I går var jag (Ylva) på studiebesök hos en grönsaksodlare utanför Tidaholm. Jonas Ringqvist har ägt gården sedan 2003 och driver den nu tillsammans med sin fru Sanna. De har cirka 4000 kvadratmeter odlingsyta och 100 hönor. Grönsaker och ägg säljer de på torget i Tidaholm och i matkassar till ca 30 prenumeranter som de levererar till varje vecka under odlingssäsongen.
Det var mycket inspirerande att höra dem berätta om odlingarna och hur de tänker kring diversifierad småskalig grönsaksodling. Många tankar liknar våra och jag fick se många smarta lösningar och fick en mängd nya idéer. Vi samlades i gamla svinhuset som idag tjänar som samlingslokal och café. De gamla mellanväggarna mellan stiorna finns kvar och är vitmålade och i varje box fanns sittplatser och ett bord. Vi har inte någon gammal svinstia på vår gård men väl ett gammalt kostall. Det vore mysigt att så småningom få inreda det till café/pub/samlingslokal. Idag är våra väggar trasiga liksom fönster och golv så man får ha bra fantasi för att se hur det skulle kunna bli.
På golvet i caféets kök förvarades nyskördade pumpor i mängder. Bossgården odlar i bäddar. Från början odlade de grönsaker på fält som plöjdes varje år men nu har man övergått till fasta bäddar som inte plöjs. Traktor används fortfarande för att hacka ogräs i raderna mellan bäddarna men själva bäddarna vänds inte. Däremot används en bredgrep för att luckra jorden.
Bredgrepen har Jonas svetsat ihop av rör från en gammal gungställning, ett fyrkantsjärn och några 30 cm långa piggar. Bredgrepen körs ner i bädden och vickas åt sidan så jorden luckras. Sedan flyttar man den 20-30 cm och sticker ner den igen. Den är lätt att få ner i jorden eftersom man ställer sig på den.
De använder sig också av markduk för att täcka alla bäddar som inte används för tillfället. Det är ett bra sätt att minska ogrästrycket. Markduk släpper igenom vatten men inte ljus så ogräset trivs inte. Däremot trivs maskarna – speciellt om man lämnat skörderester under duken. Markduk används också i bäddarna där de odlar pumpa och squash. Markduken är rutig och med jämna mellanrum har de skurit ut en ruta i vilken plantorna planteras.
De odlar också vintergrödor för det egna hushållet. Vinterportulack, vintersallad, rädisor och persilja sås i odlingstunnlar av plast köpta på Kavlås alternativprodukter. När det blir kallare sätter de upp tunnlar över bäddarna inne i själva odlingstunneln för att hålla kylan borta. Vissa grödor tål kyla ganska bra. De växer inte till så mycket om det är kallt men de klarar sig bra och kan skördas långt in på vintern. I odlingstunnlarna vattnar man med droppbevattning.
I växthuset stod fortfarande pluggbrätten med nya sådder som ska planteras ut för att skördas senare i höst.
Bäddarna jämnas till med en hemmasnickrad vält av järnnät som valsats och svetsats ihop.
Kassarna packas varje vecka i hemmasnickrade lådor som är stapelbara och gör det lätt att hantera.
För att få någorlunda raka rader men framför allt samma avstånd mellan raderna har Jonas byggt två raduppdragare. Han rekommenderar att man sätter på ett svängt skaft för att kunna gå bredvid bädden när man drar upp sårader. De använder sig av två såmaskiner. En för enkla rader som hette Jang Seeder från Johnny´s selected seeds och en för fyra rader som heter Såmaskin Sembdner K4 från Lindbloms.
Bossgården är en väl fungerande verksamhet där man prövat sig fram för att hitta lösningar som passar för småskalig produktion. Både sättet att odla och sättet att sälja grönsaker inspirerade. Tack Jonas och Sanna för ett fint besök och för god mat.
Lämna ett svar