Veterinärbesök

Idag hade vi för första gången besök av veterinär. Inget sjukt djur som tur är utan provtagning. Veterinären skulle komma klockan tio så vid niotiden gick jag ut och började dela upp fåren. Satte upp grindar vid utgången till vinterhagen först. Fåren förstod att något var i görningen så de sprang ut i hagen. Lämnade en lucka och gav dem lite mat och då kom alla in i stallet igen så jag kunde stänga för. Lättare att dela flocken när alla är samlade på mindre yta.  

Fåren är nyfikna och stod gärna i vägen när jag satte upp en fålla där jag tänkte samla de djur som skulle provtas. Delade först av den stora fållan rakt av föste varje får till rätt sida innan jag minskade fållan så de fem som skulle provtas stod ganska tätt ihop. Tackor över två år gamla är utvalda för provtagning. 

Vi är med i ett program mot sjukdomen Maedi-Visna. Det är en lurig virussjukdom som man kan ha i besättningen under flera år utan att märka något. Sjukdomen går inte att bota och djuren kan inte bilda immunitet mot den. Djur som visar symptom i form av avmagring, andnöd, ledinflammationer eller vinglighet dör inom några veckor. Väldigt många besättningar i Sverige är anslutna till Maedi-Visna programmet och det gör att sjukdomen blir allt mer sällsynt. Veterinären hade med sig en liten trimmer som hon använde för att ta bort päls på en liten ruta på halsen. Sedan tog hon blod i ett rör som ska skickas för analys. Eftersom vi bara har köpt djur ifrån MV-fria besättningar så bör det inte finnas någon risk att våra är smittade. 

Fåren var glada när veterinären var klar med provtagningen och de kunde gå ut i vinterhagen igen. 

Veterinären var effektiv. På cirka en halv timma hade hon rakat och provtagit fem får samt gjort färdigt pappersarbetet som krävs. Alla proverna skickas nu för analys och vi får besked inom kort. MV-programmet sköts av Gård och Djurhälsan som håller koll på när man behöver förnya sin status och när det är dags att provta. Förmodligen behöver vi inte göra det på länge nu eftersom vår besättning är testad med blovprov nu. Det vanliga är att man därefter bara förlänger statusen efter att djurägaren vartannat år skickar in papper på varifrån man köpt djur och vart man sålt djur. 

Sedan var det bara att samla ihop alla fårgrindarna igen och gå och röja ur hönshuset istället. 

6 kommentarer

 1. Viktor Sander

  Har lite problem med att se bilderna på er blogg, det tar oftast väldigt lång tid och bara några av bilderna brukar laddas. 🙁 Kanske har med bildstorleken att göra? Tänkte bara säga så att ni är medvetna om det. Ni gör ett toppenjobb!

  • Ylva Lundin

   Hej Viktor! Jag vet inte riktigt vad det beror på. Vi har ställt ner bildstorleken men det verkar inte hjälpa. Är det ingressbilden som tar tid att ladda eller bilderna i flödet?

   • Viktor Sander

    Bilderna i inlägget. Men om det bara är jag så ska ni nog inte bry er kom jag på, mitt internet är lite skumt 🙂

    • Ylva Lundin

     Problemet är att vi inte riktigt vet om det bara är du. Många människor är inte lika schyssta som du och skriver en kommentar 🙂

     • Eva Bergendahl Kaniki

      Jag ser alla bilder utan problem! 🙂 Skulle dock gärna vilja att de gick att klicka upp till större storlek… Eva

 2. Ylva Lundin

  Så bra Eva. Det verkar som om funktionen du efterfrågar inte finns längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑