Nu har äntligen den mesta utrustningen till vår nya wwoofvagn anlänt. Pastöriseringsmaskinen är en stor pjäs på över 300 kilo som var ganska svår att få ombord. Igår eftermiddag kom Magnus, Marta och Guillaume förbi för att diskutera placering och vidare bygge för att få mustvagnen i ordning till äpplesäsongen.
Guillaume som har jobbat mycket inom restaurang och som dessutom har ett mobilt creperie är van att tänka i flöden och är den som funderat mest över varje saks placering. Han använde skolkrita för att rita upp och märka ut hur han tänker sig att sakerna ska placeras.
Vi har köpt en släpvagn med uppfällbart kapell så att man kan stå ute även om det regnar. Själva äpplekrossen kommer att stå utanför under tak och sedan lyfts de krossade äpplena upp till den hydrauliska pressen. Därefter pumpas musten upp i pastöriseringsmaskinen som har en bag-in-box-fyllare med våg för att få rätt mängd. Så ser planen ut just nu i alla fall…
Pastöriseringsmaskinen drivs av gasol så vi behöver plats för två gasolflaskor. Eftersom vi inser att det kan vara svårt att få tag på vatten ute på marknader kommer vi att ha med vatten för att fylla blåsan i pressen via en pump. Det vattnet kommer inte att komma i kontakt med äpplena utan kan återanvändas vid flera pressningar. Vi kommer att bygga skåp och hyllor där vi kan förvara alla prylar som behövs. Det ser ut att bli ett väldigt bra äppleår i år. Förra året gav inte mycket äpplen men i år ser det riktigt bra ut. Vi kommer dels att musta våra egna äpplen och sälja äpplemust men vi kommer också att ta emot personer som vill få sina äpplen mustade. Mer information om detta kommer när vi har bestämt var och när vi kommer att finnas tillgängliga.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard


Igår var vi och hämtade vår nya bagge på @lexbygard Nu ska han stå i karantän ett tag innan han får träffa våra sex tackor.
3 dagar sedan







Öppen arbetsdag 19 oktober 10.00-16.00!
Alla är välkomna och vi inleder med gofika och genomgång och bjuder också på lunch.
Arbetet för dagen är i huvudsak att lägga odlingen i vila inför vintern. Ta in, ta bort och slutskörda vissa grödor. Det kommer att finnas gott om tillfälle till samtal om odling för den som vill. I år kan vi dock inte erbjuda brottning med fågelskrämmor men det finns gott om annat att brottas med.
Välkomna!
Anmäl gärna via mail så vi vet hur mycket fika och lunch vi ska fixa.
5 dagar sedan







Varje år tar vi emot wwoofare från hela världen som stannar hos oss i minst tre veckor för att lära sig mer om hur man sköter en gård och odlar. Vi tar emot wwoofare från maj till och med september.
Senaste inlägget på bloggen handlar om årets wwoofsäsong. Att wwoofa är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hur vår mat produceras och få en större förståelse för hur en gård kan skötas. Kanske vill du wwoofa hos oss 2026? Vi tar gärna emot fler svenska wwoofare.
Ansöker gör du via wwoof-sverige.
#wwoof #livetpålandet
5 dagar sedan





Nu ersätter vi några av åttiotalets perspektivfönster med handhyvlade karmar till korspostfönster och bågar vi köpt på auktion. Karmarna är nytillverkade av Magnus Jacobsson på @trampverkstan Det kommer att bli så fint när vi väl renoverat bågarna ordentligt.
I vår hall har det funnits fyra korspostfönster som är ersatta med mindre perspektivfönster. Över och under 80-tals fönstren har de isolerat med mineralull. Efter några årtionden har mössen justerat isoleringen på diverse olika sätt och på vissa ställen bestod väggen helt enkelt av brädvägg, papp och masonitskiva.
#varsamrenovering #korspostfönster #flaggfönster
7 dagar sedan


Idag har vi, trots vädret, varit på höstmarknad på @naasfabriker och i morgon kommer vi att finnas på plats igen. Arrangörerna hittade ett sätt så vi alla fick stå inomhus - vilket vi är tacksamma för. Välkomna på en mycket trevlig inomhusmarknad i morgon 10-16.
1 vecka sedan


Årets skörd av sishuanpeppar. Skörden blir något större år från år. Älskar smakpaletten i dessa frökapslar. #sishuanpeppar
2 veckor sedan



Idag gör hon sin sista dag hos oss på Östäng gård. Maya kom som wwoofare i början av maj och har varit med hela säsongen i nästan alla moment. Försådder, plantering och slutligen skörd av samma gröda är det inte så många av våra wwoofare som får vara med om. En fantastisk fågelholk pryder nu väggen utanför butiken. Vi kommer sakna @mayopi66 Tack för allt!
2 veckor sedan


Nu till helgen är det dags för årets gårdssafari längs väg 190 den 27-28/9 kl 11-16!
Är du intresserad av att odla grönsaker så guidar Ylva i odlingen klockan 11.00 och vill du lära dig mer om skogsträdgårdar så har Jonas en guidning klockan 12.00. Du är också välkommen att gå runt på egen hand i odlingen, skogsträdgården och i växthusen. Du kan också titta på får, ankor och våra hönor. I gårdsbutiken kommer vi att ladda upp med nyskördade grönsaker, honung, äppelmust och lammskinn. Välkomna till oss på Östäng!
Besök också våra trevliga granngårdar som har öppet under Gårdssafarin:
@skattegardens_lantost
@bjuggagardens
@westerbobutik
@vangavikens_grona
Hela programmet hittar du i profilen på @gardssafarivia190
#skördefest #skördemarknad #utflykt #höstmarknad
#gårdssafarivia190 #gårdsbutik #utflyktsmål #bjärkebygden #upplevalingsås #västsverige #gårdssafari
3 veckor sedan


Slutskörd av vitkål, rödkål, pumpa, vintersquash, morötter, torkbönor tar mycket tid men är väldigt tillfredsställande. De flesta grödorna har växt bra i år. Nu fyller vi kylrummet med bra mat. #närproducerat #näringsrikt #bramat
3 veckor sedan
Värms hela mustvolymen på en gång, eller är det någon form av flödesvärmare som värmer när det strömmar förbi? Jag har t ex pastörisering av mjölk med en plattvärmeväxlare, det såg mycket smidigt ut, även om den naturligtvis kräver el. Men det blir ju lättare att styra pastöriseringstiden och enklare att kyla efteråt. Men det finns ju genomströmningsvärmare för kranvatten som drivs med gasol.
Det är en genomströmningspastöriseringsapparat. Vår går på gasol.