Slakt och skinn

Igår skulle vi köra iväg 16 djur till slakt. 13 av årets lamm och tre tackor. Vi hade bestämt oss för att behålla fyra av årets lamm för att förnya vår besättning och ett av de 18 lammen har vi sålt som livdjur till en annan besättning. En tacka som vi skickade till slakt var född 2010 och började bli gammal. Två tackor var födda 2012 och inte sjuka eller dåliga på något sätt men de är större än våra andra djur och har fått trillingar flera gånger om. Det är de lamningarna som har krånglat för oss och eftersom vi upplevde årets lamning som väldigt jobbig bestämde vi oss för att ersätta dem med årslamm. Vi ville inte utöka besättningen utan diskussionen gällde snarare om vi skulle gå ner i antal eller behålla tio tackor. Det slutade med att vi bestämde oss för att trots allt satsa på tio tackor. Nu har vi elva…

Vi blir duktigare och duktigare på att hantera våra får. Vi har ju inte någon vallhund utan vi får locka dem till nya hagar med hjälp av en hink. Häromdagen rymde slaktflocken så vi bestämde oss för att ta in dem i vinterstallet för att få en smidig lastning. Vi hade lånat två hästsläp för att få plats med alla. Vid lastningen så gick det trots allt galet så fyra får rymde. Tre av dem lyckades vi få fatt i men den fjärde, en av trillingtackorna, stack rätt ut på stora betet på fem hektar och tiden vi var tvungna att passa på slakteriet närmade sig allt för fort. Vi fick helt enkelt ta beslutet att lämna henne där och köra till slakt med bara 15 djur.

Vi slaktar på Högens slakteri utanför Vänersborg. Att slakta ett lamm kostar 320 kronor och ett får 400. Sedan tillkommer finstyckning av lamm med 250 kronor, samt 100 kronor för återtag av skinn. Vi betalar alltså 670 kronor för varje lamm. Beredningen av skinn kostar sedan minst 425 kronor. Det är många arbetstimmar nedlagda på fåren under ett år och till det kommer kostnader och arbete med foder, saltsten, mineraler, bergsalt till skinnen, öronmärken, veterinärkostnader, avlusningsmedel, transporter, fårklippning, avgifter till elitlamm, träckprov, stängsel med aggregat, kadavertransporter och byggnader. Det är verkligen inte någon lönsam historia men på plussidan får man räkna att de håller landskapet öppet och att de är trevliga att ha. Förmodligen behöver man ha flera hundra får för att det ska gå runt ekonomiskt.

Trillingtackan har nu återförenats med vår flock och får ett år till hos oss. Vi gillar henne så det känns inte som ett så svårt beslut. Det är bara att hålla tummarna för att hennes lamning inte krånglar i år igen. Vi gillar inte att behöva träna på fellägen.

Idag var vi och hämtade tillbaka skinnen från slakteriet. De har vi nu lagt i högar om fem skinn med rikligt med salt på varje skinn. Om en vecka ska de saltas om och sedan ska vi köra upp dem till Tranås skinnberedning för att få dem beredda. Sedan lär det dröja till någon gång i vår innan vi får hem dem igen. Vi tycker att de ser mycket fina ut redan nu så det ska bli spännande att få dem om ett halvår.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Skall man bara leva på får, utan andra inkomster så behöver man nog minst 300 tackor ja.

    • Ylva Lundin

      Så är det nog Kurt 🙂 och det har vi inte någon tanke på. Vi vill ha det småskaligt och diversifierat. Inte samma inkomster men väldigt trevligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑