När det gäller vall så kan de användas på olika sätt. Djur kan beta på dem, man kan skörda hö och man kan skörda ensilage, dvs fuktigt hö i plastboll. Det går bra att kombinera, t.ex. ta hö först och låta djur beta när gräs, klöver och andra örter har vuxit till sig efter skörd.

Ett av våra gärden är ett hektar stort. Vi hämtade hö där i juni. Vi var ganska tidigt ute eftersom vi inte visste hur länge försommartorkan skulle stanna. Torkan stannade ett tag men sedan den väl försvunnit så har det regnat varannan dag eller oftare. Det känns bra att ha fått höet under tak.Ensilage002

Vi var osäkra på om vi skulle låta fåren beta eller om vi skulle ta in en andra skörd. Det var inte aktuellt att försöka med hö bland allt regnet. Vi kan ta in eget ensilage med småbalar men ensilagemaskinen krånglade lite i slutet av förra säsongen. Vi har lagat den men är inte helt säkra på att den går som den ska. Problemet är att om vi slår vallen så gäller det att få gräset innanför tät plast inom ett par dagar, allt förmultnar snabbt i augusti. Krånglar vår minibalmaskin så blir det ingen andraskörd.

Lösningen dök upp i form av Richard (som vanligt). Han hade upptäckt att det hade vuxit så bra på den åker han arrenderar av oss att han inte kunde låta bli att ta en andra skörd. Det betyder att han som vanligt skulle kalla in en man från Magra med en ensileringsmaskin för storbalar. Det innebar att vi kunde haka på, det är bara ett par hundra meter mellan de två gärdena. Skönt med maskiner som fungerar…

Ensilage003

Vi har varken traktor som är kraftig nog eller gripklo över huvud taget så Richard placerade balarna på pallar som vi kan hantera manuellt.

Ensilage005

Tre sorters foder på samma bild. Ensilage, hamlade lindgrenar och hö. Höet syns inte särskilt bra, kanske inte alls, men det ligger och inväntar vintern på vårt nybyggda höloft som kan anas i bakgrunden.

Ensilage006

Vår rotorslåttermaskin fungerar också bra. Det var enkelt att slå gräset och vi lyckades till och med lägga det i strängar utan att trassla in räfsan i stängslet. Bättre flyt än förra året. När strängarna var gjorda så såg det inte mycket ut för världen. Tunna linjer med kort gräs och lite klöver. Var det verkligen värt besväret?

Ja, den var det. Det visade sig bli fem storbalar om drygt 600 kg var.
Drygt tre ton fårmat! Hoppas att de gillar det.