Snart är det dags för julmarknadssäsongen att dra igång. Vi har saknat julmarknaderna under pandemin och nu känns det bra att snart starta igång igen.
Julmarknader är något speciellt med sina glada besökare och kreativa lokala producenter. Du som privatperson har en stor möjlighet att stötta det lokala näringslivet och de lokala småskaliga matproducenterna för på julmarknaderna är de ofta samlade. Varje köp du gör på en julmarknad, av ett lokalt småskaligt livsmedelsföretag, har betydelse för det företagets möjlighet att klara en lång lågsäsong i januari, februari och mars. För många kan det vara avgörande för om de klarar sig till nästa säsong. När du handlar direkt av en lokal producent hamnar hela beloppet (minus moms) hos producenten. Handlar du din mat i en vanlig livsmedelsaffär så går i snitt 9 % till producenten och resten försvinner till mellanhänder och i skatt.
Julmarknaderna är viktiga för oss lokala producenter och ett tillfälle för oss att få upp försäljningen en tid på året då det annars är ganska dött. Så gör en insats, var i landet du än befinner dig, och besök en julmarknad. Köp korvar, ostar, honung, grönsaker, ägg eller vad du nu hittar i din del av landet.
Ska du köpa julklappar i år så välj gärna att köpa sådant som mottagaren kan äta upp så slipper vi fler prylar i världen. Då kan du köpa julklappar med gott samvete eftersom mat är något vi alla behöver. Du är viktig och du kan med dina val göra skillnad i om du vill stärka ditt lokalsamhälles resiliens eller inte!
Först ut för oss själva i år är Dahlbogårdens julmarknad som sker redan 19-20 november. Dahlbogården är mysigt och även om det ligger på landet i Hol så är det lätt att ta sig dit då det finns marknadsbuss från både Vårgårda och Alingsås under julmarknadsdagarna. Öppettider 11-19 under lördagen och 11-16 under söndagen. Dahlbogården är väl värt ett besök när som helst på året. Vi var där och åt lunch för ett tag sedan och fick en mycket god vällagad fiskrätt.
Du kan också åka dit och fika eller besöka något av deras musikevenemang eller quizkvällar. Rekommenderas! Gården går även att hyra för olika evenemang som bröllop och fest. Länk till evenemanget på facebook.
Helgen efter så är vi både på Jul på Nolbygård och på Jul på Nääs. Nolbygårds Julmarknad har endast öppet lördag mellan 12-18 medan Jul på Nääs har öppet både lördag och söndag 10-16. Den lördagen kommer Ylva vara på Nolbygård med grönsaker, must, honung och lammskinn medan Jonas åker till Nääs med fokus på honung, must och lammskinn under lördagen. Sedan åker vi båda till Nääs på söndagen.
Nolbygård är som vår hemmabas eftersom vi stått på Nolbygårds Matmarknad lördag efter lördag hela somrarna de senaste åren. Det är en trevlig julmarknad dit många alingsåsare tar sig och där många möten mellan bekanta sker. De satsar också alltid lite extra på att göra det mysigt och stämningsfullt med marknadsvärdar som tar emot och hjälper alla säljare och besökare till rätta. En trevlig stämning helt enkelt.
Jul på Nääs har en liten annan touch. Det är en större julmarknad som drar människor, både säljare och besökare från ett större område. Hit kommer många göteborgare. Vi som säljare behöver anpassa vårt utbud och där är just dessa två julmarknader bra exempel.
På Jul på Nolbygård möter vi vår kundkrets som vi har en relation till hela året. De vet att våra grönsaker är bra och är glada över att återigen kunna bunkra upp förrådet hemma. De köper flera kilo morötter, vitkål och annat som håller sig hemma och här behöver vi ha med alla sorters grönsaker som vi har i lager hemma. Kålrötter, palsternackor, grönkål och betor.
På Jul på Nääs är det fler kunder som vi inte har en tidigare relation med. Där behöver vi erbjuda provsmakning på honung och äppelmust och då har vi även där en god försäljning. Däremot är det inte mycket idé att släpa med sig alla rotsaker men det kan löna sig att ta med grönkål och kanske t.ex. kålrot om något matlagningsprogram haft det med på sistone. Varm äppelmust med kanel som provsmakning är en hit.
På Nolbygård är vi fullt upptagna med att möta kunder som vi mött förut. Det brukar vara en strid ström med människor vi vill hinna prata med. De köper must, honung och grönsaker för de vet vad de kan förvänta sig. På Nääs däremot är vi fullt upptagna med att aktivt få människor att provsmaka för att dra till oss nya kunder. Vi var på Nääs ett par år i rad innan pandemin och redan år två märkte vi att människor kom tillbaka för att de året innan köpt vår must men nu har vi inte varit där på ett tag så nu kommer vi att få börja om. Det är en utmaning men inte mindre roligt för det.
Helgen därpå är det Nääs igen men även Vikaryds Julmarknad. Då tar Jonas hand om Nääs medan Ylva åker till Vikaryd. Vikaryd har en lång tradition av julmarknader och där står hantverkarna i ett gammalt mysigt magasin och lokala livsmedelsproducenter står både i magasinet och ute på gårdsplanen.
Vikaryd själva har öppet i köttboden för försäljning av framför allt kött men även andra livsmedel. Till Vikaryds Julmarknad kommer alltid Alingsås Lucia och uppträder vilket brukar vara mysigt. Här kan du också köpa din julgran.
Den 10-11 december är det dags för Jul på slottet Gräfsnäs mellan 12-17. Där är slottsruinen fylld med lokala producenter men även vägen upp till slottet kommer att kantas av marknadsstånd. Arrangörer är föreningen Kultur i Bjärke som kommer att befolka parken med tomtar, sång och musik och en julkrubba. Det blir dans kring granen, luciatåg, foodtrucks, lotter, marknadsstånd och jultåg. Alla barn under 12 går in gratis medan vuxna får betala en avgift på 50 kr för att ta del av arrangemanget. Här har vi aldrig varit med förut så det ser vi fram emot. Enligt de vi pratat med var det mycket lyckat förra året med många aktiviteter och besökare.
Julmarknadssäsongen avslutas den 18 december med Jul på Trampverkstan. Det är egentligen ingen julmarknad utan mer av en happening för hela familjen. Här får du träffa tomten och hans nissar som jobbar febrilt för att tillverka leksaker till alla barnen.
Kliv in i den elfria trampdrivna träverkstaden och beställ dina julklappar som tillverkas framför dina ögon av tomtens nissar och nissor. Tänk dig tomtens verkstad på TV på julafton så kan du se eventet framför dig. Det är en helt unik upplevelse med levande julmusik och så mycket julstämning du kan tänka dig. Det passar definitivt lika bra för vuxna som för barn. Vi från Östäng sköter den gamla butiken under dagen med våra egna saker men även försäljning av saker som tillverkats i Trampverkstan, vörtbröd och annat.
Det kommer finnas varm mat och fika att köpa och andra saker som hör julen till. Julmarknaden är gratis men för att få tillträde till skådespelet i Tomtens verkstad så tar trampverkstan ut en avgift på 150 kr.
Den 19 december tar vi sedan semester och åker till fjällen över jul med våra vuxna barn. Det kan vi göra tack vare att våra grannar, släktingar och medlemmar i vår gårdssamverkansgrupp tar hand om vår gård.
Roligt att höra hur olika marknader skiljer sig åt. Jag kommer åtminstone att besöka Nolbygård och kanske Vikaryd.
Välkommen! Ja, alla har sin charm. Vilka man gillar som besökare har nog mycket att göra med ålder och intresse och om man är ute efter mys eller shopping. 🙂