Vi börjar varje arbetsdag med hårt jobb. Många av våra wwoofare är inte så vana vid kroppsarbete så vi låter dem inte jobba med kroppsligt tunga arbeten mer än första arbetspasset på dagen fram till kaffet. Den här veckan har vi lagat hålor i äppelodlingen som hönorna gjort. Hönsen gillar att göra gropar och ha som sandbad även om de har ett sandbad som vi gjort i ordning. Det är lite opraktiskt eftersom det är lätt att snubbla i så vi lägger igen groparna med jord. Andra hårjobb den här veckan har varit att anlägga de sista bäddarna.

Det är stort. Här sitter Gerlien och rensar ut den sista kvickroten ur bädd nummer 85!!! Nu ska vi inte anlägga fler bäddar på Östängs Gård. 85 känns som helt lagom.

Efter fikat är det trädgårdsarbete. Vi har gjort i ordning de flesta bäddarna men inte alla. Här håller Jona och Linus på att mylla ner komposterad stallgödsel och kratta till bäddar där vi strax efteråt planterade ut rödkål. Hittills är alla kålbäddar täckta med fiberduk på grund av kylan men snart ska vi byta till nät om bara temperaturerna vill gå upp lite. Nu har vi bara en av 18 kålbäddar kvar att plantera i första omgången. Det är tredje bädden broccoli som ska ner i jorden. Sedan har vi en hel del plantor på gång i plantuppdragningen som ska ersätta de första majrovorna som är skördeklara om några veckor.

Det enda vi skördar utomhus än så länge är sparris, gräslök och rabarber.

I växthuset skördar vi sallat och majrova.

Spetskål och tidig vitkål har börjat knyta sig men behöver några veckor till på sig.

Kålrabbin har vi skördat de första men om någon vecka slutskördar vi kålrabbi i tunneln.

Löken är på god väg i tunneln också men är inte färdig än på några veckor även om den går att skörda som salladslök redan nu.

Vi skördar och lägger i kylen i gårdsbutiken och de kunder som kommer in för att köpa ägg kan också få med sig några nyskördade grönsaker.

Vi har i veckan också satt purjolök, sått en ny omgång dill och koriander, sått en ny omgång morötter, bönor, ärtor, vaxbönor, kokbönor och satt ytterligare en bädd lök.

Just nu har vi fyra wwoofare och en praktikant. Vår praktikant heter Hansi och kommer från Gunnebo slotts trädgårdsmästarutbildning. Han ska vara hos oss på heltid i två månader. Han har fått sin egna lista att välja uppgifter ifrån på eftermiddagarna för att få lite frihet att välja och lägga upp arbetet lite mer självständigt. Här bredsår han blommor åt våra bin. Det är fortfarande en alldeles för kall vår och svårodlat på grund av det men vi ligger ändå ganska bra till och får gjort mycket varje vecka känns det som.