12069 är numret på tackan som dragit ut på tiden. Vi har givit henne namnet Berit. Hon är vår största tacka och håller sig gärna en bit ifrån människor. I går slutade hon att äta färsk kirskål och havre så då började vi hoppas att lamning äntligen skulle ske. Hennes syster 12068 (Bonster) lammade senast och det var hon som fick trillingar. Därför var vi lite inställda på att det kanske skulle vara det även hos Berit. Vi tittade till henne regelbundet under hela kvällen men till slut gick jag och lade mig. Halv ett kom Jonas in och sa att det satt igång och att första lammet var fött.
Det var en kall och mörk stjärnklar natt. Fast man uppskattar inte stjärnhimlen riktigt när man haft så många vaknätter på raken. På med mycket kläder och ut för att ställa i ordning lamningsbox, foder och sedan vänta och vänta. Ett lamm, två lamm och så visst kommer det ett tredje.
Tackan hade det kämpigt och var ganska nervös men alla tre lammen kom ut utan större problem. Filmen nedan visar sista födseln för i år. Starta den inte om du inte gillar att se sådant.
Jag fick ta bort slem och hinnor från tredje lammets nos så det fick luft. Förmodligen hade tackan klarat av det själv men som förstagångslammägare så vill man gärna hålla sig på den säkra sidan.
En av de viktigaste sakerna man har att göra är att kolla så att det kommer mjölk i båda spenarna. Det kan ibland sitta hårda proppar i mynningen som lammen inte lyckas suga bort. Därför kan det vara bra att mjölka ur några droppar ur varje spene så man är säker på att lammen kan dia. Det var inga problem. Däremot var det inte speciellt lätt att få lammen att dricka. De sög på allt möjligt. På mig, på Jonas, på tackans ljumskveck, på tackans päls och på varandra. Till slut fick Jonas gripa in och hjälpa dem tillrätta. Att se till att varje lamm får i sig råmjölk kändes bra innan vi vågade gå in och lägga oss.
Vi flyttade vi över lammen till en lamningsbox genom att lyfta upp dem och backa så att tackan kunde se sina lamm och följa med. Vi tänker att vi kan minska lammens disponering för parasiter om de inte går kvar i den gamla ströbädden där tackorna har gått hela vintern. När det var gjort fick Jonas gå in och lägga sig och jag hämtade några filtar och bäddade ner mig i halmen för att vänta på att efterbörden skulle komma ut och att alla lamm skulle se ok ut och vara pigga.
Tackan verkade rätt överväldigad över att ha fått tre lamm. Hon slickade dem och buffade på dem för att alla skulle stå upp men när de väl hittade en spene så bytte hon ofta fokus och buffade på nästa lamm vilket gjorde att de tappade spenen igen. Här får vi nog hålla lite koll framöver. Vår första trillingtacka sköter sina tre alldeles utmärkt. De går upp i vikt allihop och vi räknar nog dem som ”i hamn”. Där var alla tre tacklamm vilket underlättar. Denna gången är de två äldsta bagglamm och det yngsta tacklamm vilket kan bli problematiskt. När allt var klart och huvudet träffade kudden vid fyratiden somnade jag omedelbart.
Sammanfattningsvis så har vi fått 11 lamm fördelade som följer i ordning efter födsel
- 12028 Blancheflor – två lamm – båda bagglamm
- 12057 Barbro – ett tacklamm
- 10054 Bodil – två lamm – båda bagglamm
- 12069 Bonster – tre lamm – alla tacklamm
- 12068 Berit – tre lamm – två bagglamm och ett tacklamm
Det optimala när det gäller gotlandsfår är att de får två lamm. Det är vad de klarar av utan problem. Trillingfödslar är inte eftersträvansvärt då det ofta ger lamm med svagare tillväxt – vilket krasst betyder att de inte hinner komma upp i slaktvikt i tid inför höstslakten. Vi köpte fem tacklamm med förhoppningen att de i första hand skulle producera bra tacklamm som vi skulle kunna spara som livdjur för att bygga upp vår besättning med. Vi hoppades också att de skulle få två lamm var och köpte därför tackor som haft tvillingödslar förut. Det idéala vore att de tacklamm som fötts hade fötts i kullar med två lamm eftersom men det gäller inte något av våra tacklamm. Den första föddes ensam och följande fyra föddes som trillingar. Vi måste lära oss mer om detta. Hur stor risk är det att trillingfödslar går i arv? Hur stort problem är det egentligen med trillingfödslar? Är det överdrivet eller brukar det bli problem? Vi tar gärna emot kommentarer från mer erfarna fårägare.
Här kommer en jämförelsebild på Berit efter födseln. Kolla in hur magen helt försvunnit och jämför med den översta bilden.
I dag eller i morgon blir det nog betessläpp på de tre tackor som lammade först. Det börjar bli för trångt inne i lammkammaren för alla våra 11 lamm. Tänk att vi har fått så många friska lamm utan större problem. Det är så vanligt att man hör om dödfödda lamm, flasklamm och andra problem vid lamningen så vi var helt inställda på något krångel. Tack Barbro, Berit, Bodil, Bolster och Blancheflor för gott arbete. Nu är årets lamning till ända och vi tänker återigen sova gott om nätterna. Till nästa år får vi fundera över om vi ska använda oss av brunstsynkronisering eller inte.
Lämna ett svar