I två dagar har jag hållit en odlingskurs tillsammans med Jonas Ringqvist på Gotland. Det är första gången vi gör en kurs tillsammans och vi har lagt ner ganska mycket jobb och tid på att fundera på hur vi bäst lägger upp det för att komplettera varandra och få ett upplägg som ger deltagarna mesta möjliga under så pass kort tid.
Planeringen mynnade ut i följande program
- Inledning, bakgrund och presentation
- Var börjar man?
- Att odla i fasta bäddar
- Permakultur och resiliens
- LEAN – att arbeta effektivt/smart/rationellt
- Försäljning – kanaler och storytelling
- Bäddläggning – tekniken som gör metoden möjlig
- Bevattning
- Stödstrukturer
- Förodling, sådd, plantering, skörd och lagring
- Jord, växtnäring, gödsling
- Året i odlingen
- Ogrässtrategier och växtföljd
- Planthälsa – Växtskydd
Trots ett ganska späckat program så hann vi stoppa in en hel del diskussioner och frågestunder.
På eftermiddagen dag två åkte deltagarna på ett studiebesök till Rone Smissarve , som är en av många gotländska producenter, medan jag och Jonas körde tillbaka till Visby och färjan hem.
Deltagarna på kursen var en härlig blandning av intresserade människor med skiftande bakgrund. Kock, agronom, hortonom, säljare, blomsterodlare, bönder, grönsaksodlare med flera och alla hade ett stort intresse för att utvecklas som grönsaksodlare.
Intresset för mat och råvaruproduktion är stort på Gotland. I alla butiker så lyfts det närproducerade gotländska fram med stolthet. Det arbetas medvetet med att ta fram bra råvaror och produkter och många projekt går ut på att knyta samman producenter med de som förädlar och restaurangerna.
Vi höll till på Härdarve Gård som drivs av Sussi och Roger. De har 400 tackor och ett antal nötdjur och säljer kött, skinn, ägg, mjöl och andra produkter från gården i sin gårdsbutik. Ett av boningshusen på gården har de gjort om till en kursgård där vi höll till och där Sussi serverade all mat som i huvudsak var lagad på råvaror från den egna gården men också från gårdarna intill. Det verkar vara lätt att få tag på råvaror från den egna kommunen.
Eftersom det är januari så kan jag ta ledigt och därför åkte jag till ön en vecka i förväg. Jag har bara varit på Gotland en gång förut och även då på jobb. Den gången hann jag inte se någonting så denna gången tänkte jag passa på. Jag tog färjan till ön och var framme mitt i natten. Färjan hade en kapacitet på 1650 personer men vi var 80 personer ombord så det kändes helt öde.
De första två nätterna bodde jag på ett litet B&B innanför ringmuren.
Hela första dagen vandrade jag omkring i staden.
Jag blev helt fascinerad.
Alla gatorna är stensatta och vindlar fram hit och dit.
Här finns inget rutnät av asfalterade gator och få av de vanliga kedjorna som annars fyller upp de flesta städernas centrum.
Restaurangutbudet är stort och gatorna kantas av i huvudsak äldre stenhus.
Runt omkring alltihop går ringmuren som är mycket mer bevarad än vad jag hade fattat.
Utanför ringmuren är det mycket mer likt andra städer men innanför ringmuren är det en helt annan karaktär.
Inga turister syntes till och mycket var stängt och öde men jag ägnade hela dagen åt att vandra fram och tillbaka och pausa för en kaffe, en lunch, en kaffe och middag.
De följande dagarna lånade jag en stuga av en kompis och ägnade den mesta tiden åt att vandra längst öde stränder och i olika naturreservat.
Under söndagen höll jag mig inne eftersom det blåste storm utanför. Utanför Visby var det ännu mer säsongsstängt men alla skyltar över allt gav en föraning om hur mycket aktivitet som faktiskt sker på Gotland. Inte bara för att ta emot turister utan Gotlands landsbygd lever. Jag blev väldigt fascinerad och började jämföra med min egen hemkommun. Ytan är ungefär sex gånger så stor som Alingsås men i Alingsås kommun bor det cirka 41 000 invånare och i Gotlands kommun (hela ön) bor det 60 000.
- På Gotland finns det minst sex destillerier och i Alingsås har vi inte ett enda.
- På Gotland finns det tolv ölbryggerier och i Alingsås har vi ett.
- På Gotland finns det minst tre vingårdar
- På Gotland finns statistik från 2017 som redovisar 72 frilandsodlare och 28 växthusodlare och de ökar så idag finns det förmodligen fler än 100 grönsaksproducenter och i Alingsås är vi två där jag är den ena och den största med mina 2000 kvadratmeter.
- Gotland har 135 mjölkgårdar och Alingsås tror jag är nere i 5
Mycket av ovanstående säljs till restauranger och turister under de mest hektiska veckorna på sommaren men 80 % av all produktion inom jordbruket exporteras till fastlandet. Det märks även nu mitt i vintern att landsbygden lever på ett helt annat sätt än här. Stoltheten hos öns invånare över den egna matproduktionen är stor och det sporrar naturligtvis fler till att satsa. Inte utan att man blir avundsjuk.
Kursen arrangerades av Matbyrån och Gotland Grönt Centrum. Gotland Grönt Centrum driver naturbruksutbildningar och utvecklingsprojekt. Bakom står Hushållningssällskapet Gotland, Region Gotland, LRF, och Tillväxt Gotland som är en företagarförening med 800 medlemmar. Matbyrån har varit ett utvecklingsprojekt hos Grönt Centrum sedan maj 2020, men ska ombildas till aktiebolag, ett helägt dotterbolag till Grönt centrum. Matbyråns syfte är att hjälpa de olika delarna av livsmedelssystemet att samverka. Kursen finansieras genom Leader Gute inom projektet ”Innovationer och ökad förädling från primärproduktion”.
Tänk om detta synsätt och denna stolthet kunde sprida sig till alla Sveriges kommuner så vi precis som gotlänningarna prioriterar den närproducerade maten och gynnade alla våra små producenter istället för att köpa de billigaste importerade produkterna.
I Sverige idag lägger vi i genomsnitt 12 % av våra inkomster på mat. Utav de 12 procenten går cirka 40 % till chips, glass, läsk och godis. Om viljan fanns så skulle många fler ha råd att köpa bra närproducerade livsmedel. Det finns självfallet människor som inte har råd men för de allra flesta så handlar det helt enkelt om en prioritering.
Fantastiska Visby! Bebyggelsen, gatorna, ringmuren… Det är mycket som är fint på Gotland. Vilken strand var du på, vid Ljugarn? Kram
Ja, Gotland var fint. Jag var på många stränder. Närsholmen, Folhammar, nere vid Hoburgen, vid Djupvik, Skulle åkt ut till Fårö också men det blåste för mycket. Det var en fantastisk vecka som verkligen gav mersmak.
Fårö är görvacker! Är raukfotot från Folhammar? Tycker att jag känner igen raukarna.
Folhammar är det 🙂 Bra gjort att känna igen raukarna 🙂
Där tillbringade jag några dagar med mina barn – när de var barn. ☺️ Jättefint!