Den 24 september kör vi årets lamm till slakt. Vi kommer i år, liksom förra året, att slakta på Högens slakteri.

Vi tyckte att det fungerade bra förra året. De var lugna och tog emot lammen på ett lugnt och bra sätt vilket känns viktigt. Helst hade vi slaktat djuren hemma på gården men det får vi inte göra om vi vill sälja köttet. Det optimala hade varit om det fanns ett mobilt slakteri som kunde åka runt till små gårdar och slakta. Det finns sådana men inte i vår del av landet. Lammen kommer att slaktas på måndagen den 25 september och sedan ska skinnen hämtas för insaltning dagen efter.

På fredag v 39, den 29 september kommer vi att hämta det hängda och färdigstyckade köttet och leverara till de som vill ha. Om du är intresserad av att köpa lammkött så skicka ett e-postmeddelande till info@ostangsgard.se och skriv namn, adress och telefonnummer. Vi levererar inom Alingsås kommun samt till de som bor i Vårgårda kommun utefter vägen. Vill du beställa lammkött och bor någon annan stans så får du komma och möta upp i Alingsås. Vi måste hålla köttet nedkylt och leverera det direkt.

Någon gång i framtiden vill vi registrera vår verksamhet med lammkött så att vi kan frysa styckdetaljer och sälja efter hand men i dagsläget så har vi inte den möjligheten. Våra lamm har gått ute hela sommaren och ätit gräs och örter. De har inte fått något kraftfoder över huvud taget så det är väldigt bra naturbeteskött. De har fått gå med sina tackor hela säsongen och vuxit till sig bra. När man säljer lammkött så väger man slaktkroppen när man hänger upp den efter att man tagit bort huvud, klövar, inälvor och tagit av skinnet. Den vikten är det som man som köpare betalar för. Vi tar 110 kronor + 12% moms per kilo hängandevikt. Den faktiska vikten som du får i din köttlåda är något lägre eftersom en del vikt försvinner vid styckningen. Lammen vi sålde förra året vägde mellan 14 och 21 kilo så det är bra om du anger om du vill ha ett stort eller litet lamm. Vi har inte någon möjlighet att dela lammen så om du inte vill beställa ett helt lamm så leta upp någon att dela det med.