Det har blivit ganska många moment. Slakt, hängning, styckning,  saltning, vattning, rökning, och nu till slut, skivning, stekning och provsmakning.

Vi insåg att vi var tvungna att köpa en skärmaskin. Det är svårt att skära en enda tunn baconskiva manuellt och nu var det ganska många som skulle skäras. Sollebrunns järnaffär har det mesta, så det var bara att köra igång.

När man ser vanlig bacon ser man inte särskilt mycket av utsidan. Är den lika brun som våra bitar eller är de bara duschade med röksmak?

Våra bitar med fläskkött röktes i 8-10 timmar och fick en ganska intensiv röksmak. Köket kommer att lukta skogsbrand ganska länge efter detta.

Våra skivor har något mer fett än de man köper. Eftersom vi inte skållade utan flådde grisarna så hade vi kunnat minska det yttre fettlagret. Kanske nästa gång.

Det är ju först nu som vi kan bedöma saltning/vattning. Köttet har en något rosa färg efter nitriten och det smakar inte extremt salt så vi tycker att vi har hamnat ganska lagom när det gäller saltning/vattning. Eftersom temperaturen i röken låg mellan 30-40 grader så är köttet inte tillagat även om det ser ut så. De yttre bitarna såg spännande ut och visade sig smaka väldigt mycket rök. Skivorna hade en mer balanserad röksmak efter stekning men visst smakar det annorlunda än bacon man köper i butik. Men det var gott!

Det blev 16 påsar med 400 g bacon i varje. Dessutom gjorde vi några påsar med lite tjockare skivor som vi kallar stekfläsk. Perfekt till bruna bönor!

De fetaste delarna hamnade i en egen påse. Vi tänker att de skulle kunna sätta sprätt på smaken om vi gör korv någon gång. Magnus rök får i alla fall godkänt.