Nya odlingsbänkar

Även om det är vinter så är tankarna ofta på nästa odlingsäsong. När säsongen väl är här hinner man inte fixa så mycket mer än själva odlandet så det vill till att ombyggnationer och lagningar sker vintertid. Att jobba i glasväxthuset när det är minusgrader ute är dessutom riktigt trevligt.

Vi har varit och köpt tvåtumsvirke ifrån vårt lokala sågverk. Både fur och gran. Vi ville helst ha bara fur men de låg så dåligt till på sågen så vi fick nöja oss med hälften av varje. Fur har den fördelen att den inte ruttnar lika snabbt som gran och därför är det en fördel om man vill bygga odlingsbäddar.

Virket ska ersätta det som ruttnat i glasväxthuset. Den sida som är synlig ser ganska bra ut men när man lossar den gamla sargen så ser man att sidan som är vänd mot jorden har ruttnat rejält. De plankor som suttit där nu är granplankor och bara entums dessutom.

De ska nu ersättas med tvåtums. Dels för att det är dags men framför allt för att vi vill ha mer stabila sarger då vi vill kunna använda dem som stöd för ebb- och flodborden.

På båda sidor har vi odlingsbäddar med sarg. Den gjordes i all hast av vad vi hade tillgängligt och det var tunna skeva brädor som har tjänat oss relativt väl under några år. Det går dock inte att stödja något på dem då de är alldeles för klena.

Bäddarna är elva meter långa så det blev tre furreglar i botten och tre granreglar ovanpå dessa. Skarvarna såg vi till att få på olika ställen för att ge mer stadga. Där skarvarna hamnade slog vi ner stolpar av ek som ju håller ännu bättre än fur.

Vi vägde in med vattenpass för att få den övre kanten på sargen att bli i våg med muren utanför. Tanken med det är att vi ska kunna använda muren och sargen som stöd för våra ebb- och flodbord.

När sargen var på plats myllade jag ner biokol i jorden. Vi kommer även att tillföra kompost senare i vår för att gurkorna ska må bra här inne under säsongen.

Den inre odlingsbädden har inte tidigare gått hela vägen från sida till sida utan där har vi haft en IBC-tank på den ena sidan och vi planerade att ha en IBC-tank även på den andra sidan. Nu byggde jag sargerna hela vägen så vi får se hur det blir. Kanske vill jag trots allt ha en IBC-tank där inne och då får jag i så fall använda sargen som stöd för den.

Nu har jag i alla fall 22 meter grönsaksbädd som är mer eller mindre klar inför vårens odling. Här ska jag också bygga upp bubbelplasttält inne i växthuset för att ha förodlingen från och med mitten av mars. Att hantera plast i minusgrader är dock inte så lämpligt så det får vänta.

2 kommentarer

  1. Gunilla Melkersson

    Trevligt att läsa om er ”resa” och se det fina växthuset!

    • Ylva Lundin

      Tack för din kommentar Gunilla! Kul att du uppskattar det vi skriver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑