Idag fick vi vår leverans från plantskolan Wildobstschnecke i Tyskland. Allt som allt kom sju kartonger med en mängd krukor väl förpackade.
Inga plantor levererades barrotade utan alla kom i kruka. Det var spännande att plocka upp valnötsträd, minikiwi, jostabär och allt annat vi beställt. En del vet vi knappt vad det är och ett tag idag kändes det som om vi hade tagit i väl mycket den där kvällen när vi satt och gjorde vår betställning.
Plantorna hade vaknat ur vilan under transporten så alla hade blad på sig. Ville därför ställa dem någonstans där de kan få ljus men utan att det blir för kallt eller för varmt. Valde ut ett hörn av gamla kostallet och satte för plast för fönstren eftersom det inte är helt dragfritt och byggde upp ett litet rum inuti rummet för att kunna vara helt säker på att frosten inte når plantorna.
Förmodligen hade det inte behövts men det känns alltid bra att vara på den säkra sidan så man inte behöver panikåtgärda någon sen kväll när man är för trött. Det brukar aldrig bli bra.
Hämtade också upp plantor av fläder, vallört, svart vinbär och smultron som stått nere i förodlingskammaren och haft det lite för varmt. Nu ser vi med spänning fram mot skogsträdgårdskursens tredje träff på lördag.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard



Så här års ägnas mycket tid åt att göra falska såbäddar. Dessa tre bäddar ska vi så morot i och den högra är redan sådd. De två andra har vi gjort i ordning som om vi hade sått men kultiverar med jämna mellanrum för att döda så mycket ogräs som möjligt innan sådden sker. I bädden där vi sått morot har vi sått in en cirkel med rödbetsfrön. På bild nummer två ser man några små skott som tittar upp. Eftersom rödbetsfrön gror snabbare än morot vet vi att vi kan flamma hela bädden utan att riskera att ta död på morötterna som kommer att titta upp om några dagar. Då är bädden förhoppningsvis tommare på groende ogräs.
#falskasåbäddar #ogrässtrategier
1 vecka sedan

Nu till helgen hittar ni oss på Vårmarknaden på @naasfabriker i Tollered. Vi kommer att ha med oss äppelmust, plantor, fårskinn men också en hel del nyskördade grönsaker som pak choi, mizuna, rädisor, sallat, persilja och spenat.
Välkomna dit!
1 vecka sedan



I helgen var vi på årets första marknad. @vikarydskottbod ordnade en påskmarknad på skärtorsdagen och det var kanonfint väder, gott om besökare och trevliga kollegor på marknaden. Så här års har vi inte jättemycket grönsaker till försäljning men pak choi, mizuna, rädisor, spenat och kryddgrönt hade vi ändå kunnat skörda. Dessutom hade vi med oss plantor och äppelmust från tre olika mustningar i oktober som besökarna kunde provsmaka och känna skillnaden på. Varje mustningsdatum får sin speciella karaktär och skillnaden kan vara större än vad man tror. Nästa helg kommer vi att besöka vårmarknaden på @naasfabriker och då kommer vi förhoppningsvis att kunna utöka utbudet av grönsaker ytterligare. Plantor och must kommer vi också ha med oss.
2 veckor sedan


Vår svarta höna har dolt något för oss men hon har ofta försvunnit ner under wwoof-huset. Fyra små blev det denna vår. En ser ut som en renrasig bielenfelder men mamman är islandshöna så frågan är om hon knyckt ett ägg eller om någon annan varit för lat för att ruva själv.
2 veckor sedan

Våra löpankor jobbar hela dagarna för att hålla gården fri från sniglar. Vi märker skillnad men tror resultatet blir än bättre med fler i arbetslaget!
2 veckor sedan

Bredgrepandet fortsätter! #bredgrep från @knalten
3 veckor sedan

Våra bin har vaknat och vi är glada att vi har flera sälgar på gården där de hittar pollen och nektar tidigt på våren. De behöver mycket pollen så här års eftersom larverna behöver mycket protein för att växa! 🐝 #biodling
4 veckor sedan

Det är gott om mask i vår komposterade fårbädd. Här jobbar mikrolivet med nedbrytningen tillsammans med maskarna.
Denna vecka lägger vi gödsel på alla 18 kålbäddar. Kål och vitlök är de som får gödsel inför sådd/plantering. Övriga bäddar får klara sig utan men får också tilläggsgödsel i form av vallörtsextrakt ifall bladen ser bleka ut. Tack vare att vi gödslar så sparsamt har vi gått ner från fosforklass fem till fosforklass fyra och det känns bra. Helst vill vi ner till klass tre för att kunna gödsla lite mer.
#marketgardening #odla #lokalproducerat
4 veckor sedan

En av våra tackor har lite problem med mjölken då en spene är blockerad. Då får vi hjälpa till och stödmata hennes lamm så de växer på bra!
4 veckor sedan
Lämna ett svar