Idag har vi firat att vi har jullov genom att åka till en kompis och röka bacon. Köttet har legat i saltlag i två veckor och sedan har det vattnat ur i två dygn och hängt på tork i ett dygn. Vi hade med oss en 25 liters hink full med kött. Vi har en egen liten rök men dels så känner vi oss lite osäkra på hur man gör och dels så är den alldeles för liten för att allt ska få plats. Magnus har byggt en egen rök i en slänt. Själva rökkammaren där man hänger köttet på ribbor är 60 x 60 x 120 cm. Den sitter i hop med eldningsdelen genom ett lutande rör som kommer upp i ett hål i rökkammarens botten. Eldningsdelen är murad och har två järnluckor. Man eldar med lövträd. Magnus hade kommit över alved som ska ge bra röksmak. Däremot kan själva barken ge en besk bismal så den fick vi ta bort först. Eftersom man vill behålla så mycket rök som möjligt inne i rökkammaren finns inte någon skorsten.
Röken letar sig ut genom springor och hål. Utanpå röken sitter en termometer. Under tiden vi rökte kom temperaturen i röken upp till 35 grader. Vår egen rök är som ett skämt vid sidan om Magnus proffsiga. I den eldar man i ett speciellt utrymme som inte är i förbindelse med kammaren där köttet hänger. I botten lägger man alspån som utvecklar rök när det blir varmt i och med att man eldar under. Rakt igenom kammaren där köttet hänger går en skorsten så att man ska få drag i elddelen. Det går inte i speciellt mycket kött. Ska vi fortsätta att röka så får vi nog ta och bygga en egen rök.
Lämna ett svar