Vår gård ligger skyddad från nordanvindar av skogen och en sluttning. Sedan vi flyttade hit har det dock mest blåst västliga vindar och dessutom nästan varje dag. Mer än en dag har vi huttrat på åkern när vi rensat kvickrot i det som ska bli våra grönsaksland. Det har blivit allt mer tydligt att vi måste komma på något sätt att skapa lä om vi ska lyckas med odlingarna. Vi har massa hasselsnår på gården och häromdagen tog Jonas hem två knippen hassel.
P1090019

Idag spetsade jag och Tilda tre hasselstörar som vi satte ner i gräsmattan med 90 centimeters mellanrum och sedan satte vi ytterligare fyra störar som vi inte körde ner i marken med 30 centimeters mellanrum. Tanken är att göra flyttbara staket som vi kan placera ut i odlingen och som vi sedan kan flytta när vi upptäcker att vi satt dem fel. De ska hjälpa till att skapa lä så att gurkor och andra grönsaker överlever.
P1090020

I början pekade störarna åt alla håll och det tog lite tid att få ordning på dem men efter ett tag så gick det fint att fläta in de lättböjliga hasselslanorna.

P1090021

Fördelen med den här typen av staket är att de släpper igenom en del vind men inte all. Det gör att de förmodligen inte blåser omkull.  Det gick åt väldigt många hasselslanor så knippena räckte bara till en sektion.
P1090034

När vi var klara var det bara att lyfta upp sektionen ur gräsmattan och bära ut den på odlingen. Där kan vi flytta omkring den allteftersom vi gräver upp fler bäddar eller om vi ändrar oss. P1090039Det känns väldigt bra att bygga av material som vuxit på platsen. När det blivit för gammalt kan det återgå till naturen och vi kan enkelt bygga ett nytt. Det var ett roligt arbete som gick relativt fort och gav mersmak.