Vi tycker om tegeltak. Tak belagt med rött lertegel. Enkupigt eller tvåkupigt spelar inte någon roll men det ska vara lera. På vår gård har vi eternittak, plåttak, plasttak, papptak och betongpannetak men inget tegeltak – än. En estetisk och kulturell brist på en gård där huset är byggt 1904 och ladugården någon gång på 30-talet. Att byta ut husets betongpannor mot tegel kommer inte att bli av i första taget eftersom taket där är helt och bra men däremot har mjölkrummets eternittak skador och läcker och sädesmagasinets plåttak har också sett sina bättre dagar. Där vill vi ersätta med tegeltak.Mjölkkammare och lada

När man precis blivit med gård så är utgifterna enorma och inkomsterna obefintliga så därför har vi bevakning på blocket på en mängd saker som vi vet att vi kommer att behöva. En annons med taktegel bortskänkes i närbelägna Vårgårda kändes för bra för att ignoreras även om vi egentligen inte har tid just nu. Vi hade tur och ringde först så idag tog vi våra, efter höskörden, värkande kroppar och begav oss till Vårgårda för att plocka ner 165 kvadratmeter tvåkupigt tegeltak. Tegelpannor tillverkas numer bara på ett enda ställe i Sverige nämligen i Vittinge utanför Uppsala där de gjort lertegel sedan 1872. Både enkupigt och tvåkupigt lertegel har funnits i Sverige sedan medeltiden. En stor fördel med tegeltak är att man lätt byter ut en panna om man får en skada. Det är mycket svårare med plåttak eller eternittak. Idag är det vanligt att man väljer betongpannor istället för tegelpannor. Ett skäl till det är nog att betongpannor bara kostar en tredjedel av vad tegelpannor kostar men de är också tyngre och fulare. Tycker vi…P1100256Ägaren hade satt upp en stabil ställning utefter halva taket på ena sidan så där började vi och plockade ner panna efter panna. Tegelpannor är lättare än betongpannor men väger ändå en hel del. Det är många pannor och var och en av dem väger 2,7 kilo. På en kvadratmeter går det 11 takpannor vilket betyder att vi skulle ha ner 1815 takpannor vilket ger 4900 kilo. Att bära detta ner för en stege är inte att tänka på så vi arrangerade en bana av stegar och masonit. Första släpkärrelasset fick vi ta ner med hjälp av en plåt i slutet eftersom vi hade med oss för kort masonit men det väsnades så mycket så när vi var tillbaka för att hämta lass två så hade vi med oss fler masonitskivor och då gick det smidigt.

Första lasset lagrat i traktorlutan. Bra att de kan stå under tak så de håller bättre. Vi vet ju inte när vi får tid att lägga om taket.

P1100258Varje lass klarar 300 takpannor så vi kommer att behöva köra sex lass totalt. Vi lassade släpkärran full och la även upp lager bredvid så att en av oss kan komma tillbaka och hämta själv.P1100261

Vi började med de två sidorna av taket som var vid ställningen. Det är ett tungt arbete så det gick åt en hel del stödbananer. Sedan blev det värre när vi skulle ta den delen av taket som inte hade ställning. Vi flyttade stegarna med masonit men jobbet kändes osäkert när man inte hade ställningen som skydd. Det är inte något högt tak men taket är lagt 1909 och vi visste inte hur det ser ut under takspånet.

P1100260Armarna, knäna och ryggen började också bli lite för trötta så efter tre lass la vi av för idag. I morgon kommer det gå snabbare och lättare dels för att vi vet hur vi ska gå tillväga och dels för att vi gjort ett lager med pannor att hämta nere på backen. Tegelpannorna var i gott skick och vackert patinerade med påväxt av lavar. Det kommer att bli fint. Ägaren till huset valde plåttak istället.