Ankor igen?

Vi hade en gång tre fantastiskt söta mignonankor. De tyckte att den badbalja med vatten vi erbjöd var för liten så de flyttade till det vattenfyllda grustaget som ligger alldeles intill vår gård. De lärde sig att komma hem när de var hungriga men annars höll de till nere i grustaget. Vi ställde dit en hundbur så de kunde ha något att gå in i och söka skydd i men räven tog dem nog för en dag var de borta och vi hittade vita fjädrar i skogen. Vi har saknat dem. De var fantastiskt trevliga djur.

Dessutom äter de mördarsniglar och nu när vi inte har våra snigelätande grisar kvar så behöver vi hjälp med bekämpningen. Vi har länge funderat på att bygga ett snigelstaket som skyddar grönsaksodlingen men har inte kommit på något bra system. Nu är tanken att vi ska skaffa nya ankor och stängsla in dem i en avlång hage längst med två sidor av grönsaksodlingen. Vi tänker också ta med en äldre provgrop (avlopp som förre ägaren aldrig fick byggt) i inhägnaden så ankorna har gott om plats och vatten som inte fryser i första taget. På vintern får vi ta in dem i gamla kostallet så att deras vatten inte fryser och skaffa en större balja till dem där.

Vi tänkte vara lite bättre förberedda denna gång så idag satte vi igång och bygga ett ankhus. Vi har funderat på en lite större modell och fick även hjälp med en ritning av Lasse, men nu blev det ett lite mindre snabb-bygge i stället.

Vi utgick ifrån en EU-pall och la en marinplaywood som botten. På den byggde vi en ram och la in en plastmatta som går upp över ramen. Sedan byggde vi vidare med reglar så att huset på den lägsta sidan blir ca 30 cm högt. Sidorna klädde vi med gamla brädstumpar som blivit över vid olika byggen. Vi gjorde trianglar av plywood och reglar som vi fäste taket i. I ladan ligger gamla plywood på golvet som vi tagit upp och kunde använda som tak. Tanken är att taket ska vara avtagbart så att vi lätt kan göra rent.Sidorna målades med falurödfärg och i morgon ska vi pappa taket och sätta på en nockplåt .Det är roligt att bygga små saker eftersom det går att göra av det som redan finns hemma på gården. Dessutom blir det fort färdigt.
Sedan återstår bara dörr. Den ska vara blå precis som dörrarna på alla andra röda hus på gården.

4 kommentarer

 1. Johanna

  Kan ankorna vi i detta huset även vintertid?

  • Ylva Lundin

   Nej på vintern bor våra ankor inne i ladugården med tillgång till ett badkar.

 2. Moa Johansson

  Skulle dom kunna överleva på vintertiden?

  • Ylva Lundin

   Hej! Vi har alltid ankorna inne på vintern. De behöver ha isfritt vatten och för oss så är det lättare att ordna inomhus än utomhus. De kan nog klara kylan dagtid men behöver ju någonstans att gå in på natten och värma sig eller omd et är för kallt tänker jag. Men det absolut viktigaste är att de har vatten så de kan doppa huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑