Jag hade ambitionen att skriva mycket mer om odlingarna i år – men det har inte blivit lika många inlägg som vanligt. Det har varit ett konstigt odlingsår med många nya men också tidigare upplevda problem.
Som vanligt är sniglarna vår största utmaning men i år har det varit värre än vanligt. 125 sniglar klippta utan att flytta fötterna säger en del. Trots utmaningar så har vi haft bra med grönsaker att sälja hela säsongen och vi har fortfarande en hel del kvar så vi kommer att fortsätta att ha öppet i gårdsbutiken på fredagarna hela oktober.
Största besvikelsen i år är nog rödbetorna. Morötterna har inte heller gått bra men de har de aldrig gjort. Rödbetorna brukar dock bli fina. I år har de växt väldigt långsamt och bladen har liksom torkat ihop och förlorat sin gröna färg. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Många har tydligen haft problem med rödbetor i år och det cirkulerar en teori om att bristen på frost i vintras i kombination med väldigt mycket regn periodvis har gjort att jorden blivit för kompakt. Jag har inte någon aning om huruvida det kan stämma eller om det beror på något annat.
Majsen har gått desto bättre. Vi förodlar den mesta majsen och sätter ut plantor. I princip 100 % av plantorna har givit en fullmatad majskolv. De är oerhört goda. Enda problemet är att det tycker även fåglarna så vissa kolvar har blivit angripna i toppen.
Vi direktsådde även en del majs men det kommer vi nog inte göra igen för de har inte blivit klara.
Tomaterna i det nybyggda – om än inte färdigbyggda – växthuset har trivts bra. Vi skulle hållit efter dem mycket mer för det har mer eller mindre blivit en djungel av friska frodiga gröna blad men också en hel del tomater. Det har varit svårt att hinna med och eftersom tomater är nytt för oss så har vi helt enkelt inte tillräckligt med kunskap än. Helt klart är att tomaterna är uppskattade bland våra kunder. Alla vi lyckas producera säljs.
Gurkan i samma växthus är ett sorgligare kapitel. Eftersom växthuset inte är klart så har det inte blivit speciellt varmt. Det har också blivit väldigt bra ventilerat vilket har varit bra för tomaterna men sämre för gurkan.
Vi har fått en del gurkor men inte alls lika många som plantorna skulle ha ett om de hade trivts bra.
Bönor har vi skördat mängder i dessa fyra bäddar. Både gröna bönor och vaxbönor säljer bra och är populära. Det har varit produktiva plantor som vi är nöjda med. Störbönorna i femte bädden har det varit sämre med. Plantorna har inte ens fått ordentligt med blad så det har inte varit mycket att skörda.
Några plantor av störböna i växthuset har växt desto bättre och producerat en hel del. Jag funderar på om det helt enkelt har varit för blåsigt för störbönorna men det är också bara en teori.
Nu i slutet av säsongen ser nästan alla bönor ut så här och är inte mycket att ha.
Västeråsgrukan på friland har gått sämre än någonsin. VIntersquashen likaså förutom vår favorit Rondini som har gett bra som alltid. Tyvärr så hade vi en frostnatt förra veckan så de flesta plantorna strök med.
Palsternackan har haft frodiga blad hela säsongen men har växt långsamt så de är ganska små. Palsternacka är inte riktigt så lättsålt som många andra grönsaker men rätt som det är kommer det en kund som vill ha mycket. Nästa år blir det nog lika mycket palsternacka som i år men vi behöver öka antalet morotsbäddar även om vi inte tycker att vi lyckas så bra med dem.
Våra två år gamla äppleträd levererar. Ingrid-marie är det äpple jag tycker bäst om att odla eftersom hållbarheten är lång.
Mest av allt gillar jag att odla kål. Synd att man inte kan odla kål för ofta i samma bädd för jag hade gärna haft kål på 50% av ytan. Säljer bra, håller bra och är gott. Spetskål är en sort som blir mer och mer favorit. Allt fler kunder uppskattar den liksom vi själva. Blomkålen säljer så fort den landar på disken och broccolin är också mycket uppskattad. Blomkålen har blivit väldigt fin i år och smakar enligt våra kunder bättre än någon de smakat förr. Broccolin har haft en period med rödaktiga blad som jag inte blir riktigt klok på men i slutet av säsongen har det kommit nya blad med rätt färg. Vitkålen har inte blivit så stora som vi vill ha dem. Vi har prövat nya sorter i år och kommer nog att gå tillbaka till de gamla. Salladskålen har vi inte odlat så mycket förut men den är vi mycket nöjda med också. Den enda kålsort som vi är riktigt missnöjda med i år är brysselkålen som har växt alldeles för långsamt. Frågan är om det över huvud taget kommer att bli några brysselkålar som blir stora nog.
Lämna ett svar