I år ska vi odla i 99 bäddar a sex kvadratmeter plus att vi har en bit åker där vi ska sätta potatis, gul lök, röd lök och purjolök. Därutöver har vi växthuset och sex mindre bäddar för kryddor och tomater. Just nu ligger all jord i bäddarna täckt av ensilage. Vi har ett 80 tal olika grödor som ska förtros, sås, flammas och täckas. För att allt ska gå i lås krävs en noggrann planering. Vi vet redan nu att den inte kommer att hålla. Inte ens på pappret ser det ut som om det kommer att gå i lås. Utöver alla grödor så har vi fortfarande 16 bäddar som inte är grävda plus ett sparrisland som ska anläggas. I vår kommer dessutom 50 nya äppleträd. Det är inte utan att man tror att man är lite galen. Planen är i alla fall klar och det värsta som kan hända är att några fröer inte kommer i jorden eller att några plantor dör. Inget att hetsa upp sig för alltså. Förra året hade vi tillgång till en betaversion av en app där vi gjorde vår planering. Det blev aldrig någon skarp version av den appen och vi har inte hittat någon annan som motsvarar det vi behöver. Årets planering är därför gjord i excel med en rad för varje åtgärd. Så här kan det se ut:
Elva sidor åtgärder där de mesta åtgärderna ska ske i maj. Det blir inte mycket sömn eller lediga dagar den månaden. Att sparrisbädden enligt plan ska grävas första februari är inte för att det är smart att gräva i februari utan för att allt som är möjligt att göra så tidigt på året måste göras då. Det kan hända att den blir grävd tidigare eller senare beroende på väder och temperatur. Enligt plan ska kryddbädden byggas och grävas första mars men den är redan till hälften klar. Det var rejält jobbigt och lerigt när vi grävde den i förrgår men det går och då får man ta lite skit. Tre par handskar, två par skor och två par byxor blev genomblöta och leriga under jobbet. Början av dokumentet ser ut så här. Enligt plan skulle alla bönställningar byggas första februari men det gjorde vi redan idag. Känns skönt att kunna stryka saker i förhand. Vi har byggt bönställningar förr men de har aldrig hållit hela säsongen. När bönorna växer upp så blir det ett bra vindfång och flera av dem har helt enkelt vält och dragit med sig bönorna upp ur jorden. Nu har vi byggt ställningar av virke som vi halvoljat med terpentin och rå linolja. Det är skönt att ha jobb som man kan stå inne och göra. Vi ska ha störbönor i fyra bäddar nästa år. De behöver höga ställningar att växa på och det gör det lätt att skörda eftersom det mesta går att göra stående. Ställningen ska sättas fast ordentligt i jorden med armeringsjärn.

Vi hann också få in en dörr mellan ladugården och ladan idag mellan ställningsbygge och såplanering. Djuren i ladugården ger en del värme och där har vi också en vattenledning där vi tar färskvatten till djuren. Vi har haft en del hål i taket upp till loftet eftersom brädorna där har ruttnat. De hålen har vi täckt igen idag och så har vi äntligen hittat en dörr som var liten nog att täcka hålet. 

Första maj har 19 åtgärder som ska göras. 

Ingen av oss inbillar oss att vi ska hinna med alla dem den dagen. Alla bäddar ska dessutom förberedas genom att täckmaterialet tas av en tid innan så jorden hinner värmas upp. Därefter ska varje bädd bredgrepas och gödslas och vi ska sprida ut stenmjöl. Att förgro ett antal bönor går fort liksom att bredså dill. Tre bäddar palsternackor går också rätt fort men att sätta alla potatisar kommer att ta en halv dag. Vi ser alltså redan nu att schemat kommer att spricka men utan schema så skulle det inte finnas någon chans. Det gäller alltså att ligga i så många saker som är schemalagda den första maj redan är gjorda då. Förhoppningsvis har vi dessutom några wwoofare eller andra snälla människor som vill delta i arbetet. Den 15:e maj är allra värst. Då är 30 åtgärder inplanerade:-) Har du inget att göra då är du välkommen!

Om det finns någon nörd därute som vill se hela schemat så finns det här. såplanering 2018