I söndags var vi på arbetsdag hemma hos Sara och Guillaume. Nummer två av årets arbetsdagar i vår gårdssamverkansgrupp. Vi på Östäng brukar inleda årets arbetsdagar någon gång i april – maj då vi vet att vi behöver få något stort jobb gjort inför säsongen. Övriga gårdar i gruppen brukar ta det lugnare i början av året men plötsligt så här i september så känns det dags så nu blir det några arbetsdagar framöver.

Hos Sara och Guillaume var det en del fårvård på programmet. Bland annat så skulle en del klövar klippas och något öra märkas. Några gårdar i gruppen har inte några får och då blir detta ett bra tillfälle att få vara med och träna fårhantering så man är mer redo den dag de första fåren ska köpas in.

De i gruppen som kan något delar alltid med sig till övriga och det ger en trygghet för alla oss stadsbor som flyttar ut på landet och har luckor i vårt kunnande.

Så här i slutet av säsongen så vet alla som odlar att ogräset lätt tar över. Skörden prioriteras framför rensning och det blir lätt så att allt ogräs går i frö och så blir det än värre nästa säsong.

Är man ensam om det så blir det lätt att inget blir gjort men kommer ett helt gäng på arbetsdag så händer massor utan att man själv behöver göra allt.

Vi rensade jordgubbsrevor, planterade jordgubbsrevor i krukor, drog bort ogräs i gångar som sedan täcktes med tidningspapper och ull och rensade och täckte bäddar.

Sara och Guillaume har inte någon traktor men har skaffat en slåtterbalk istället som de slår allt gräs med. En smidig liten maskin som alla som ville fick provköra.

Städat bland krukor och brätten i ladugården blev det också och så hann vi naturligtvis med massa samtal, fika och lunch.