
Vi har tagit emot volontärer som kallas för wwoofare på vår gård sedan 2016. Wwoof står för World Wide Opportunities on Organic Farms. Det startade en gång i tiden som Working Weekends On Organic Farms och tanken var att stadsbor skulle få mer kontakt med gårdar i sitt närområde för att bland annat lära sig hur mat produceras. Med globalisering och ökat resande kom det att bli allt mer vanligt att wwoofa i andra länder än sitt eget och därför ändrades namnet.
Vi tar emot wwoofare från maj till och med september. Vinterhalvåret har vi stängt för wwoofare och arbetar med andra saker där det inte passar lika bra att ha med sig volontärer. Alla värdar bestämmer själva när de vill ta emot och fyller i kalendern på wwoofs sida så det blir synligt för de som söker.
I början tog vi emot wwoofare som stannade allt ifrån en vecka och uppåt men nu för tiden säger vi bara ja till de som stannar minst tre veckor. Vi ser det som viktigt för att både de och vi ska få ut så mycket som möjligt av vistelsen. Eftersom vi nu efter flera år har bra omdömen på wwoofsidan så får vi sökande även om vi numera ställer högre krav.

Vi lagar mat på det vi producerar själva i så stor utsträckning som möjligt vilket innebär att vi äter mycket grönsaker men också ägg och kött från våra djur. I början anpassade vi kosten till dem som kom och har även haft några veganer här. Vår upplevelse är dock att det innebär fler matvaror som vi behöver köpa i affären som ofta producerats i andra länder av livsmedelsindustrin så numera har vi fyllt i på wwoofsidan att vi bara tar emot allätare. Det väljer varje värd själv. Det är helt ok att bara ta emot veganer, bara vegetarianer, bara allätare eller vilka som helst.

Hos oss fikar vi och äter lunch tillsammans alla vardagar. Frukost och kvällsmål samt helger lagar wwoofarna själva till det de vill äta men vi köper in de matvaror som de önskar. Vi låter dem också skörda det de vill eller ta t.ex. ägg och honung. Jag lagar alla luncher eftersom jag dels tycker det är kul och dels är snabb och kan laga mat av det som vi råkar ha mycket av just då. Hur måltider planeras och vilka som äts gemensamt bestäms av varje värd. Jag besökte en gård där lunch var den måltid som wwoofarna lagade själva då värdarna upplevde att de behövde en paus mitt på dagen. Vi upplever i stället att vi gärna umgås med wwoofarna hela dagarna men att vi tycker det är skönt att rå oss själva när kvällen kommer.

Hos oss bor wwoofarna i ett gårdshus som vi kallar wwoofhuset och i en vagn.






I wwoofhuset finns dusch och toalett samt ett gemensamt kök som alla wwoofare delar på vare sig de bor i vagnen eller i själva wwoofhuset.

Hur de väljer att sova lägger vi oss inte i utan de får själva diskutera sig fram till det.
Vi startar varje vardag med en samling på gårdsplanen klockan åtta. Vi kollar av om alla är ok och mår bra, om det uppstått något problem och vad vi ska göra under dagen. Vi har ofta även praktikanter på gården så det känns bra att alla får starta gemensamt och se vilka som finns på gården under dagen.

Därefter tar wwoofarna hand om djuren medan jag och Jonas förbereder morgonens syssla.

Vi börjar sedan oftast med något kroppsarbete som vedbärning, bredgrepning, stängsling, grävarbete eller något annat som kräver lite av oss alla men vi håller bara på med detta fram till fikat klockan tio.

Efter fikat fram till lunch arbetar vi i odlingen med att rensa, så, plantera eller skörda. Efter lunch arbetar wwoofarna med olika projekt beroende på väder och vad som behöver göras. Detta innebär att varje dag innehåller minst tre olika arbetsuppgifter. Vi tycker det fungerar bra då många är ovana vid kroppsarbete och inte skulle hålla om vi skulle jobba med samma sak hela dagen. Wwoofarna säger att de uppskattar upplägget med varierade dagar.

När vi började ta emot wwoofare 2016 kom de flesta för att de ville ha en billig resa i ett annat land. Tanken är att volontären hjälper till 20-30 timmar i veckan på gården mot mat och husrum.

Med tiden har fokus ändrats hos dem som kommer och idag är intresset för vad vi gör större och wwoofarna kommer för att de vill lära sig att odla och hålla djur. Vi lägger ner mycket tid på våra wwoofare och lär ut så mycket som vi hinner medan de är här. Det är något som uppskattas mycket speciellt när vi talar om varför vi gör som vi gör. Många som kommer har mycket liten erfarenhet av det som sker på en gård och vi utgår alltid ifrån att allt behöver förklaras från början.

De första åren sa vi ja till alla wwoofare som kontaktade oss men nu har vi blivit lite mer restriktiva eftersom vi ändå måste säga nej till många varje år. Från och med i år har vi ett videosamtal med alla som söker och därefter bestämmer vi oss.

Vi tycker att vi lär oss mycket om andra länder genom att ha wwoofare. Ibland känns det som om vi lär oss mer av att ha dem här än när vi reste till andra länder. Det är många timmars samtal när man utför olika sysslor tillsammans eller fikar och lunchar. Vi tycker det är intressant att möta alla dessa människor från andra kulturer nu när vi inte reser lika mycket själva.
Vi behöver bli fler värdar i Sverige då intresset ökar och wwoofarna blir allt fler år från år. Är du en av blivande wwoof-värdar? Det är inte så mycket som krävs och du kan själv bestämma det mesta.
- Du tar emot wwoofare bara när du själv vill. Det kan vara bara under en enda månad eller hela året runt.
- Du bestämmer själv om du vill att wwoofarna bor i ett rum inne i ditt hus eller om du har ett gästhus, husvagn eller till och med ett tält. Det viktiga är att du tydligt beskriver boendet i din annons så att ingen blir besviken när den kommer.
- Du bestämmer själv om ni ska äta alla måltider tillsammans eller bara vissa och du bestämmer om du accepterar veganer, vegetarianer eller allätare
- Du bestämmer hur du vill lägga upp dagarna och vad ni ska göra men de ska inte bara ses som gratis arbetskraft och dagarna ska inte vara längre än sex timmar. De ska hinna uppleva omgivningarna också.
- Du bestämmer om du tycker det är ok att wwoofarna har med sig barn eller husdjur till gården.
- Alla kontakter sköts via wwoofs webbsida wwoof.se. När du har lagt ut din profil och beskrivit dig gård kan wwoofare börja anmäla sig. Du kan också kontakta wwoofare som finns på sidan. Det kan vara bra att ha en kontakt via telefon eller video innan du accepterar en som söker så det känns rätt.
Om du som läser detta funderar på att bli wwoof-värd men känner att du behöver mer information så ta kontakt eller skriv en kommentar. Vi berättar gärna mer om du vill ha mer information.
Lämna ett svar