Vi hade tänkt ha hönorna kvar i husvagnarna över vintern. Ett tag funderade vi på att skaffa en växthustunnel och köra in dem i. Växthustunnlar som man kan köra in husvagnar i måste vara stora och de blir då också dyra så den planen fick vi lägga ner. Husvagnarna är isolerade så av den anledningen skulle det fungera bra att ha hönorna där om man fixar värme till vattnet när det är minusgrader. Men så började höstregnen. Sedan fortsatte höstregnen. Nedre delen av dräneringen på åkern där vi har hönorna har pajat ihop och i veckan insåg vi att vår plan inte fungerade.
Vi har ett hönshus inne men där hade vi planer på att göra en förodlingskammare eftersom den gamla har blivit för liten. Nu får vi hitta på något annat till sådderna men de ska ju inte i jorden förrän till våren så det problemet skjuter vi framför oss.
Vi har lärt oss en del om hönor under de här åren så de gamla sittpinnarna, bajsbrädan, belysningen och redena håller inte längre måttet. Det blev därför i veckan lite panik med att bygga ny inredning.
Vi använder vårt egna virke och tack vare en bra klyvsåg så kan vi såga upp precis de dimensioner som vi behöver. Det känns lyxigt.
Vi började med att klyva till sittpinnar. Alla mått som man behöver känna till för hönor finns på jordbruksverkets hemsida. När det gäller sittpinnar så ska varje höna ha tillgång till 15 centimeter. I praktiken så klämmer våra hönor ihop sig mer än så men vi har tagit till extra så de har mer än 15 centimeter per höna. Vi upplever att det största problemet är att några hönor sätter sig precis ovanför stegen vilket blockerar så inte alla hönor kommer upp på sittpinnarna. Därför kommer vi ha två stegar den här gången och om det inte räcker har vi möjlighet att sätta upp ytterligare en.
Sittpinnarna ska vara rundade och det fixar man lätt med en sådant här verktyg som vi inte vet namnet på. Det fungerar fint förutom när det är kvistar. Där är det lättare att jobba med en gammal hederlig hyvel.
Vi har satt upp fyra rejäla reglar – två på varje sida som vi sedan har fäst snedställda reglar mellan med rätt bra lutning. På de övre reglarna har vi fäst sittpinnarna och på två undre parallella reglar ligger själva bajsbrädan som består av två plywoodskivor. Den övre plywoodskivan ligger ovanpå den nedre så det ska vara lätt att skrapa ner bajset. I nedre kanten har vi fäst två lister med ett mellanrum precis ovanför bajstunnan. Listerna stoppar bajset från att rulla ner på golvet och det är lätt att ta av locket på morgonen och skrapa ner allt bajs i tunnan. Vi har använt trälister tidigare men då sätter sig några hönor på den och bajsar på fel ställe. I det fallet på vattenbehållarna. Nu testar vi med metallister som inte är lika lockande att sitta på. Under bajsbrädan till vänster finns ett nybyggt utrullningsrede.
Det är byggt av sex stycken 2″2 som är 120 centimeter långa, fyra stycken 80 centimeter långa och sex stycken som är lika långa som mattorna som vi köpt på Jula vilket är 60 centimeter. Väggarna bygger vi av plywood. På utsidan plywooden är två 80 centimetersreglar skruvade. Den i framkant sitter i linje med plywoodens sida och den andra sitter en bit in på plywooden. På insidan sitter en övre rak regel och sedan två snedställda med 6 graders lutning.
På dessa är sedan de sex 120 centimeters reglarna fästa med vinkeljärn. På bilden ser ni att de bakre reglarna också är fästa en bit in.
Kanske syns det bättre på bilden nedan.
120 centimeters reglarna fäste vi sedan även i det andra sidostycket.
Redet placerades mellan sidoreglarna på sittpinneanordningen.
Sedan skruvade vi fast en plywood på varje hyllplan. Vi fäste också en plywood i bakkant som inte går hela vägen ner så att äggen kan rulla ut. Sedan fäste vi en plywood som mellanvägg. Vår erfarenhet är att ett stort kollektivrede inte är optimalt då hönorna alltid väljer vänster hörn. Nu finns det två vänsterhörn på varje plan. Vi får se om det fungerar bättre.
För att kunna fästa mellanväggen fick vi sätta in en tvärslå i mitten mellan de två reglarna.
Plywooden skruvade vi fast med montageskruv.
Det är även ett litet mellanrum mellan mellanväggen och hyllplanet. Det är för att det får plats tre mattor i brädd och då kan man köra in mittenmattan under mellanväggen.
Två våningar med två fack i varje.
Baktill har vi fäst en bräda i slutet av varje hyllplan för att stoppa äggen från att rulla ut på golvet.
Sedan har vi fäst ett tyg i överkanten som hänger för äggavdelningen så att hönorna inte kommer åt äggen och så att äggen inte blir dammiga.
I går kväll bar vi hönor. Det är alltid bäst att göra på kvällen för då sitter de lugnt på sina sittpinnar så det är enkelt att ta dem. Håller man hönorna om vingarna så håller de sig lugna. Man kan ta en höna under varje arm så det blir ett antal gånger innan alla är på plats. Idag har de fått vara inne i hönshuset hela dagen så att de lär sig att lägga äggen i det nya redet. I morgon kommer de att få tillgång till hönsgården och framöver kommer de även att få gå löst på gårdsplanen när vi är hemma.
Verktyget utan namn är en bandkniv