Vinterjobb i skogsträdgården

Idag har vi börjat röja i skogsträdgården. När vi anlade den lämnade vi en del små träd. Dels alar som är bra kvävefixerare och därför är bra att ha i skogsträdgården och dels en del små björkar och ekar för att de skulle skugga de nyplanterade träden och ge en del vindskydd. Nu har de flesta av träden etablerat sig och vi ville ta ner en del träd innan de växer sig för stora. Stora träd är svåra att fälla och just i skogsträdgården blir det extra knepigt eftersom det är så många träd och buskar vi är rädda om.

Dammarna är rejält frusna och det underlättade arbetet eftersom det blev lätt att komma åt träden som växt ut över dammen.

Allt som fälls sorteras i olika högar. Grenar och små träd som kommer att flisas för att bli täckmaterial i gångarna hamnade för sig. De ska vi ta hand om till våren och omvandla till en resurs i skogsträdgården men hjälp av vår flismaskin.

En del hamnade hos fåren som blev glada över kostvariationen. De äter gärna tallbarr och tallbark och det sägs att det är bra för dem eftersom parasiter inte trivs lika bra.

En del hamnade på vår gamla armékärra för vidare transport ner till vedbacken där de kommer att kapas till lagom vedlängder. Björk i 40 centimeters längder till kakelugnen och resten till 50 centimeters längder till vedpannan.

Mindre ris och kvistar läggs i en faunadepå för att långsamt multna och under tiden utgöra ett gömsle för allehanda insekter och smådjur.

Fantastiskt skönt att få ett gympass ute i solen. Det kändes kallt att gå ut men man får snabbt upp värmen när man jobbar med den här typen av jobb. Nu kommer skogsträdgårdens växter att få mer sol och kunna växa till sig ännu bättre. Förhoppningsvis kommer vi att få tid att jobba mer med markskiktet i sommar.

3 kommentarer

 1. Karin

  Hej, om man får önska så skulle jag gärna läsa ett långt o nördigt inlägg (😀) om flismaskin. Vi funderar på att köpa en men är osäkra på vad man ska ha o det är ju en del pengar de kostar!
  Tack för att vi får ta del av er resa!

 2. Ylva Lundin

  Önska kan man alltid göra. 🙂 Ska se vad vi kan hinna med. Just nu håller vi på med ett antal nördiga inlägg om microber, ekonomi, bevattning och växthusplast – men jag lägger in önskemålet i listan så får vi se när vi får tid. Vi gillar får flishugg så det borde gå att ordna. Tänker du köpa en till traktor eller en fristående?

  • Karin

   Hej, nu var det ett tag sen jag var här 😀ser att det finns många härliga inlägg att läsa ikapp!
   Kostar inget att fråga 🤗 vi tänker oss nog en fristående, tänker att det blir lite knöligt att dra fram traktorn vid varje tillfälle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑