan med mobilt musteri. Den här gången var Sara och Guillaume värdar. Vi började med fika och genomgång av arbetsuppgifter. Det är trevligt att komma hem till några andra och jobba en dag. Man lär sig alltid något nytt och det händer så mycket när man är många som jobbar. Huvuduppgiften under dagen var att slå ett fält med lie samt att hässja det slagna gräset.
Det finns liar av många olika varianter och slag. Traditionellt i Sverige används liar med blad som ska slipas på en slipsten. På kontinenten använder man istället blad som ska knackas för att bli vassa. Magnus gjort våra orv och som slått med lie i många år gick för något år sedan över från sliplie till knackelie eftersom han tyckte att det blev mycket vassare egg när man knackade. Idag fick vi för första gången prova att slå med knackelie och det är verkligen skillnad. Vi får nog fundera på om vi ska övergå till det framöver. Vi är väldigt nöjda med våra orv – men kanske får vi byta blad.
När gräset var slaget var det dags att hässja. Först gör man hål med ett järnspett. Första hässjestören ska sättas ner lutande utåt för att få en spänd hässja. Sedan sätter man ner upp till elva störar i zigzag. Att det ska vara just elva är kanske inte en exakt vetenskap men för långa hässjor ökar vindfånget och gör bygget sårbart. Att de ska sitta i zigzag är för att det inte ska slacka för mycket när man lägger på gräset. Sista stören sätter man också lutande utåt. Sedan gör man fast en stör från den yttersta stören ner mot nästa och najar fast dem så att det blir stabilt. Första tråden ska sitta i höjd mellan ”knät och snusdosan”. Inte heller det någon exakt vetenskap men det behöver vara en bit ifrån backen så att vinden kommer åt. När gräset tynger ner dras störarna mot mitten och spänns ihop. Gräset läggs över och sedan spänns ytterligare en tråd ovanför. Andra lagret gräs läggs på så att det blir luft mellan och sedan spänner man en tredje tråd som också fylls med gräs.
Guillaume har köpt en vagn som ska bli ett mobilt creperie. I vagnen behöver golvet bytas så det var också en arbetsuppgift. På ett annat fält skulle gammalt gräs krattas bort för att användas som täckmateriel i odlingen. Sedan skulle några ekstockar bäras undan. Det är roligt att jobba många ihop. Saker blir klara utan att man själv är inblandad en gång.
Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.
Lämna ett svar