Johanna, Yannick och Agneta har varit hos oss i två veckor och uträttat stordåd. De hade lite otur med vädret eftersom det spöregnade många utav dagarna men med god planering och rätt kläder så blev det ändå en hel del uträttat.

Jonas har varit deras handledare men det ingår även odling i deras utbildning så några dagar har de varit med i grönsaksodlingen och planterat, sått, rensat och skördat. Eftersom vi slutskördat en bädd potatis så kunde de få använda såmaskinen för att så in gröngödsling.

Sista dagen på eftermiddagen så gick vi runt för att titta på allt de har hunnit med. Vi började nere i trädgården där de beskurit diverse buskar som schersminen på bilden.

Vissa delar på gården blir mer eller mindre bortglömda tider av året då mycket fokus läggs på grönsakerna men ofta går det snabbt att röja fram igen om man väl vet var sakerna står. Därför markerar vi numer nyplanterade buskar och träd med vita pinnar ifall vi glömmer av dem en period.

Vi har planterat otaliga växter sedan vi kom till gården och det är roligt när de på nytt lyfts fram och tas om hand.

Vi hade inte en aning om hur stora fläderbuskar kunde bli så vi planterade två ganska nära varandra. De växer snabbt och behövde glesas ut. Ett blommande buskage bredvid grönsakerna är kanonbra för den biologiska mångfalden men det blir lätt mycket nässlor och annat som man inte vill ha för mycket av. Det är nu bortrensat till stor del.

När vi har praktikanter så blir det väldigt mycket prat och diskussioner och både jag och Jonas försöker svara på alla frågor så gott vi kan. Här står vi och beundrar de nysådda raderna.

Även blåbärstry har vi satt för tätt. Vi gillar dessa buskar men får de inte tillräckligt med utrymme blir det inte bra. Därför har praktikanterna börjat anlägga en ny bärbuskedel närmare gården dit några buskar fick flytta. Tittar vi på gamla foton så har det varit fruktträd och bärbuskar här men det har varit för blött länge. Nu ska vi fylla ut och erövra delar av trädgården här igen. Kul start på det projektet.

Mycket arbete har gjorts med att tillverka grönflis i kompostkvarnen för att ha och täcka runt plantor i grönsaksodlingen.

Större material har istället körts genom flistuggen och använts i gångar mellan bäddar i grönsaksodlingen och i skogsträdgården. Det går åt en hel del flis. Vi tillverkar all flis vi använder själva på gården.

Här beskådar vi fermenterad vallört som praktikanterna gjort. Det luktar gott men innehållet har krympt ihop rejält på bara några dagar.

Ett träd har blivit planterat vid ladugårdsväggen. Det fick grönflis runt omkring sig men det har hönorna redan varit och krafsat bort.

I äppelodlingen har de beskurit träd och även rätat upp en del träd. Det blev inte lika mycket beskärning som det var tänkt på grund av vädret men en hel del blev ändå gjort.

I skogsträdgården hände massor. En bänk blev tillverkad av virke från vår skog. Där har man utsikt både över övre och nedre dammen.

Skogsträdgården har fått flisade gångar och träd har beskurits och skötts om.

Persikorna börjar mogna och i år har vi gott om frukt. Alla träd har fått nymålade skyltar så det tydligt framgår vad det är för något.

Skogsträdgården har verkligen fått ett lyft. Det finns fortfarande mycket kvar att göra men det är mycket stor skillnad på bara två veckor. Tack Agneta, Yannick och Johanna för allt ert arbete och lycka till med era egna verksamheter framöver.