Nu har äntligen den mesta utrustningen till vår nya wwoofvagn anlänt. Pastöriseringsmaskinen är en stor pjäs på över 300 kilo som var ganska svår att få ombord. Igår eftermiddag kom Magnus, Marta och Guillaume förbi för att diskutera placering och vidare bygge för att få mustvagnen i ordning till äpplesäsongen.
Guillaume som har jobbat mycket inom restaurang och som dessutom har ett mobilt creperie är van att tänka i flöden och är den som funderat mest över varje saks placering. Han använde skolkrita för att rita upp och märka ut hur han tänker sig att sakerna ska placeras.
Vi har köpt en släpvagn med uppfällbart kapell så att man kan stå ute även om det regnar. Själva äpplekrossen kommer att stå utanför under tak och sedan lyfts de krossade äpplena upp till den hydrauliska pressen. Därefter pumpas musten upp i pastöriseringsmaskinen som har en bag-in-box-fyllare med våg för att få rätt mängd. Så ser planen ut just nu i alla fall…
Pastöriseringsmaskinen drivs av gasol så vi behöver plats för två gasolflaskor. Eftersom vi inser att det kan vara svårt att få tag på vatten ute på marknader kommer vi att ha med vatten för att fylla blåsan i pressen via en pump. Det vattnet kommer inte att komma i kontakt med äpplena utan kan återanvändas vid flera pressningar. Vi kommer att bygga skåp och hyllor där vi kan förvara alla prylar som behövs. Det ser ut att bli ett väldigt bra äppleår i år. Förra året gav inte mycket äpplen men i år ser det riktigt bra ut. Vi kommer dels att musta våra egna äpplen och sälja äpplemust men vi kommer också att ta emot personer som vill få sina äpplen mustade. Mer information om detta kommer när vi har bestämt var och när vi kommer att finnas tillgängliga.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard


I morgon kommer vi, liksom varje torsdag, att stå på torget i Alingsås 13-17.
Glädjande nog så kommer vi för första gången i år att ha en äggförsäljare med oss. Det kommer att finnas gott om hönsägg från @brandskog_gard utanför Hyssna. Vi vet att många har saknat äggen från @lillahakansgarden och därför känns det extra bra att vi har en ny äggförsäljare med. Välkomna att handla på @alingsasmatmarknad i morgon torsdag 13-17 på Stora Torget i Alingsås.
2 dagar sedan



Idag har vi haft studiebesök på gården. @hushallningssallskapetvastra arrangerade en dag om ergonomi för grönsaksodlare där "min" fysioterapeut pratade allmänt om ergnomi och jag visade runt och pratade om hur vi försöker anpassa arbetet i odlingarna för att kroppen ska hålla. Ett annorlunda upplägg men väl så viktigt som odlare.
3 dagar sedan


Vi har nu över 10 år bakom oss som odlare och vi håller faktiskt fortfarande kroppsligt.
Dagens blogginlägg handlar om hur vi försöker ta hand om våra kroppar trots att vi arbetar många timmar fysiskt varje vecka.
Vilka redskap som hjälper oss och vad vi gör i övrigt för att få det att fungera. Vi h ar inte någon aning om hur många ton vi förflyttar varje år men det är väldigt många och det hade aldrig fungerat om vi inte hade haft medvetna strategier.
#ergonomi #hjälpmedel #grönsaksodling #marketgardening
1 vecka sedan


Det är bra att vara många när man gör tunga jobb. Hela säsongen har trädgården varit uppgrävd för att vi ska få vatten till ladugården igen. Den gamla ledningen har rostat sönder och eftersom vi gör om det mesta så bestämde vi oss även för att gräva ner en helt ny vattenledning från pannrummet till ladugården.
Sedan kom säsongen... Vinterfoder ska slås, honung ska slungas, grönsaker ska odlas... Då får sådana här jobb ligga i träda och vi har burit vatten i vattenkannor till djur och förodling.
Inte helt rationellt men så blir det ibland när inte tiden hinner till. Nu är i alla fall slangen nergrävd och wwoofarna hjälper till med den sista tilljämningen innan allt är klart.
2 veckor sedan


Wwoofer @carolineallieri lämnade gården för nya äventyr idag. Filmen är hennes sammanfattning av vistelsen. Tack för besöket och lycka till på nästa ställe😀. #wwoof #wwoofsweden
2 veckor sedan


4 juli 17-23 är det återigen dags för den pengafria puben - Glada Grisen på Östängs gård.
Konceptet är enkelt. Alla tar med sig något som de tycker ska finnas på en trevlig pub och sedan delar vi på det som finns. Inga pengar byter ägare och du kan inte i förväg veta vad som kommer att ske. Kanske har någon med sig något att dricka och någon annan något att äta. Det brukar lösa sig och bli en trevlig kväll.
Det spelar inte någon roll om du är stammis eller om du aldrig varit med förut. Alla är välkomna. Vi startar klockan 17 och håller på till 23 men du kommer och går när du vill.
#nätverkande #Gladagrisen #denpengafriapubengladagrisen
3 veckor sedan


Stadspicknick när alla wwoofarna följde med till marknaden i torsdags. @nickiguess2 tog sedan sin packning och gav sig av hem till Storbritannien. Tre wwoofare kvar och till helgen kommer två nya. Det är så intressant att se hur människor från vitt skilda bakgrunder, med olika intressen och olika mål i livet blir vänner på vår gård. Det händer så mycket när man jobbar praktiskt ihop.
#wwoofsweden #nätverkande
3 veckor sedan



En ny del av gården börjar ta form. Vi kallar den än så länge för wwoofträdgården. Tanken är att ge wwoofarna fler platser att hålla till på på kvällar och helger. Här ska vi plantera mer ätbart och skapa fler rum samt ett utekök.
#wwoof #wwoofsweden
3 veckor sedan









Ibland sätter sig en svärm på en gren där det är lätt att skaka ner bina i en låda men här har svärmen satt sig på en stolpe som gör uppgiften svårare. Jonas samlar försiktigt upp bina med en mjuk borste och skakar ner dem i lådan.
Tack @carolineallieri for the pictures
#detsvärmariår
3 veckor sedan
Värms hela mustvolymen på en gång, eller är det någon form av flödesvärmare som värmer när det strömmar förbi? Jag har t ex pastörisering av mjölk med en plattvärmeväxlare, det såg mycket smidigt ut, även om den naturligtvis kräver el. Men det blir ju lättare att styra pastöriseringstiden och enklare att kyla efteråt. Men det finns ju genomströmningsvärmare för kranvatten som drivs med gasol.
Det är en genomströmningspastöriseringsapparat. Vår går på gasol.