Av våra nio tackor var det bara tre som lammat fram till idag och det gjorde de för över en vecka sedan. Idag mitt på dagen såg jag att en tacka var på gång så jag gick och tittade till henne med jämna mellanrum. Våra får har tillgång till en vinterhage så de kan välja att lamma ute eller inne. Oftast väljer de att lamma i ströbädden vilket är smidigt för oss men den här tackan valde att gå längst bort i vinterhagen. När jag kollade till henne såg jag en nos men inte något mer. Det ska helst vara två ben först och sedan komma en nos men här syntes inga ben alls. Hon krystade rätt rejält men inget hände så det var bara att springa ner och tvätta sig och dra på sig handskar och glidmedel och gå in och hjälpa till. Tack och lov så var det ganska lätt att fälla fram ett av benen och sedan gick det lätt att få ut det lilla bagglammet. Det andades och tackan tog snabbt hand om det. Det var lite medtaget av födseln men kom sig relativt snabbt. Efter en kort stund kom ett mycket piggt tacklamm.

När en tacka har lammat så kollar vi alltid så att det går att få ut mjölk ur båda spenarna så att det inte sitter någon vaxpropp som inte släpper. Lammen har ju aldrig diat förut och det är inte alla som fattar var det är de ska suga någonstans. De prövar ofta med alla hårtussar de hittar och ofta även mellan frambenen. Hittar de då till slut en spene och det inte kommer något så är det inte bra. Det var lätt att mjölka ur henne så sedan fick jag vänta för att se att båda lammen fick i sig råmjölk. Det tog ett tag men till slut hittade båda rätt med lite hjälp. Då tog jag båda lammen och lyfte upp dem för att bära ner dem till en lamningsbox. Tackan följde snällt med. När vi passerade ströbädden såg jag att nästa tacka var på gång. Boxade in den första och gav lammen lite selen. Gick sedan in för att ta en snabblunch bestående av två stekta ägg ur stekpannan och så ut igen. Inga bilder så långt men till nästa lamning så kom kameran med ut.

Denna gång var det en förstagångslammerska och då vill man gärna vara med hela tiden eftersom de ibland kan ha det lite jobbigt. De brukar bara få ett lamm och det är ganska skönt.

Det dröjde inte länge förrän hon krystade ut ett bagglamm. Allt gick kanonbra men hon såg mycket förvånad ut och visste inte riktigt hur hon skulle bete sig. Till slut gav lammet ifrån sig ett läte och då fattade tackan och började slicka honom ren. Jag var övertygad om att hon bara skulle ha ett lamm så jag kollade så det kom mjölk ur båda spenarna men då krystade hon raskt ut ett litet tacklamm.

Även det mådde bra och tackan tog väl hand om sina båda små. Det lilla tacklammet hade dock stora problem att fatta det där med att dia.

Det visade sig också när Jonas vägde dem att hon vägde ett kilo mindre än brorsan. Det blir till att hålla koll på hennes vikt. Hon fick i alla fall i sig råmjölk till slut och det är ju det viktiga.

Födelsevikter:
Första tackan
Bagglamm 4,4 kg
Tacklamm 4,1 kg
Andra tackan
Bagglamm 4,3 kg
Tacklamm 3.3 kg