Snart är det dags för alla julmarknader att dra igång. Vi gillar dem och åker på så många vi hinner med, fast bara i vårt närområde. Många marknader har långa traditioner men det poppar även upp nya i närheten. På julmarknaderna finns alltid möjlighet att köpa lokalt producerad mat som passar bra som julklappar. Själva kommer vi att bjuda på varm must kokad med kanel som ett bra alternativ till glögg. Inga tillsatser, bara äpple och kanel.
Först ut är som vanligt Dahlbogården 16-17 november 10-15. Det brukar vara ett brett utbud av utställare med fokus på mat. Dahlbogården ligger i Hol en bit utanför Alingsås. En stor fördel med denna julmarknad är att man även kan köpa god mat och fika och sitta inomhus i uppvärmda lokaler ifall man fryser och behöver vila eller värma sig. Det tas ut en liten avgift för vuxna besökare men då bjuds det också på tomte och underhållning.
Den 24 november 11-14 ska vi testa en, för oss, ny julmarknad på Hea i Hemsjö. Där är det hembygdsföreningen som bjuder in till julmarknad. Där är det nog egentligen fokus på hantverk men vi vet att våra vänner från Lépicerie ska vara med. Det ska bli roligt att testa en ny julmarknad.
Den 28 november är det Jul-REKO. Det innebär att administratörerna för reko-ringen har sökt polistillstånd för att vi säljare ska kunna ha direktförsäljning utöver att lämna ut våra ordinarie varor. Förra året var det premiär och riktigt lyckat. Här är alla besökarna inställda på att handla mat så det var riktigt bra försäljning under den en och en halv timme som det varade. Bor du i Alingsås så är det här väl värt ett besök om du är intresserad av att köpa bra lokalproducerad mat. Här hittar du många säljare som inte är med på andra julmarknader i trakten.
Nolbygårds julmarknad är den 30 november och det är den julmarknad som vi varit med på längst. Jag har inte någon aning om när Nolbygårds startade sina julmarknader men de har hållit på länge. Här finns förutom många utställare vårt favoritcafé som den här dagen även brukar ha försäljning utomhus för att serva alla besökare. Hus till hus har också öppet och sist stod en del utställare även inne hos dem. Tomtemor är på plats det finns ponnyridning. Det här är verkligen vårt ”hemma” som har haft en stor betydelse för oss genom åren.
Samma dag kommer Jonas att vara med på vår mest lokala julmarkand på sågen i Loo. Sågen i Loo har blivit en fantastisk mötesplats för människor i vår hembygd tack vara renoveringar av en fallfärdig gammal såg. Nu händer där regelbundet trevliga saker för lokalbefolkningen. Vi var med även förra året och det är en annan prägel med riktigt lokala marknader. Väl värt ett besök även om du inte är loobo.
7-8 december kommer jag (Ylva) att vara med på Vikaryds Julmarknad medan Jonas är på Nääs. Vikaryds julmarknad är nog den med längst tradition. Basen i julmarknaden är Vikaryds egen köttbod där de har försäljning både inne i boden men också på två ställen i anslutning till boden. Där säljer de lokalproducerat kött, ägg, honung, ost och diverse andra delikatesser. Många har som tradition att köpa sin julgran på Vikaryds julmarknad. I magasinet finns det en mängd hantverkare där många återkommer år från år men några är alltid nya. Till Vikaryds julmarknad kommer också Alingsås Lucia.
Nääs fabriker 7-8 december kl 10-16. På Nääs har vi varit med två helger tidigare år men i år blir det bara en av deras julmarknadshelger då vi är upptagna på annat. Längre bort än Nääs åker vi inte nu för tiden då vi har fullt upp med de marknader som finns på närmare håll. Nääs är trevligt och där brukar vara mycket folk. Här finns förutom väldigt många utställare även café, restaurang och butiker inomhus samt en hel del food trucks.
Sista julmarknaden är den 14-15 december i Gräfsnäs slottspark. Här har vi varit anmälda förut men inte kunnat delta. Vi har dock hört mycket gott om denna julmarknad och ser fram mot att få delta i år. Här står utställarna både inne i slottsruinen och ute på slottsbacken. Till den. här julmarknaden är det en avgift på 50 kr för vuxna men så finns det också ett gediget program. I tomtebyn smider smeden i smedjan och tomtarna stökar i stugan. Svartnosfåren är enormt söta att titta på. Här uppträder Gräfsnäs luciatåg båda dagarna och det blir dans runt granen på borggården. Tomten finns på plats för att ta emot önskelistor.
För er som inte bor i närheten av Alingsås så rekommenderar jag att söka upp de julmarknader som finns runt där du bor. Det är en fin möjlighet att hitta lokala producenter av mat och göra inköp inför julen som du inte kan göra i vanliga affärer. Dessutom stöttar du den viktiga lokala produktion av mat. I händelse av allvarlig kris så kan det vara den vi har att förlita oss på.
För att man ska älska att stå på julmarknader kommer här några tips som har gjort våra julmarknadsupplevelser mer positiva under åren.
- Ta med lampor och ljusslingor och pynta
- Bjud på smakprov om du har
- Ullunderställ och kläder i flera lager (ta med en extra tröja eller två i reserv)
- Regnbyxor i reserv ifall det regnar och stänker upp
- För stora varma skor/stövlar där du får plats med flera ullsockor
- Buff och halsduk
- Mössa
- Torgvantar/handledsvärmare och tumvantar
- Ett sittunderlag att stå på
- Varm dryck i termos till dig själv
- El eller batteri till kassaapparaten som drar mycket mer vid kallt väder
- Om det finns möjlighet att bli avlöst så är det guld att kunna gå in någonstans och sitta ner och äta något.
Vi ses där ute i vintermörkret!
Lämna ett svar