Idag har vi haft träff med vårt projekt Gårdssamverkan och mobilt musteri för att höststäda mustvagnen. Vi städar den ordentligt efter varje mustning vilket tar ungefär två timmar varje gång. Hinkar ska sköljas ur, duken till pressen tvättas, pressen och krossen ska plockas isär och rengöras och pastöriseringsmaskinen rengörs genom att man skickar igenom två orange bollar med hjälp av vattentryck så att de rengör inuti pastöriseringsmaskinen. Efteråt kör vi tryckluft genom rören för att inte vattnet ska stå kvar. Idag har det dock varit rengöring på en helt annan nivå.

Alla lösa delar har burits in i köket för att få tillgång till varmvatten. Det är väldigt många delar på en mustvagn och allt har skruvats isär till minsta del. Alla hinkar, silar, tankar, lådor och burkar har skrubbats med svinto både in och utvändigt. Alla slangar och rör har skurats utvändigt med diskborste, scotch brite eller i vissa skarvar med tandborste.

Invändigt har vi dragit trasor av lakan fram och tillbaka för att verkligen få rent över allt. Alla kopplingar och skarvar har skurats med tandborste och vågar och annan utrustning har torkats av med trasa eller scotch brite.

Utomhus så har golv, väggar och tak skurats och alla andra ytor har torkats av. Pumpen har burits ner i en frostfri källare och varmvattenberedaren i pastöriseringsmaskinen har tömts på vatten. Nu är allt skinande rent och det känns fantastiskt bra att få gjort detta nu och inte till våren. Vi har inte möjlighet att förvara mustvagnen frostfritt så det är viktigt att det inte finns något vatten någonstans. Nu är den klar att köras iväg för vinterförvaring.

Vi började vid halv elva i morse och var klara strax före fem. Vi har varit fem personer som jobbat rätt hårt även om inte alla kunde vara med hela tiden så vi räknar med att vi lagt totalt runt 25 timmar på rengöring under dagen. Det är bra att komma ihåg när man planerar rengöringsdagen kommande år.