Nu på söndag öppnar vi upp gården och erbjuder gratis guidade turer i grönsaksodlingarna. Utöver det kan du på egen hand besöka skogsträdgården, gårdsbutiken och omgivningarna. I gårdsbutiken kommer vi att sälja nyskördade obesprutade grönsaker och lammskinn.

Tusen trädgårdar är ett arrangemang som sker vart annat år sedan 2010. Det var trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsons Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård som initierade den allra första Tusen Trädgårdar. 2012 gick Studiefrämjandet in som en viktig samarbetspart. I år är det åtta trädgårdar runt Alingsås du kan besöka. Konstigt nog så är det inte en enda trädgård i själva staden Alingsås som deltar utan besökarna får ge sig ut på landet.

Så här har vi skrivit i vår programförklaring:

”På Östängs gård har vi en köksträdgård där vi odlar grönsaker till försäljning. Vi odlar utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och arbetet sker utan maskiner.

Vi har också en skogsträdgård med ätbara perenner såsom sishuanpeppar, valnöt, persikor, mullbär, blåbärstry m,m. Sedan vi tog över gården har vi planterat över 100 äppelträd och en mängd bärbuskar samt mycket blommor för insekternas skull. Vi sätter också upp många fågelholkar, bygger insektshotell och gör humlebon.

Besöker ni oss under möter ni inte en visningsträdgård utan en plats där vi producerar mat. Gårdsbutiken kommer att vara öppen med försäljning av grönsaker och lammskinn. Guidning i grönsaksodlingen klockan 11, 13 och 15. Övrig tid går besökare runt som de vill både bland djur, skogsträdgård och odling. På gården finns även får, ankor, bin, hönor och katter. ”

Sist var vädret inte det bästa men vi hoppas på sol och värme den här gången. Det är första gången vi har guidade visningar av odlingarna. Tidigare har vi funnits på plats för att svara på frågor men nu ska vi testa ett nytt koncept och se vad det ger. Jonas kommer att bemanna gårdsbutiken och jag guidar i odlingen. Det är alltid roligt att prata odling med människor. Jag kommer att fokusera på växtföljd, växtnäringsförsörjning, minimerad jordbearbetning och ogrässtrategier. Det är de områden där jag känner att jag själv har lärt mig mest under de tio säsonger vi varit på gården och där jag också tycker att jag har en hel del att lära ut till alla odlingsintresserade. Självklart kommer vi också att förevisa en del redskap samt svara på alla frågor besökarna har.

Välkomna!