På lördag är det dags för skogsträdgårdskursens första träff här på gården. Tanken är att anlägga skogsträdgården runt våra dammar.  Där är dock inte röjt på många år så vi har ägnat en del tid åt att försöka få bort alla småbjörkar och smågranar som gjort att det faktiskt var svårt att promenera runt dammarna förut. Det ser redan bättre ut och det kommer att bli mycket vackert när de flesta av de mörka granarna i bakgrunden har försvunnit.

P1080063Idag var det så blåsigt så skogen var enda platsen utomhus där det kändes ok att vara. Det blev därmed en röjningsdag till inför lördagen. Vi är inte klara med röjningsarbetet men tillräckligt för att det ska gå att titta på platsen och provgräva för att kunna planera var växterna så småningom ska placeras.

P1080073Under dagen har jag bland annat använt tre saker som underlättar röjningsarbetet mycket. Framför allt min motorsåg. En Stihl MS192C. En av de allra minsta bensinsågarna man kan köpa. Den är lätt och smidig när det gäller att fälla mindre träd. Svärdet är kort och maskinen väger inte mycket. Den är dessutom väldigt lättstartad.  Jag brukar ha svårt att få igång maskiner med ryckstart. Oftast slutar det med att jag är förbannad, har ont i armen och behöver be om hjälp för att få igång maskinen. Men på min såg finns en så kallad ”mormorstart”. Kan inte säga att jag gillar benämningen men jag gillar funktionen. Den har en gummiblåsa för att pumpa fram  bensin, choke och en fjäder i startsnöret som gör att man kan dra långsamt och inte behöver rycka så hårt. Den startar alltid.

P1080075Jag gillar egentligen inte motorer speciellt mycket utan har det gärna tyst omkring mig i skogen. Därför använder jag bara sågen för att fälla och tar sedan bort grenar och kapar toppar med Fiskars grensax. Den är helt grym! Skär igenom även små träd och fungerar därför både för att kapa toppar, ta bort grenar och fälla miniträd. Ingen klämrisk och den är kort och lätt. Äger du inte en sådan så köp en!

En tredje favorit är en av våra två armekärror inköpta på Hjulet second hand i Vårgårda. De har vi använt mycket i staden som cykelkärror för att transportera saker till och från kolonin, storhandlat och mycket annat. Sedan vi flyttade ut till gården så har de istället blivit vedkärror som används för att köra ut småträd ur skogen ner till vedbacken. Smidigt att ta sig fram med i skogen mP1080049ed stora hjul. Skogen ligger högre än gården så om man lastar med bra balans så rullar kärran nästan ner till vedbacken av sig själv.

Större träd använder vi traktor och timmerkärra till men när det bara är småträd vi ska ha ut så känns det skönt att inte behöva starta upp traktorn.

Ibland känner jag mig frestad att lämna kvar småträden i skogen men dels så ligger de i vägen och dels så blir det faktiskt ved även av de små träden. Vi behöver ha ihop en ansenlig mängd ved till nästa vinter och ligger definitivt efter med det arbetet (också) så varje vedpinne är välkommen.

 

P1080080

Det börjar arta sig. Vägen är körbar med traktor och närmast övre dammen börjar det lätta eftersom alla granar är borta där. Svårt att veta vilka av lövträden man ska ta ner. Vissa träd ger sådant slyuppslag om man kapar dem – men samtidigt måste en hel del bort. Björkarna och granarna är inte så svåra att hantera men kapar man en asp så kan man få mer problem med sly än vad kan hantera. P1080070

Att fälla träd är roligt. Stora träd är roligare än små men även små träd är roliga att fälla. När man gått loss och fällt en stund så är det ett rätt mödosamt arbeta att kapa och dra undan allt ris som blir.

P1080069

Vägen är inte precis farbar när alla träd fallit huller om buller. Försöker samla in allt som inte ska bli ved i rishögar. Det är inte speciellt snyggt men jag tänker att det kan bli bostad åt många djur. P1080072

 

Under arbetet idag har jag funderat mycket på om vi valt rätt plats för skogsträdgården. Så fort vi fick syn på dammarna så började vi prata om att anlägga en skogsträdgård där. Platsen känns perfekt eftersom den ligger i en sluttning mot söder med skyddande skogar runt omkring. Dammarna gör att det alltid kommer att finnas vatten och dessutom borde de hjälpa till att skapa ett bra mikroklimat. Bakom dammarna ligger ett berg som också borde kunna hjälpa till att lagra värme. Men det finns nackdelar också. Kommer vi att kunna bemästra slyuppslagen? Kommer vi att kunna gräva i marken eller är den för full med rötter? På lördag kommer skogsträdgårdsdeltagarna och då är det dags att provgräva och diskutera platsen ordentligt. Kanske har vi tänkt helt fel. I kväll har vi diskuterat alternativa platser att ha i rockärmen om det visar sig vara för svårt.

Men det skulle reta mig. Jag är verkligen förälskad i platsen runt dammarna och skulle älska att kunna vandra upp där och käka mullbär och minikiwi.