Trött och nöjd sitter jag på tåget hem. I två dagar har jag varit i Göteborg på Odlardagarna. Dagar för odlare arrangerat av odlare. Det är andra gången detta arrangemang hålls och båda gångerna har det varit i Göteborg. Nästa år blir det förmodligen i Skåne. Ursprunget till odlardagarna är nätverket för småskaliga grönsaksproducenter i Västra Götalands län som bildades hållit kontakten via facebook. Gruppen öppnades sedan upp till att gälla alla småskaliga grönsaksproducenter i hela landet men än så länge verkar det vara mest aktivitet i Västra Götalands län.
Jag klev på tåget i Vårgårda och redan där träffade jag på ett stort gäng odlare på väg till konferensen på Yes Box i Gamlestaden.
Vi startade på lördagen med registrering, fika och kramar. I denna grupp finns många människor man lärt känna genom åren och som blivit vänner. Folk som förstår ens vardag och som man kan kontakta för att få råd och tips. Det har utvecklats en speciell kultur i den här gruppen där vi bjuder varandra på information om arbetsbelastning, misslyckanden, glädjeämnen och ekonomi. Det finns få andra sammanhang där människor på scen delar med sig av hur mycket pengar man sålt för eller tjänat under året. Många kommer till odlardagarna för att lyssna på föreläsningar och panelsamtal men de flesta kommer för att umgås och nätverka med andra odlare. Arrangörerna som själva är odlare har förstått detta vilket innebär att det var 45 minuter för kaffe och 1,5 timme för lunch.
Först ut på lördagen så kunde man välja mellan att lyssna på Agneta Börjesson som pratade om fröodling, Eva Sanner som pratade om hälsa i odlingsföretagandet eller Anna & Annie från FRAM:s ekobutik som samtalade med Jorun Olsson från Ås Trädgård.
Själv valde jag att gå på Eva Sanner som var mycket behaglig att lyssna på. Hon hade en hel del kloka tankar. Vi har ofta en vision på 100% men i verkligheten når vi bara 85%. Då behöver vi känna oss nöjda över det och inte missnöjda över de sista 15%. Jag och Jonas har ofta visioner men vi brukar känna oss nöjda när vi nått 80% så där ligger vi ganska bra till. Hon pratade om addiktiv stress. Vi ser vad andra gör och delar i sociala medier och tänker att vi vill vara lika bra. Men eftersom vi ser vad så många delar så blir den totala bilden helt ouppnåelig. Hon berörde också att ju fler saker vi äger desto högre blir vår stressnivå då alla saker behöver tas om hand och hållas ordning på. Där har vi en hel del att jobba med på Östäng. Vårt odlande är bara en sida av oss. Varje människa har fler sidor och för att vi ska känna oss nöjda behöver vi skapa utrymme även för de andra delarna i vår personlighet. Vi behöver sova tillräckligt, gå och lägga oss i tid, ta mikropauser och vila för att orka. Mycket forskning har ägnats åt att försöka förstå hur och varför folk mår dåligt men på senare år har allt fler börjat koncentrera sin forskning på att försöka hitta vad det är som gör att folk mår bra. Vi behöver ha sysslor som är meningsfulla, vi behöver göra sådant som vi njuter av och det behöver vara lagom svårt.
Alla småskaliga grönsaksproducenter har svårigheter med att få upp lönsamheten. Då är det viktigt att vi ser att svårigheterna i lönsamhet faktiskt inte beror på att vi gör fel eller inte tillräckligt. När alla har samma svårighet så är det helt enkelt ett systemfel.
Eva rekommenderade oss att införa en oroshalvtimme. Kanske en gång i veckan när vi går in för att ta tag i allt som oroar oss och verkligen känna vår oro. Sedan kan det vara lättare att lägga undan oron till nästa oroshalvtimme.
Vi har fördelen att kunna följa naturens cykel med mer vila på vintern och mindre på sommaren. Vi lever dock i ett samhälle som är inrättat efter att vi ska vila på sommaren och jobba på vintern. Det gör att våra liv ofta blir svåra att samordna med familj och vänner.
Vi fick också rådet att föra bok över vad vi gör och inte bara listor över vad vi ska göra. Just det är ett av skälen till varför vi driver den här bloggen. Det ger oss möjlighet att spara vad vi faktiskt har gjort. Våra årsredovisningar i oktober varje år blir också ett slags kvitto på att vi faktiskt får en hel del gjort.
Efter föreläsningen var det mingel och tid att besöka miniutställningen med Semenco, Sambruket, Waterboys, Olssons frö, Kverneland, Knalten och en som sålda fröer.
Det är också värdefullt både för utställarna som får träffa så många odlare vid ett och samma tillfälle och för oss odlare som får diskutera bevattningslösningar, såmaskiner, tvåhjulstraktorer och mycket annat.
Efter minglet var det lunch och sedan fick vi information från arrangörerna och därefter presenterade Matilda, Dana, Emma och Maja från Andelsjordbruk Sverige Handbok för Andelsjordbruk.
Den finns publicerad på handbok.andelsjordbruksverige.se men finns även för nedladdning som pdf. Där finns mycket information som är intressant även för oss som inte bedriver andelsjordbruk. Bland annat om regelverk vi måste ta hänsyn till.
Sedan var det ett panelsamtal under rubriken ”Året som gått – Ekonomisk hållbarhet med 3 odlare” Jonas Ringqvist, RAchid Mesbah och Robin Tidblom. Klara Hansson höll i samtalet.
Rashid som odlar utanför Lund har gjort sitt första år på heltid som odlare. Gick in i väggen som lärare och odlar idag 1000 kvadratmeter. Jonas har odlat 12 säsonger för försäljning varav fem på heltid och hade i somras tre säsongsanställda och odlade 5000 kvadratmeter. Robin från Under Tallarna utanför Järna har odlat i 8 år och brukar idag 2500 kvadratmeter men de är flera som är medlemmar i kooperativet.
De tre delade sedan tankar och siffror när det gäller ekonomi. Ingen blir rik på att odla grönsaker så målet blir istället att få en rimlig livssituation där man jobbar mycket men inte för mycket och där ekonomin räcker till även om det inte blir något över. Målet blir istället att få ekonomin att bli så pass bra så man har en buffert inför nästa säsong för investeringar och annat som behöver göras. Fokus läggs på att skapa ett liv som känns meningsfullt och som inte sliter ut en. Vad behöver vi för att klara oss? Vad behöver vi för att trivas? Det handlar om att ständigt försöka bli lite bättre. Misslyckas med färre grödor, göra samma med mindre arbete. Hitta säljkanaler där man kan få lite bättre betalt. Odla lite mer, lite dyrare med lite mindre jobb. Intressant samtal som gick ganska mycket på djupet och som nog kändes meningsfullt för alla i salen.
Kaffe och intressanta samtal följdes sedan av Open Space som introducerades av Maja Söderberg och Klara Hansson.
Många ämnen föreslogs och många grupper skapades. Problemet blev att man ville vara med i alla grupper och att tiden var förhållandevis kort så man inte hann det.
Jag hamnade i en grupp som diskuterade biologisk mångfald och skadedjur. Även om man inte hann med alla grupper så kunde man tack vare protokollen som skrevs av varje grupp ta del av vad de andra grupperna diskuterat.
Därefter avslutades dagen och jag gick vidare till hotellrummet som jag delade med två odlarvänner tillsammans med ytterligare två odlare. Det blev en stunds trevligt samtal innan det var dags att gå vidare till Hagabions restaurang för middag och mer umgänge. Nya bekantskaper knöts över en god middag och en kall öl. Tillbaka till hotellet gick det trots alla intryck lätt att somna.
På söndagen inleddes dagen med kaffe och mingel. Nya kontakter och nya samtal. Sedan kunde man välja mellan att fortsätta med open space eller lyssna på Cecilia Ward från Landet Oss om hur Cecilia och Monika började odla tillsammans i Malmö för att sedan, som vänner och kollegor köpa en gård utanför Höör där de nu har startat upp en grönsaksodling och odling av blommor. Det var mycket intressant att lyssna till. Man kunde också välja att delta i en workshop med Helena von Bothmer kring social hållbarhet i odlandet. Sedan var det mingel och minimässa igen.
Nästa pass kunde man också delta i Open Space eller lyssna till Cyrille Gaubert som fanns med på videolänk från Malmö. Han och Klara Hansson hade ett samtal om Stadsbruk i Malmö och om företagsinkubatorn för odlare.
Eftersom jag deltagit i inkubatorn valde jag istället att gå och lyssna på Olle Forsell som driver Kalvefalls gård i Östergötland på gränsen till Småland. Han har en diversifierad verksamhet med odling, hästar, kor, grisar, restaurang, vandrarhem och korvtillverkning. Nu letar han efter människor som vill flytta till gården och starta en kooperativ verksamhet tillsammans med honom. Han hade många intressanta tankar kring ägande, markpriser och avkastning. I Tyskland finns ett aktiebolag som heter Regionalwert Freiburg som är startat av Christian Hiss. Orsaken är att han ville göra något åt att landsbygden utarmades och att driftiga unga människor flyttade eftersom de inte hade kapital nog att starta verksamhet då fastighetspriser och priser på mark gått upp. Alla som vill kan gå in i Regionalwert med 500 euro. De släpper fler aktier en gång om året och de har kö av investerare. Allt kapital investeras sedan i nystartade företag för att komma runt de höga krav på kapital som gör att få människor idag kan starta vettiga verksamheter som t.ex. primärproduktion. Alla som får pengar investerade i sitt företag åtar sig att arbeta för orten genom att ta in praktikanter, erbjuda anställningar, arbetsträning m.m. Avkastningen på insatt kapital mäts inte bara i de vanliga ekonomiska termerna utan i att bygden lever, att arbetstillfällena blir fler, skolan kan vara kvar liksom lokala butiker och annan service. Utöver ekonomisk avkastning mäter man sociala insatser och mullhalt. Regionalwert har bidragit till att det på orten finns nya bönder, slakteri, trädgårdsmästare, fältmässiga odlingar, en kvarn, djuruppfödare, charketuri, bageri, ekoskolmat, ekobutiker, ekorestauranger, bokföringsbyrå och reklambyrå.
Det var ett mycket intressant föredrag med många frågor från publiken.
Efter lunch var det panelsamtal under rubriken ”Går det att få lönsamhet inom småskaligt odlingsföretagande”. Därefter träffades vi för utvärdering och diskussion om fortsättning av odlardagarna.
Alla är rörande överens om att vi vill träffas så vi bestämde att nästa odlardagar blir den 6-7 februari 2021 och att vi förmodligen kommer att hålla till på Holma i Skåne.
Lämna ett svar