Idag fick vi vår leverans från plantskolan Wildobstschnecke i Tyskland. Allt som allt kom sju kartonger med en mängd krukor väl förpackade.
Inga plantor levererades barrotade utan alla kom i kruka. Det var spännande att plocka upp valnötsträd, minikiwi, jostabär och allt annat vi beställt. En del vet vi knappt vad det är och ett tag idag kändes det som om vi hade tagit i väl mycket den där kvällen när vi satt och gjorde vår betställning.
Plantorna hade vaknat ur vilan under transporten så alla hade blad på sig. Ville därför ställa dem någonstans där de kan få ljus men utan att det blir för kallt eller för varmt. Valde ut ett hörn av gamla kostallet och satte för plast för fönstren eftersom det inte är helt dragfritt och byggde upp ett litet rum inuti rummet för att kunna vara helt säker på att frosten inte når plantorna.
Förmodligen hade det inte behövts men det känns alltid bra att vara på den säkra sidan så man inte behöver panikåtgärda någon sen kväll när man är för trött. Det brukar aldrig bli bra.
Hämtade också upp plantor av fläder, vallört, svart vinbär och smultron som stått nere i förodlingskammaren och haft det lite för varmt. Nu ser vi med spänning fram mot skogsträdgårdskursens tredje träff på lördag.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard

Bättre väder för arbete i skogen är svårt att få. Vi fortsätter att fälla granar i skogsbetet för att göra plats åt lövträd. #skogsbete #blandskog
2 dagar sedan




Magnus på @trampverkstan har tillverkat en ny fin dörrkarm till våra dubbeldörrar till vardagsrummet.
Med den som förebild håller vi nu på att tillverka en mindre dörrkarm till en gammal dörr vi köpt till städskrubben.
Magnus dörrkarm blir finare - men vår duger och nu vet vi hur man kan göra en dörrkarm.
Processen är ganska typisk för hur vi lär oss nya saker på Östäng. Studera hur andra gör och börja sedan att träna. Det behöver inte bli perfekt med en gång. Vi kallar det östängsperfekt.
Ska det vara någonstans där vi verkligen vill ha det perfekt så kallar vi in proffs men det är roligare med det man gjort själv.
Behöver du något snickeri utfört eller någon gammal detalj i trä tillverkad så tveka inte att kontakta Magnus. Han är grym på att ta fram tidstypiska detaljer till gamla hus.
#snickeri #sekelskifteshus #nykunskap #kansjälv #östängsperfekt
5 dagar sedan



Första sådden gjord i växthuset. Nu är 2025 års odlingssäsong inledd med spenatsådd i växthuset.
Blir glad över att se hur fina aggregat som bildats i jorden.
Blir mindre glad över att studera sorkarnas framfart.
#spenat #odlingsåret2025 #förstasådden
1 vecka sedan






Idag påbörjade vi läggningen av sten i glasväxthuset. Tanken, förutom att få ett snyggt golv, är att det ska lagra värme så att klimatet blir ännu bättre här inne. Vi märkte stor skillnad när vi murade upp bakväggen. I mitten av mars måste det vara klart för då ska vi förodla alla våra plantor i det här utrymmet.
#växthus #tegel #tegelgolv #odla
1 vecka sedan

Nu öppnar vi för bokning av prenumeration på grönsaker säsongen 2025. Under 23 veckor kan du boka en kasse nyskördade grönsaker för upphämtning på gården eller i centrala Alingsås.
#prenumeration #grönsaker #odla #marketgarden #loo #dethänderialingsås #upplevalingsås
1 vecka sedan

Dagens blogginlägg handlar om hur och varför vi numer gjuter egna vaxmellanlägg trots att det tar ungefär en arbetsvecka per säsong. Länk i bio.
#biodling #gjutavax #vaxkakor
2 veckor sedan

För att slippa köpa in vaxmellanlägg till bikuporna och riskera att få in diverse föroreningar gjuter vi numer våra egna mellanlägg av det vax som våra egna bin tillverkat. Idag tillverkar vi vaxmellanlägg inför säsongen 2025 för när vi väl behöver dem så har vi så mycket annat att göra.
#biodling #vaxkakor #gjutavax
2 veckor sedan



Nu lägger vi nytt golv i wwoofhuset. Ett mjukt såpskurat furugolv. I maj drar vår wwoofsäsong igång och då vill vi att wwoofhuset är inbjudande och välkomnande. Här bor våra wwoofare (world wide oppourtunities on organic farms) medan de är på gården och lär sig om hur man kan sköta ett mindre jordbruk. De kommer från hela världen och får en inblick i svensk kultur och natur.
#wwoof #wwoofsweden #volontärer #odling
2 veckor sedan

På bloggen idag reflekterar vi över odling av betor, mangold och spenat. Betor är en av våra personliga favoriter att odla. Dessutom är betor i olika färger snyggt och lyfter vilket försäljningsbord som helst.
Länk till bloggen i bio.
#betor #odla #marketgarden #målleväxter
3 veckor sedan
Lämna ett svar