På sociala medier tävlas det sedan i januari om vem som är först ut med sina sådder. Det verkar vara så att den som sår först vinner och ovana odlare hoppar på tåget och toksår allt från tomater, chilli och purjolök till zucchini, gurka och kål – i januari. Jag minns hur det var när jag själv var nybörjare. Jag hade plantor som stod och stampade i små krukor som jag inte kunde plantera ut för att det fortfarande var risk för frost. Jag hade tomatplantor som inte fick tillräckligt med ljus och blev långa och rangliga och bleka som de på bilden nedan. Jag planterade om djupt ner i krukor flera gånger men de rände ändå iväg.
Nu för tiden känner jag ibland att jag måste kolla i min odlingsplanering om jag är för lugn när jag ser alla dessa inlägg. Borde jag inte sått rotsellerin? Oj är det redan dags för gurkan? Inläggen skapar en stress och osäkerhet som inte känns speciellt sund vare sig för odlarna eller för de stackars plantorna som kommer att stå för länge och stampa i för små krukor med näring som inte räcker till.
När man odlar till försäljning så blir man tvungen att vara lite mer rationell eftersom plantor tar enormt mycket plats. Odlar man bara till sig själv så gör det kanske inte något om hallen/badrummet/verandan/vardagsrummet fylls av plantor men vi kommer, trots att vi sår mycket senare än vad ”förodlingshysterin” förespråkar, att behöva minst 30 kvadratmeter förodlingsyta. Att vi har tvingats bli mer rationella när det gäller förodling visar sig också ge bättre plantor.
Bakom ”förodlingshysterin” ligger en hel del missuppfattningar tror jag. Det verkar som om folk tror att en tidigt sådd planta kommer att ge bättre skörd.
I mina flöden kommer det snart att dyka upp frågor som:
- Varför är mina kålplantor så rangliga?
- Varför lägger sig min purjolök ner?
- Jag har planterat ut mina kålplantor men de står bara och stampar. Vad kan vara fel?
Väldigt ofta så är svaret – Du har sått för tidigt.
För att en planta ska bli bra så krävs ett visst förhållande mellan ljus och temperatur. Alla plantor som sås inomhus i rumstemperatur måste så här års (helst alltid) ha tillskottsljus för annars blir plantorna rangliga. Det naturliga ljuset på våra breddgrader blir inte tillräckligt förrän i mitten av mars. Allt som försås innan dess behöver extra ljus.
Paprika, chilli, rotselleri, purjo, tomat är exempel på växter som behöver sås innan det naturliga ljuset är tillräckligt. Ofta sår man därför dessa växter inomhus under lampor. Problem kan ändå uppstå eftersom rumstemperaturen ändå får växterna att växa på lite väl snabbt. Det är bättre för plantorna om man kan ha ett något svalare utrymme och extra belysning. Ränner plantorna iväg behöver de mer ljus.
En annan viktig faktor är att den jordvolym som den lilla plantan har tillgång till bara räcker en viss tid. Vi sår till exempel de flesta kålplantorna i pluggbrätten QP60 som har en jordvolym på 70 cm3. Det är tillräckligt för plantan att växa i under ungefär fyra veckor. Då har rötterna genomrotat pluggen och tillgodogjort sig den näring som jorden erbjuder. Då är det dags att plantera ut plantorna. Det innebär att plantan mår dåligt om man sår för tidigt. Då står den och stampar i krukan och får inte tillräckligt med utrymme och inte heller tillräckligt med näring.
En planta som står och vantrivs i plantuppdragningen på detta sätt hamnar på efterkälke vid utplantering. Det tar helt enkelt ett bra tag för plantan att komma igång igen. Därför är det ingen idé utan snarare kontraproduktivt att så plantorna för tidigt. Eftersom vi har stora problem med sniglar på Östäng så sår vi fler kålplantor än vad vi behöver för att ha några ersättningsplantor när sniglarna kalasat. De plantorna låter vi inte stå kvar i pluggen någon längre tid för att undvika detta. Ibland näringsvattnar vi dem och väntar en vecka så de står fem veckor i plugg men inte längre. Ska vi spara dem längre behöver de planteras om.
Samma sak med gurkväxter. Vi sår fyra veckor innan de ska planteras ut och då mår de bra och har fått den tidiga start de behöver men utan att behöva stå och stampa i krukorna. Det innebär att de inte kan sås förrän vi vet att vi kan hålla dem undan frosten. Säger prognosen att det blir kalla nätter när det är dags för utplantering avvaktar vi en vecka och näringsvattnar dem. Dröjer det längre än en vecka ska de helst planteras om.
Nästa vecka är det vecka åtta och först då kommer våra första fröer i jorden. Det kommer att bli paprika, chilli, aubergine, pak choi, majrova, sallat, tidig vitkål och kålrabbi. Paprika, chilli och aubergine är långsamma och kommer att omplanteras innan de så småningom planteras i växthuset. Kålväxterna och sallaten kommer att planteras ut i tunneln fyra veckor efter sådd under fiberduk i början.
Alla dessa sätts efter sådd i vår hall med tillskottsbelysning som vi kan sänka ner så att ljuset kommer nära växterna. När det är dags att plantera om flyttar vi ner plantorna i förodlingskällaren för att få plats. Att vi startar inomhus beror på att vi inte vill värma upp källaren. Lamporna brukar räcka från och med början av mars.
Från mitten av mars är det mer energieffektivt att flytta ut sådderna till vårt glasväxthus med kanaltak och murad bakvägg. Där bygger vi nu ett bubbelplasttält inne i glasväxthuset där vi ställer ett värmebord.
Värmebordet är helt enkelt en skiva med en sarg av 2″2″ reglar där vi lagt ut en värmekabel och en avkännare. Den kan vi sedan ställa till en viss temperatur.
Idag var Lena från Köksträdgården i Mölnemad här och hjälpte till. Trevligt när kollegor tittar förbi så man både kan jobba och snacka.
Sådder som vill ha hög temperatur för att gro hamnar på värmebordet tills de grott och då flyttas de över till de andra borden där det inte finns värme. Värmebordet hjälper också till att hålla jämnare temperatur i utrymmet då värmen lagras i sanden som kabeln ligger i.
Vi sätter också in ett element med termostat så att vi inte får för låga temperaturer nattetid. I glasväxthuset utanför bubbelplasttältet har vi också en kubikmetertank som vi fyller med vatten för att jämna ut temperaturen mellan dag och natt. Den murade bakväggen hjälper också till med det.
Så fort man börjat så så har man plantor som måste skötas om och det tar tid. Ju längre man väntar med att så desto mer hinner man av allt utöver odlingen som man vill göra. Just nu bygger jag upp mitt bubbelplasttält i glasväxthuset och gör i ordning plantborden även om de inte ska användas förrän i mitten av mars. Att få börja säsongen med att alla saker är förberedda gör stor skillnad.
För varje år som jag odlar blir jag allt mindre påverkad av förodlingshysterin på sociala medier. Jag vilar mig i form. Nästa vecka är det dags.
Lämna ett svar