Farfar och Farmor hade en våg för mycket och frågade oss om vi kunde ha användning för den. Det kunde vi naturligtvis ha. De hade med den nästa gång de hälsade på och vi fick en kort inblick i hur en pryl värderades innan konsumtionssamhället tog över helt.
Den anlände i originalkartongen med 70-tals-orange. Kartongen var hel och välvårdad liksom vågen inuti.
Alla som minns sitt 1900-tal har vägt med den här typen av våg. Den fanns nog i de flesta kök förr.
10 års garanti är inte illa. Saker tillverkades alltså med den tidshorisonten. De skulle hålla så länge som möjligt och de var så robusta så tillverkaren vågade lova tio års garanti. Den har visserligen gått ut nu, men var säkert ett bra säljargument när det begav sig.
För att ha veta när garantin slutade att gälla så finns en anteckning med bläck högst upp på bruksanvisningen.
”Inköpt 20/2 1973”. Bruksanvisningen är lättläst och skriven av en människa som kan svenska och inte med hjälp av Google Translate.
Vågen är helt mekanisk och kräver lite träning innan man blir snabb med den. Man ställer in den vikt man vill väga upp och fyller sedan skålen tills det väger jämnt. Den visar alltså inte vikten direkt utan när den inställda vikten stämmer med det man fyllt skålen med så väger det jämnt. Kan vara bra när man ska väga upp en given mängd mjöl. Den är nog inte lika bra när man väger en bäbis i tillbehöret ”Barnvågsskål LAGA 52”. Vilken vikt ska barnet motsvara?
Å andra sidan fanns det sedan 60-talet tabeller för viktökningen hos små barn, så det var kanske bara var att läsa innantill och flytta vikterna till rätt plats för att sedan se om barnet stämde med facit?
Lämna ett svar