Alingsås Mobila Musteri är igång!

Idag har vi haft vår första publika mustning. Vi träffades halv åtta i morse för att packa den sista utrustningen. Sedan körde vi in till Nolbygård i Alingsås. Det är ett trevligt ställe där vi ju står och säljer grönsaker varje lördag på Nolbygårds Matmarknad. Idag var det åtta olika säljare på matmarknaden som sålde bär, svamp, bröd, allergibröd och kakor, honung, lammkött, korvar, grönsaker och ägg. Idag gick det också att köpa färdig must direkt från musteriet även om man inte hade egna äpplen med sig. Ett musteri passar bra in i miljön. 

Krossen, pressen och pastöriseringsapparaten fungerade bra hela tiden. Det enda som krånglade var pumparna. Det är lite lurigt att få dem att suga och undvika luftbubblor. Vid ett tillfälle började båda pumparna att krångla men som tur var fick vi ordning på det igen. Knepet för mustpumpen är att inte låta nivån i mellantanken sjunka för lågt. Knepet för pumpen till hydropressen är att vi nog ska göra om vattentunnan på något sätt.

Det kom lagom mycket folk för att musta. Ibland var det lite kö men inte så att det blev för lång väntan. De som väntade passade på att handla andra matvaror, besökte Hus till hus eller tog en fika i caféet. Många var väldigt intresserade av själva mustningen och stod och tittade på en lång stund också. 

Vi har funderat rätt mycket på hur vi ska göra med alla pressrester. Ungefär hälften av alla inlämnade äpplen blir rester och vi har pratat om backar eller sopsäckar men det är svårt att få plats med i vagnen och till slut enades vi om att det var bäst att ta med en gallerkärra och helt enkelt tippa alla mustresterna på den så vi kan ta med dem hem igen. 

Alla kunder verkade nöjda och flera har hört av sig efteråt när de provsmakat och då har de definitivt varit nöjda.

Vi har inte annonserat och inte gjort så mycket reklam och ändå så var det folk nästan hela tiden. På bilderna ser det lite ödsligt ut men större delen av tiden mustade vi inför publik. Flera som inte hade hört talas om musteriet sa att de skulle komma tillbaka med äpplen nästa vecka. På onsdag kommer en artikel i Alingsåskuriren så nästa lördag kan det bli bra tryck om vädret är med oss.

När musteriet var  rengjort och klockan närmade sig 18 kunde vi konstatera att det bästa är att premiären är avklarad utan några större katastrofer. Det var dessutom roligt!

Välkomna nästa lördag!

Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd ur EU:s jordbruksfond via Leader Göteborgs insjörike. Projektet drivs av Studiefrämjandet i Alingsås.

6 kommentarer

 1. Dan Gunnemark

  Roligt att musteri-projektet fungerar!
  Men vad gör ni med en vagnslast pressrester när ni kommit hem? Återvinner ni resterna via grisar, får och höns, eller hamnar de på komposten?

  • Ylva Lundin

   Hej! Vi återanvänder dem till grisar, höns, får och kor i huvudsak. När det blir för mycket så får komposten en del också – men i huvudsak går det till djuren.

 2. Maurits Pettersson

  Ser spännande och mycket bra ut! Tänkt att få must! Äppelåret är dessutom alldeles utmärkt hos oss trots den torra sommaren. Must är gott långt in på vintern. Hoppas musteriet skall fungera bra länge länge! PS. Våra får gillade äppelresterna som kosttillskott jättemycket.
  Maurits Pettersson

  • Ylva Lundin

   Tack Maurits!
   Ja, äpplekross är populärt hos fåren men även hos grisarna och hönorna 🙂

 3. Therese

  Hej!
  Vilket härligt initiativ av er!
  Hur länge och vilka dagar kan man musta hos er och kan man då ta med egna äpplen eller görs det på era?
  Vad kostar det?

  Fridens!

  • Ylva Lundin

   Hej Therese!
   Vi har bara en inlämningsgång kvar den här säsongen. Det är nu på lördag på Nolbygård mellan klockan 10 och 12. Då kan man lämna in äpplen. Man har rätt att köpa ut hälften så många liter som man lämnar in kilo äpplen. Musten pastöriseras och tappas på bag-in-box med hållbarhet upp till ett år. Det kostar 75 kronor för en bag in box. Vill man inte lämna in äpplen utan bara köpa must så kostar en bag in box 130 kronor. Man behöver inte köpa ut all must som blir av de äpplen man lämnar in utan köper bara det antal som man vill ha.

   Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑