Lökdibbler

I år nördar vi en del på effektivisering. När jag gick kursen i småskalig grönsaksproduktion pratade vi en hel del om LEAN vilket jag har skrivit om förut. Det handlar bland annat att rationalisera bort allt onödigt och försöka använda sin tid effektivt och inte lägga den på fel saker. Lökplantering är en syssla som tar enormt mycket tid om man har över 1000 lökar som ska ner i backen. I går såg jag en bild på instagram på en lökdibbler som såg smart ut. En bräda med skaft och piggar så man kan göra många hål för lökarna samtidigt.

Idag skulle jag vara hemma och jobba hela dagen så i morse efter djurrundan så satte jag igång och tillverka en modifierad lökdibbler. Vi odlar lök dels i våra fasta bäddar och dels i rader på friland. I bäddarna är lökarna lätta att trycka ner men på friland är marken oftare hård så där har vi varit tvugna att trycka hål med en pinne för att släppa ner lökarna. Därför ville jag inte ha en dibbler med skaft utan en som jag kan trampa på.

Jag tog fram en tjock bräda och började borra hål som var lite mindre än ett gammalt kvastskaft som jag hade stående. Sedan sågade jag av kvastskaftet i lagom långa bitar och började banka ner dem.

Jag fick ta i en del för kvastskaftet var aningen större än hålen för att de skulle sitta stadigt. När jag bankade ner den sista så sprack hela konstruktionen och det var bara att börja om.

Denna gången förstärkte jag brädan genom att skruva fast två bandjärn rakt över och då gick det bättre.

Åtta piggar med jämna mellanrum.

Sedan borrade jag två hål i varje ända och trädde i ett persiennsnöre i varje enda.

En ganska enkel konstruktion som jag gick ut och testade med en gång. Jag håller brädan på rätt ställe och trampar lätt med foten.

Sedan lyfter jag den till nästa ställe med hjälp av snörena och trampar igen.

Det är kul när man kan hitta på enkla saker som gör odlandet lättare. Tack @bakommuren för inspirationen.

.

6 kommentarer

  1. Agneta

    Tanke- direkt handling!, Ylva i ett nötskal👏👏😘

    • Ylva Lundin

      Ja Agneta, när man kommer på något kul att göra så måste det ju ske direkt. Gäller inte det dig också? 🙂

  2. Kurt

    Har ni provat att odla egen sättlök? Med frö så ökar ju antalet tillgängliga sorter mycket och avkastningen borde bli bättre när sättlök är ganska dyra?

  3. Ylva Lundin

    Nej – vi har inte provat att odla egen sättlök. Däremot har vi sått lök som frö men vi vinner mycket i effektivitet på att använda sättlök. Du har rätt i att de är rätt så dyra men vår största begränsning i odlandet än så länge är tid.

  4. Pygge

    Helt suverän idé! Skulle själv inte använda den för blomsterlök, då jag inte gillar att sätta dem i prydliga rader – men för sättlök och småplantor – fantastiskt!! Ska försöka hinna göra en i helgen inför min (rejält överdrivet tilltagna) vitlöksplantering. Fast jag vet inte om kvastskaftet räcker till för min elefantvitlök. Det får jag fundera på. Jag älskar förenkling och effektivisering! Speciellt när man ska ligga på knä i leran i november/december 🙂
    Litet samma tanke som att använda en kratta (där vissa tänder har gjorts tjockare & längre) för att göra ’sårader’ med.

    • Ylva Lundin

      Det är inte blomsterlök vi sätter med den utan vanlig cepalök 🙂 När det gäller kratta för raduppdragning så har vi en kratta som är lika bred som bädden och så har vi extra rör som vi trär på där vi vill ha såraden. På så sätt kan vi använda samma kratta till alla sådderna bara genom att flytta rören. Det funkar kanon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑