Vi har länge kämpat med att få en överblick över vårt liv på gården. Det är så många olika sysslor som ska hinnas med och kommas ihåg. Nu har vi äntligen fått gjort ett årshjul där alla olika delar på gården finns representerade med en cirkel. Vi hade inte kunnat göra detta förrän nu. Det krävs några års erfarenhet av krockar och feltänk.
Årshjulet hänger på väggen på vårt kontor. Vi har gjort det på en tunn plywoodskiva som vi målat med linoljefärg.
Årsjulet är sedan indelad i 52 veckor, 12 månader och fyra kvartal. I mitten sitter en spik med ett snöre i som vi kan hålla ut mot något veckonummer för att få en bättre överblick.
Sedan har vi gjort cirklar så att vi fått åtta avdelningar för odling, bin, får, skog, frukt och bär samt must, väg och åker och till sist gårdsskötsel.
Årshjulet blev nästan klart redan för sju veckor sedan men sedan har det fått ligga till sig och vi har lagt till och ändrat en del fram tills vi hade gårdsmöte i går. Vi försöker ha det med ojämna mellanrum för att diskutera igenom det som vi behöver prata om.
Nu ser det ut så här. Vi kommer att ändra igen och lägga till saker allteftersom det är aktuellt. Vi har inte räknat hur många saker det är vi ska göra enligt årsjulet för det här är bara till för att skapa en överblick och inte för att täcka allt. Alla åtgärder i den yttersta ringen går till exempel inte att skriva in eftersom de är alldeles för många för att få plats. Dessa har vi istället i odlingspärmen.
Året börjar lugnt. Fröerna beställdes planenligt förra veckan. Jonas har börjat gjuta vaxmellanväggar och eftersom de yttre ringarna är relativt tomma ägnar vi det mesta av vår tid till att bygga och det är nu vi har tid att fälla träd i skogen. I slutet av januari ska vi börja göra i ordning bäddarna i växthuset om det går och fåren ska börja få kraftfoder i små mängder.
I februari tar Jonas emot agroforestry-praktikanter och de jobbar mycket med beskärning. Vi får inte glömma att beställa märken till fåren och de ska ha tillskott av selen. Nu börjar vi förså växter som ska planteras ut i växthuset och vi fortsätter att bygga och fälla träd.
När mars kommer blir det mer hektiskt. Nu ska veden klyvas, gödsel köras ut, vi börjar förså för friland, bygga upp bubbelplasttält, anlägger falska såbäddar och så ska vi komma ihåg att skicka ut en kallelse till årsmöte, ge fåren selen, beställa kolla masken och kupbottnarna ska rensas från döda bin. Nu är sista chansen att hinna bygga färdigt det som måste byggas färdigt. När mars är slut så blir det mer eller mindre byggstopp för då hinns det inte med.
I april ligger vårt största fokus på lammningarna. Nu för tiden så lammar alla våra tackor just i april månad. Det börjar också bli hektiskt i odlingarna och vi planterar och sår för fullt. Det är också nu vi behöver kolla över alla stängsel inför betessläppoch se till brunnar så de fungerar. Vi skaockså reparera och bombera grusvägen efter vintern. Vi ska också komma ihåg att skicka in SAM-ansökan för gårdsstöd, skicka in träckprov från tackorna, ta bort vinterfodret hos bina och när vi har tid över klyver vi ved. Det är också nu som målningsäsongen inleds då torrare luft gör att det torkar bra. I slutet av april kommer ibland de första wwoofarna.
Maj månad är det äntligen dags för får och lamm att få komma ut på bete. Första helgen i maj har vi alltid öppen gård då det är Mathantverkssafari. Det passar bra för då har vi fåren i en hage nära gårdscentrum så alla som vill kan titta på lamm. Odlingen tar mycket tid för att alla 154 000 fröerna ska ner i jorden i rätt tid. Jonas ska skära ur drönarramar och gödsla ut ströbädden och vi får inte glömma att beställa slakttid. Nu brukar wwoofarna ha kommit vilket innebär att vi ska serva med fika och lunch varje vardag. Vi börjar skörda de första grönsakerna som vitkål och pak choi i växthuset till de första utlämningarna till våra prenumeranter. Vi fortsätter måla och klyva ved och lägga på tork utomhus.
Ungefär i mitten av juni är äntligen alla 86 bäddarna på friland okuperade av någon växande gröda. Då blir det lite lugnare i odlingen men försäljningen ökar. Alingsås Matmarknad kommer igång och vi lämnar ut prenumerantkassar varje vecka. Nu bär vi in all ved som torkat ute och det ska helst vara fullt i vedboden innan midsommar. (Där ryms cirka 40 kubikmeter) Den sista målningen med linoljefärg behöver göras för sedan blir det fuktigare i luften och inte lika bra väder att måla i. Jonas ska hinna skörda honung för första gången på säsongen och den ska sedan slungas, ympas och burkas. Första skörd av hö gör vi helst nu i samband med midsommar. Vi slår med traktor och sedan vänder vi höet ett par gånger på marken innan vi samlar upp det med en självlastarvagn och tar in i ladugården. Hela processen kräver bra väder.
I juli kommer Jonas agroforestrypraktikanter tillbaka och då börjar en ny beskärningsäsong. Vi har drygt 200 träd som ska beskäras. I odlingarna är det mycket att skörda och många bäddar sås om eller planteras om med nya grödor. Nu växer det som sjutton så vi behöver även slå gräs under stängslen så att elen fungerar och Jonas ska skörda honung för andra gången på säsongen om vädret gett tillräckligt många flygdagar för bina.
I augusti skiljer vi bagglammen från gruppen med tackor och tacklamm. Jonas gör en sista skörd av honung och försöker hinna med att invintra innan mustsäsongen kör igång. Eventuellt blir det även en andraskörd av hö. Sista veckan försöker vi få tag på äpplen så vi kan göra en ”förmustning” i lugn och ro innan vi börjar ta emot äpplen från allmänheten. I odlingen är det stor fokus på att så in gröngödsling i de bäddar där vi slutskördar.
Första helgen i september är det återigen öppen gård. Nu brukar det vara både Konst-Anten och Mathantverkssafari. Gården är i full aktivitet och mycket blommar och växer. September månad är också fokus på skörd och försäljning av grönsaker för Ylvas del och äppelmottagning och mustning för Jonas del. September månad är sista hela månaden med wwoofare. Några hänger kvar en bit in i oktober men oftast är wwoofsäsongen slut i och med september. Vi måste komma ihåg att skicka in ansökan till kommunen för att få stöd till enskild väg.
Wwoofarna har åkt hem så ambitionerna för luncherna sjunker lite. Vi kan äta stekta ägg till lunch varje dag om vi vill. Vi säljer fortfarande grönsaker på marknad men mycket är slutskördat och många bäddar är igenlagda för säsongen. Vi har vår sista utlämning till prenumeranterna och skickar årets lamm till slakt. Vi tar emot äpplen och mustar men bara fram till sista oktober. I slutet av oktober så åker Ylva till Tylösand för att utvärdera säsongen och göra nästa års såplan. Jonas försöker hinna med att bombera vägen och vi försöker båda hinna med att hösta. Vad det innebär kan ni läsa i inlägget höstning. Vi tänker också försöka lägga in en arbetsdag i vår gårdssamverkansgrupp i slutet av oktober för att få hjälp med hela avslutningsprocessen då vi ofta nu i oktober drabbats av en hel del säsongströttma.
November månad är isoleringens tid. Vi drar oss tillbaka och ser om vårt hus och oss själva. Nu är tempot lugnare och det finns lite tid för återhämtning. Baggen ska släppas in till tackorna för att göra sitt jobb. Bina ska behandlas med oxalsyra. Vitlöken ska ner i jorden och vi behöver se över alla stängsel inför vintern. Känner vi för det kan vi fälla några träd i skogen och städa upp i verkstad och förråd (det behövs). En dag åker vi bort och har gårdskonferens när vi diskuterar igenom säsongen som varit och funderar över nästa år. I slutet av november börjar julmarknaderna och sedan är det julmarknad varje helg till och med mitten av december.
December är en relativt lugn månad förutom julmarknaderna. Vi röjer och städar och fixar det som gått sönder under säsongen. Nu är det dags att beskära vindruvor och vi måste skicka in get- och fårräkningen. De sista fakturorna ska skickas iväg och jul ska firas. Sedan börjar allt om igen.
Den här beskrivningen får vårt år att kännas mer hektiskt än vad det är. Var dag har sin tid och varje vecka har sin lunk. Det är visserligen mycket som ska utföras men det är bra om det mesta rullar på för då finns det möjlighet att hantera det som inte går som det är tänkt. Och sånt händer ju ganska ofta.
Vi har glömt en hel del på årshjulet och vissa saker har vi inte prickat in på rätt ställe än så det kommer att förändras men nu har vi i alla fall en utgångspunkt.
Ibland får någon av oss en idé om något nytt vi ska göra eller något nytt projekt vi vill starta. En titt på årshjulet kanske kan få oss att lugna oss lite…
Lämna ett svar